×

Kiretaža

Kiretaža (prema franc. curetage – struganje) jest postupak struganja sluznice maternice posebnim kirurškim instrumentom kiretom. 

Obično se provodi u svrhu izvođenja pobačaja (lat. abortus), kod nepravilnih krvarenja, te ako postoji sumnja na zloćudnu bolest maternice.

Poseban oblik kiretaže jest frakcionirana eksplorativna kiretaža koja podrazumijeva frakcionirano (odvojeno) uzimanje uzorka tkiva iz kanala vrata maternice i iz šupljine maternice. Dobiveni uzorci potom se odvojeno šalju na patohistološku analizu kako bi se moglo razlučiti potječe li određeni proces iz područja vrata (endocervikalnog kanala) ili šupljine maternice.

U tekstu koji slijedi nastojimo vam približiti postupak kiretaže – što je, kada je potreban, koje su moguće komplikacije tijekom istog i koliko je potrebno za potpuni oporavak. 

Kiretaža

Što je to kiretaža?

Dilatacija i kiretaža (prema engl. dilation and curettage – D&C) jest stručni naziv za mali kirurški zahvat u ginekologiji koji obuhvaća dilataciju – proširenje kanala vrata maternice, i kiretažu – lagano i pažljivo struganje sluznice maternice za to posebno namijenjenim kirurškim instrumentom (kiretom). 

Kada je kiretaža potrebna?

Kiretaža može biti dijagnostički (otkrivanje bolesti) i/ili terapijski (liječenje) postupak.

Postoji nekoliko razloga za izvođenje kiretaže, a neke od njih navodimo u nastavku: 

 

Kako izgleda postupak kiretaže?

Prije zahvata, liječnik će razgovarati s vama i objasniti zašto je kiretaža potrebna i kako se izvodi. Upoznat će vas s tipičnim rizicima i mogućim posljedicama planiranog zahvata kako biste mogli dati svoj informirani pristanak za isti. Postupak se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji, a započinje proširenjem (dilatacijom) vrata maternice, što omogućuje olakšano uvođenje instrumenata pomoću kojih se obavlja zahvat. Isti uključuje kirurško uklanjanje dijela sluznice maternice laganim struganjem kiretom i/ili sadržaja maternice vakuumskim aspiratorom ili drugim specijaliziranim instrumentima.

Postupak kiretaže traje prosječno od 10 do 30 minuta.

Kiretaža

Koje su moguće komplikacije?

Važno je naglasiti da je kiretaža siguran, rutinski postupak. Međutim, kao i svaka operacija, sa sobom nosi i određene rizike i komplikacije.

Premda su komplikacije moguće tijekom i nakon zahvata, iste se pojavljuju iznimno rijetko. 

Tijekom zahvata:

 • ozljede stijenke maternice (perforacija maternice) i/ili okolnih zdjeličnih organa (crijeva, mokraćnog mjehura) te ozljede krvnih žila
 • opsežno krvarenje 
 • kompresijsko oštećenje živaca i mekih tkiva

 

Nakon zahvata:

 • retencija (zadržavanje) urina
 • kratkotrajna bol
 • blago krvarenje (engl. spotting)
 • preosjetljivost (alergija) na primijenjeni anestetik 
 • infekcija 
 • stvaranje unutarmaterničnih vezivnih priraslica (poznato kao Ashermanov sindrom) – stvaranje ožiljkastog tkiva unutar šupljine maternice može uzrokovati neplodnost i promjene u menstruacijskom ciklusu, što zahtijeva potrebu za dodatnim zahvatom.

Kiretaža

Koliko traje oporavak nakon kiretaže?

Mnoge žene će se od zahvata oporaviti već sljedeći dan. Obično se na dan zahvata preporučuje mirovanje i izbjegavanje težih fizičkih napora, a sljedeći dan može se nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. 

Tijekom sljedeća dva tjedna potrebno je izbjegavati spolne odnose, upotrebu tampona i vaginalnih sapuna te kupanje u kadi ili bazenu. 

Grčevi i oskudno krvarenje (engl. spotting) uobičajena su pojava te mogu trajati do nekoliko dana nakon zahvata. Ako krvarenje postane obilnije i praćeno je drugim simptomima poput bolova u trbuhu i/ili povišene tjelesne temperature, bez odgode, obratite se izabranom liječniku. 

Kontrolni ginekološki pregled obavlja se dva tjedna nakon zahvata. 

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. Johns Hopkins Medicine. Dilation and Curettage (D and C)
 2. PubMed. Dilation and Curettage
 3. Mayo Clinic. Dilation and curettage – Why it is done?
 4. Cleveland Clinic. Dilation and curettage – treatment, risks, recovery

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.