×

Sve što trebate znati o gušterači

Gušterača je žlijezda koja se nalazi u retroperitonealnom prostoru – anatomskom prostoru iza abdominalne šupljine. Naziv je dobila po tome jer izgledom podsjeća na guštera, a sastoji se od glave, trupa i repa te se još naziva i pankreas. Proteže se od duodenuma pa sve do slezene. Ima mnogo važnih uloga koje se mogu podijeliti na endokrine i egzokrine. Jako važnu ulogu igra pri razgradnji hrane i regulaciji glukoze u krvi. 

U ovome vam blogu donosimo sve što trebate znati o ulozi gušterače u ljudskom organizmu, pojašnjavamo koji su simptomi i kako se dijagnosticiraju najčešća patološka stanja ovog organa. Govorit ćemo o pankreatitisu i karcinomu gušterače, a odgovorit ćemo i na pitanja postoji li hrana koja potiče zdravlje gušterače te je li moguć život bez nje.

gusteraca

KOJA JE ULOGA GUŠTERAČE?

Gušterača je žlijezda s endokrinom i egzokrinom funkcijom. Egzokrini dio gušterače čini 80% ovog organa i odgovoran je za proizvodnju i aktivaciju enzima koji sudjeluju u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Proteaze tripsin i kimotripsin razgrađuju bjelančevine, amilaze razgrađuju ugljikohidrate, a lipaze su neizostavan dio probave masti. 

Endokrini dio gušterače sastoji se od Langerhansovih otočića – nakupina više vrsta stanica koje proizvode inzulin, glukagon, somatostatin i pankreatični polipeptid. Inzulin izlučuju beta-stanice te se njime snižava koncentracija glukoze u krvi, a glukagon kojeg izlučuju alfa-stanice je povećava. Delta- stanice izlučuju somatostatin koji inhibira izlučivanje inzulina i glukagona, a PP-stanice izlučuju pankreatični polipeptid koji je važan za regulaciju gastrointestinalnog sustava – inhibira crijevni motilitet (pokretljivost) i stimulira sekreciju želučanih i crijevnih enzima. 

KAKO SE DIJAGNOSTICIRAJU BOLESTI GUŠTERAČE?

Dijagnostika bolesti gušterače je opsežna jer različita stanja mogu izazivati iste simptome. Najčešće se prvo rade laboratorijske pretrage krvi u kojoj se analiziraju razine amilaza i lipaza, glukoze, lipida, upalnih parametara i tumornih markera. Može se uzeti i uzorak stolice da se vidi postoji li malapsorpcija masti koja ukazuje na nedovoljnu aktivnost gušteračinih enzima lipaza. 

Od slikovne dijagnostike najčešće se koristi ultrazvuk, CT i posebna vrsta magnetne rezonance (MR-kolangiopankreatografija). Ultrazvuk je minimalno invazivna procedura kojom se mogu naći kamenci i gledati oblik organa. Ponekad se gušterača teže prikazuje ovom metodom jer crijeva i zrak u njima zaklanjaju vidno polje. CT i MR se koriste da bi se organi mogli bolje vizualizirati, a time i lakše doći do točne dijagnoze. Oni daju realnu sliku gušterače i mogu opisati njezin odnos s drugim organima u okolini. 

PANKREATITIS – UPALNA BOLEST GUŠTERAČE

Pankreatitis je upala gušterače, a razlikujemo akutni i kronični oblik. Sam naziv govori da je razlika u brzini nastanka i trajanju simptoma, a drugačije se i liječe.  

AKUTNI PANKREATITIS 

Akutni pankreatitis nastaje naglo i karakteriziran je jakim bolovima. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dijela abdomena. Ovaj oblik pankreatitisa je relativno čest te se javlja najčešće u dobi između 40 do 70 godina. Najčešći uzrok akutnog pankreatitisa u muškaraca je alkoholizam, a u žena žučni kamenci. Od stalih uzroka treba izdvojiti upale žuči, traume, kortikosteroide, disbalans kalcija, hiperlipidemiju i vaskularne uzroke (šok, tromboza). 

AKUTNI PANKREATITIS 

Zašto dolazi do akutnog pakreatitisa? 

Ovo je autodigestivni proces – organ počne uništavati sam sebe. Do ovog stanja dolazi jer se enzimi koje gušterača proizvodi aktiviraju prije izlaska u duodenum. Njihovom aktivacijom dolazi do razgradnje samog organa. Svaka opstrukcija izvodnih kanala može dovesti do ove bolesti. Prilikom prolaska žučnih kamenaca u crijevo može doći do prolaza duodenalnog sadržaja u izvodni kanal gušterače – tada enzimi iz probavnog soka mogu aktivirati gušteračne enzime. S druge strane, zbog konzumacije velike količine alkohola dolazi do upale sluznice crijeva i Vaterove papile – sfinktera koji kontrolira propuštanje žuči i gušteračnih enzima, zbog čega se povećava tlak u intrapankreatičnim vodovima i dolazi do zastoja pankreatičnih enzima. U slučaju da to stanje potraje neko vrijeme, dolazi do aktiviranja enzima i nastanka akutnog pankreatitisa. 

