×

Kada bol u trbuhu zahtijeva pregled?

Iako ultrazvuk abdomena spada u najčešće dijagnostičke pretrage u radiologiji, pregled trbušnih organa uključuje i druge, manje poznate pretrage. Trbušna šupljina ili abdomen krije relativno veliki broj organa od kojih svaki nosi različitu funkciju. Često je teško točno odrediti uzrok bolovima u trbuhu pa je zato potrebna šira obrada kako bi se točno odredio njihov uzrok. U ovom blogu saznajte sve o dostupnim dijagnostičkim pretragama trbušnih organa, kako se izvode, kako se pripremiti za njih i kada su nam potrebne! 

ultrazvuk abdomen

TRBUŠNI ORGANI – KOJI SU I KAKO UZROKUJU BOL U TRBUHU?

Korisno je znati koji se točno organi nalaze u trbušnoj šupljini i što taj pojam označava u medicini. U medicini se trbušnom šupljinom naziva prostor koji s gornje strane omeđuje dijafragma (ošit). S donje strane trbušna šupljina se nastavlja na zdjeličnu šupljinu, a sa stražnje strane omeđuje ju kralježnica. S unutrašnje strane prekriva je peritoneum ili potrbušnica. Osim što prekriva unutrašnju stranu trbušne stijenke, potrbušnica obavija i svaki organ u trbušnoj šupljini. Organi koje smatramo organima trbušne šupljine su:

 • jetra, žučni mjehur i gušterača, koji izlučuju probavne sokove
 • slezena, koja je bitan dio imunološkog i krvotvornog sustava 
 • bubrezi i adrenalne (nadbubrežne) žlijezde te mokraćovodi
 • i probavna cijev koju čine želudac, tanko i debelo crijevo te crvuljak (apendiks) 

 

Poput glavobolje ili obične prehlade, bol u trbuhu također je jedan od češćih simptoma koji može imati različite uzroke. Iako je u većini slučajeva trbušna bol povremena, prolazna i bez jasnog uzroka, ponekad bol u trbuhu može biti znak ozbiljne bolesti te zahtijeva pregled liječnika. 

BOL U TRBUHU – ČESTI PROBLEM ŽENA REPRODUKTIVNE DOBI

Budući da zdjelica i trbušna šupljina čine jednu cjelinu, u žena je bol u trbuhu najčešće simptom koji je uzrokovan ginekološkim problemima, a često se javlja kao dio tegoba:

 

Bol tijekom menstrualnog ciklusa najčešće nije znak ozbiljne bolesti te može biti promjenjive jakosti. Takva bol je grčevita, a može biti praćena i nadutošću. Bol  u donjem dijelu abdomena na početku trudnoće posljedica je postupnog rasta i istezanja maternice. Međutim, bol jačeg intenziteta koja je praćena krvarenjem iz rodnice tijekom trudnoće zahtijeva hitan ginekološki i ultrazvučni pregled.

ultrazvuk trbuha

KARCINOMI – BEZBOLNI, ALI OPASNI

Zloćudni tumori (karcinomi) mogu nastati u svakom trbušnom organu, a u svom početnom stadiju uglavnom su bezbolni. Ukoliko uzrokuju tegobe, one su uglavnom blage i često smo ih skloni ignorirati. Simptomi koje karcinomi uglavnom uzrokuju su:

 • sitna ili veća krvarenja iz probavnog sustava ili rodnice koja nisu vezana uz ciklus
 • promjene u izgledu stolice (izdužena stolica koja je praćena proljevom ili zatvorom)
 • povećanje trbuha i nakupljanje tekućine u trbuhu
 • novonastala žutica (u slučaju tumora gušterače, jetre i žučnih vodova)

 

Krvarenja iz rodnice koja nisu vezana uz menstrualni ciklus mogu biti znak raka vrata maternice, što se može isključiti izvođenjem papa testa i kolposkopije. Povećanje trbuha i nakupljanje tekućine najčešće nastaje zbog širenja tumora koji mogu narasti do velikih dimenzija. Tekućina koja se nakuplja posljedica je postojanja presadnica (metastaza), što je česti slučaj kod karcinoma jajnika

METODE PREGLEDA TRBUŠNIH ORGANA

Metode pregleda trbušnih organa nazivaju se i slikovnim dijagnostičkim pretragama jer je njihov rezultat vizualni prikaz abdomena. Postoji nekoliko pretraga kojima se može pregledati trbušna šupljina, a to su:

 • ultrazvuk abdomena 
 • rendgensko snimanje s ili bez kontrasta
 • magnetska rezonanca (MR)
 • kompjuterizirana tomografija (CT)
 • i neke rjeđe metode poput scintigrafije

 

Prije izvođenja pretraga, liječnik će učiniti pregled abdomena. Pregled abdomena liječnik izvodi vlastitim rukama dok pacijent leži na krevetu. Liječnik će pri pregledu opipavanjem i blagim pritiskom pokušati odrediti mjesto najjače bolnosti te postoji li nakupljanje tekućine ili opipljiva masa u abdomenu.

Digitorektalni pregled obavezan je dio pregleda abdomena ukoliko imate simptome vezane uz probavni sustav. Digitorektalni pregled izvodi se radi isključivanja sumnje na karcinom debelog crijeva ili hemoroida. Iako nelagodan, pregled je kratkog trajanja i u potpunosti siguran za pacijenta!

trbušna šupljina organi

RENDGENSKE PRETRAGE

Uz ultrazvuk abdomena, rendgen je jedna od najčešćih radioloških pretraga za bolesti trbušne šupljine. Rendgensko snimanje abdomena može se izvoditi s ili bez kontrasta. Kontrast se primjenjuje u situacijama kada postoji sumnja na:

 • rupturu (puknuće) dijela probavne cijevi (primjerice želuca)
 • postojanje polipa ili divertikula crijeva 

 

U slučaju rupture organa, javlja se nagla i jaka bol. Kod polipa i divertikula (vrećasta izbočenja stijenke crijeva) bol se pojavljuje postupno, a često je praćena promjenama stolice (proljevom ili zatvorom) i grčevima u abdomenu. 

endoskopski ultrazvuk abdomena

ULTRAZVUK ABDOMENA 

Ultrazvuk je najčešća pretraga koja se koristi u pregledu trbušne šupljine. Ultrazvuk je bezbolan, jeftin i neinvazivan, što znači da nisu potrebni nikakvi rezovi niti injekcije kod izvođenja. Još jedna dobra strana ultrazvuka jest široka dostupnost jer ga ima gotovo svaka zdravstvena ustanova. Ultrazvučni pregled ne nosi nikakav rizik niti ima kontraindikacije. 

Ultrazvuk je dijagnostička pretraga kojom se dodatno potvrđuje ili opovrgava moguća dijagnoza na koju liječnik sumnja. Ultrazvuk nije uvijek potreban jer se pojedine bolesti zbog jasnih simptoma mogu dijagnosticirati bez ultrazvuka. Ipak, klinička slika ponekad nije toliko jasna pa se u svrhu razjašnjavanja simptoma koristi ultrazvuk. 

Ultrazvuk abdomena obuhvaća pregled gotovo svih organa smještenih u trbuhu. Rutinska pretraga obuhvaća ultrazvuk jetre, žučnih vodova i vrećice, slezene, pankreasa i trbušnog dijela aorte. Ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura ponekad se izvode kao odvojene pretrage. Ultrazvuk abdomena najčešće je prva pretraga kojom će se poslužiti vaš liječnik, a na njega ćete biti upućeni ukoliko:

 • vaši simptomi i laboratorijski nalazi pokazuju znakove bolesti nekog trbušnog organa 
 • imate lokaliziranu bol u trbuhu
 • imate grčeve u trbuhu
 • imate dijareju (proljev)
 • imate oticanje trbuha
 • imate vrućicu koja je povezana s abdominalnim simptomima

 

Color-doppler ultrazvuk abdomena poseban je način pregleda kojim se može prikazati protok krvi kroz krvne žile smještene u trbušnoj šupljini. Često se koristi u procjeni protoka krvi kroz aortu, portalnu venu (žila koja donosi krv u jetru) i bubrežne krvne žile te procjenu prokrvljenosti određenog organa.  

Endoskopski ultrazvuk abdomena je minimalno invazivan način pregleda koji predstavlja kombinaciju endoskopskog i ultrazvučnog pregleda. Koristi se za detaljan prikaz sluznice i okolnog tkiva te pripadajućih limfnih čvorova u probavnom sustavu. Najčešće se primjenjuje radi određivanja stupnja proširenosti maligne bolesti probavnog sustava. Često se izvodi u blagoj sedaciji kako bi zahvat bio manje nelagodan za pacijenta.

priprema za ultrazvuk abdomena

PRIPREMA I JELOVNIK ZA ULTRAZVUK ABDOMENA – ŠTO JESTI PRIJE PREGLEDA?