Simptomi i fizikalni nalaz kod akutnog pankreatitisa 

Glavni simptom akutnog pankreatitisa je bol koja je najizraženija u epigastriju te se širi u leđa, a pojačava se u ležećem položaju. Najčešće se javlja 6 do 10 sati nakon obilnog masnog obroka ili obilne konzumacije alkohola. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, a s vremenom je stanje bolesnika sve lošije. Tjelesna temperatura je različita, a mogu se pojaviti i znakovi šoka (tahikardija, znojenje, hipotenzija, cijanoza i oligurija). U 30% slučajeva dolazi do žutice jer edem glave pankreasa opstruira izvodni kanal žuči. 

Dijagnoza i liječenje akutnog pankreatitisa

Sumnja na akutni pankreatitis postavlja se na temelju simptoai i fizikalnog nalaza pacijenta. Nakon toga se upućuje na laboratorijske pretrage, RTG i CT. Povišene razine amilaza u serumu znak su da se nešto događa s gušteračom, a njihovo peterostruko povećanje je siguran znak da je u pitanju akutni pankreatitis. Također dolazi do povišenog broja leukocita, hipokalijemije (uzrokuje ju povraćanje) i hipokalcemije. Čest nalaz može biti i hiperglikemija. Slikovne metode služe za procjenu opsega bolesti i usmjeruju daljnji tijek liječenja. 

Akutni pankreatitis se liječi konzervativno, a u rijetkim situacijama se pristupa kirurškom liječenju. Daju se analgetici, inhibitori protonske pumpe, inhibitori tripsina i kalikreina, antibiotici, kisik i diuretici. Postavlja se nazogastrična sonda i potrebna je nadoknada tekućine. Neko vrijeme pacijent neće uzimati hranu da bi se gušterača uspjela oporaviti. 

Prognoza akutnog pankreatitisa

Prognoza ovisi o opsežnosti upale samog organa, stanju pacijenta, već postojećim bolestima i njihovom liječenju. Zbog toga je potrebno što prije otići kod liječnika da se isključi ovakva patologija jer u ne tako malom broju slučajeva ovo stanje može završiti smrtnim ishodom.

KRONIČNI PANKREATITIS

KRONIČNI PANKREATITIS

Kronični pankreatitis nastaje kroz dulje razdoblje i ne može se izliječiti. Ovdje dolazi do trajne promijene u izgledu i funkciji gušterače. Glavne značajke ovog stanja su fibroza i kalcifikati gušterače. 

Zašto dolazi do kroničnog pankreatitisa? 

Glavni uzrok ovog stanja je alkoholizam. Alkohol ima izravan toksičan učinak na organizam, a kod gušterače mijenja sastav sadržaja koji ona izlučuje. Dolazi do pada koncentracije citrata, a povećanja koncentracije kalcija što dovodi do stvaranja kalcijskih čepova  u kanalićima gušterače. Ako se alkohol kombinira s drugim štetnim stvarima kao što je masna hrana, pušenje ili ako već od prije postoje patološka stanja gušterače, dolazi do još opsežnijeg oštećenja. 

Zbog spomenute opstrukcije dolazi do dilatacije kanala, njihovih cističnih promjena  i fibroze. Ovi procesi dovode do uništenja funkcionalnog tkiva gušterače i njegove fibroze

Simptomi i fizikalni nalaz kod kroničnog pankreatitisa

Simptome kroničnog pankreatitisa možemo podijeliti u tri stadija. U prvom stadiju javljaju se recidivirajući bolovi u trbuhu, ali nema ispada funkcije gušterače. Drugi stadij je karakteriziran napadajima manjeg intenziteta, ali su češći i dulji. Ova dva stadija traju oko 5 godina, a za to vrijeme polagano dolazi do gubitka egzokrine, a potom endokrine funkcije. Za vrijeme trećeg stadija je prisutna trajna bol, a ponekad potpuno nestaje. Naravno, treći stadij prati i slika potpune insuficijencije gušterače. 

Dijagnoza i liječenje kroničnog panreatitisa

Simptomi i način života mogu uputiti doktora da se radi o kroničnom pankreatitisu. Laboratorijski nalazi najčešće ne pokazuju ništa karakteristično. Najtočnija i najbolja metoda za dijagnozu ovog stanja je ERP – endoskopska retrogradna pankreatografija. Njome se najbolje prikazuju izvodni kanali i putem nje može se zaključiti postoji li suženje ili nestanak pojedinih kanalića.  