Hrana koju se ne preporučuje jesti dan prije ultrazvuka abdomena uključuje hranu pripremljenu s mnogo masnoća, hranu koja napuhuje i vrlo slanu hranu koja zadržava vodu u tijelu. Za ultrazvuk abdomena važno je da su crijeva ispražnjena i da u nijednom organu koji se pregledava nema zraka jer zrak može smanjiti kvalitetu ultrazvučnog nalaza. Zbog toga priprema za ultrazvuk abdomena treba uključivati post, najmanje 8 do 12 sati prije pregleda. Po potrebi se mogu uzeti laksativi ili lijekovi za smanjenje nadutosti. Međutim, u većini slučajeva post je sasvim dovoljan te se uglavnom samo preporučuje na pregled doći na tašte.

KOJE SE BOLESTI MOGU DIJAGNOSTICIRATI PREGLEDOM ABDOMENA?

Pregledom abdomena liječnik će odrediti koje su daljnje pretrage potrebne. Osim slikovnih dijagnostičkih metoda, liječnik vas može uputiti i na vađenje krvi te urina. Pregled abdomena ultrazvukom, kao najčešće korištenom dijagnostičkom metodom, služi za prepoznavanje širokog spektra stanja i bolesti. Neka od njih su:

 • različiti tumori u probavnom, mokraćnom ili spolnom sustavu 
 • upala slijepog crijeva (apendicitis)
 • uvećanje organa (poput uvećane jetre ili slezene)
 • žučni kamenci (kolelitijaza) i upala žučne vrećice (kolecistitis)
 • bubrežni kamenci (nefrolitijaza)
 • upala gušterače (pankreatitis)

 

Snimanje abdomena drugim radiološkim metodama koristi se dodatno, nakon početne procjene ultrazvukom. Međutim, u hitnim stanjima, pri sumnji na neke dijagnoze i u teško bolesnih pacijenata ponekad se odmah koriste neke naprednije metode, poput CT-a.

CT ili kompjutorizirana tomografija je pretraga koja se izvodi pomoću rendgenskog zračenja, a najčešće se koristi za dijagnosticiranje malignih bolesti i procjenu stupnja njihove proširenosti. Magnetska rezonanca je još jedna neinvazivna pretraga koja služi za prikaz organa bez korištenja zračenja. Zbog toga je, između ostalog, pogodna pretraga za trudnice. Ova metoda je skuplja i rjeđe se koristi u pregledima trbušne šupljine.

jelovnik za ultrazvuk abdomena

KADA TREBA OTIĆI NA PREGLED TRBUŠNIH ORGANA?

Iako svi ponekad osjetimo bol, nadutost ili osjećaj težine u trbuhu, ukoliko vam se simptomi čine neuobičajenima ili jače izraženima, posavjetujte se s liječnikom. Liječnik će pregledom utvrditi postoji li razlog za zabrinutost. Neovisno o vrsti simptoma, nekoliko jednostavnih pravila i zapažanja može vam biti korisno u donošenju odluke o pregledu. Liječniku se obavezno trebate javiti ukoliko: 

 • primijetite pogoršanje simptoma s vremenom
 • postoji periodično pojavljivanje simptoma (primjerice, proljevi i grčevi koji se pojavljuju u određenim vremenskim razmacima)
 • pripadate skupini starijih muškaraca i žena, a dijagnosticirana vam je anemija 
 • uz prethodne simptome razvijate i druge simptome vezane uz probavni ili ginekološki sustav
 • imate obiteljsku anamnezu koja upućuje na zloćudnu bolest, a istovremeno imate simptome koji mogu biti uzrokovani zloćudnom bolesti
 • povraćate krv ili imate tragove krvi u stolici
 • razvijete naglu žuticu 

 

SAVJET ZA KRAJ – KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU?

Simptomi vezani uz abdomen česta su pojava koja u većini slučajeva ne zahtijeva posebne metode dijagnostike i pregleda jer je uglavnom riječ o prolazim i bezopasnim tegobama. Međutim, u slučaju da su simptomi dugotrajni, pogoršavaju se ili uključuju pojavu novih simptoma, žutice i krvarenja iz anusa ili rodnice, nazovite svog liječnika i ugovorite pregled!

 

LITERATURA:

 1. Kalra A, Wehrle CJ, Tuma F. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Peritoneum. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022
 2. Mayo Clinic. Abdominal ultrasound
 3. Pinto PN, Chojniak R, Cohen MP, Yu LS, Queiroz-Andrade M, Bitencourt AG. Comparison of three types of preparations for abdominal sonography. J Clin Ultrasound. 2011;39(4):203–208. 
 4. Mayo Clinic. CT scan
 5. Mehta H. Abdominal Pain. Clinical Pathways in Emergency Medicine. 2016;22:329–345.

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.