Za uspješno liječenje preporuča se prestanak konzumacije alkohola, masne hrane i prestanak pušenja. Potrebno je uzimati analgetike, vitamine, zamjenske enzime, antidijabetike i/ili inzulin zbog insuficijencije pankreasa. Kirurško liječenje je rezervirano za one pacijente koji ne odgovaraju na konzervativnu terapiju. U tom slučaju izvode se resekcije pankreasa i drenažne operacije. 

karcinom gusterace

KARCINOM GUŠTERAČE

Karcinom gušterače je maligni tumor koji potječe iz egzokrinog dijela ovog organa. Najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi i dva puta je češći u muškaraca nego u žena. Postoji dokazana povezanost ovog karcinoma s pušenjem, zračenjem, citotoksičnim lijekovima i industrijskim karcinogenima. 

Najčešća lokalizacija karcinoma gušterače je glava (60%), a zatim trup (15%) i rep (5%).  Ostalih 15-20% zahvaća cijelu gušteraču. Najprije se širi lokalno po organu, a nakon toga invadira okolne strukture, a limfnim i krvnim žilama dolazi do udaljenih mjesta. 

Klinička slika ovisi o mjestu gdje se tumor razvio. Najčešći simptomi su bol, žutica, gubitak teka i mršavljenje. Karcinom glave gušterače najranije pokazuje simptome jer svojim rastom pritišće na žučni kanal te tako uzrokuje pojavu žutice, taman urin, svrbež kože i akoličnu stolicu. 

Laboratorijski nalazi variraju jer neki tumor može više ili manje interferirati s izlučivanjem žuči. U velikog broja bolesnika pronađe se povišen tumorski marker CA 19-9, ali tek kada je tumor već uznapredovao. Osim njega mogu se koristiti i CA 242 i CEA za praćenje bolesti i uspjeha terapije. Uz laboratorijske koriste se i radiološke pretrage da bi se odredila točna lokalizacija te se na temelju toga usmjeruje daljnje liječenje.  

Ako je karcinom ograničen na pankreas i okolne limfne čvorove onda se pristupa kirurškom liječenju, a to je slučaj samo u oko 20% pacijenata. Kod inoperabilnih tumora koristi se radioterapija, kemoterapija i palijativno liječenje. Osnove palijativnog liječenja su uklanjanje boli, održavanje prohodnosti probavnog sustava i uklanjanje žutice. Na taj se način želi postići dobra kvaliteta preostalog života. 

prehrana za zdravlje gusterace

PREHRANA ZA ZDRAVLJE GUŠTERAČE

Svaki organ u tijelu treba dovoljne količine hranjivih tvari, vitamina i minerala kako bi pravilno funkcionirao. Za zdravlje gušterače je vrlo važno prestati konzumaciju alkohola i smanjiti unos masti. Piletina i riba su izvrstan obrok je sadržavaju manje masti nego ostalo meso. Svakodnevno unošenje raznovrsnog voća i povrća osigurava dovoljnu količinu potrebnih tvari za održavanje zdravlja vašeg tijela, a samim tim i gušterače. 

Preporuča se izbjegavanje hrane s puno šećera i prerađenih ugljikohidrata (primjerice tjestenina) jer ta hrana naglo podiže razine inzulina u krvi, što nije poželjno. Umjesto toga zamijenite ih sa špinatom, brokulom, grožđem ili drugim povrćem i voćem.

Različiti začini kao što su kurkuma i origano djeluju kao antioksidansi te popravljaju oštećenja koja su uzrokovana oksidacijom. Poželjno je imati 4-6 manjih obroka. Na taj način gušterača ne mora izlučiti velike količine svojih sokova odjednom. 

JE LI MOGUĆ ŽIVOT BEZ GUŠTERAČE?

Život bez gušterače je moguć. Nakon uklanjanja gušterače osoba ostaje bez izvora inzulina, enzima i ostalih hormona koje ona inače proizvodi i izlučuje. Zbog toga će takav pacijent imati dijabetes i morat će redovito pratiti razinu glukoze u krvi te redovito primjenjivati injekcije inzulina. Nedostatak probavnih enzima zahtijevat će uzimanje zamjenskih enzima u obliku tableta prilikom svakog obroka. Prilagodba prehrane će biti od iznimne važnosti, a tjelovježba će pomoći u kontroli razine glukoze u krvi. 

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori:

Literatura: 

 1. Damjanov I, Seiwerth S, Jukić S, Nola M. PATOLOGIJA, peto preuređeno i dopunjeno izdanje.
 2. Guyton AC, Hall JE. Medicinska fiziologija, 13. izdanje.
 3. Vrhovac B, Jakšić B, Reiner Ž, Vucelić B. Interna Medicina.
 4. Can you live without pancreas? Dostupno na: https://www.healthline.com/health/can-you-live-without-a-pancreas 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.