×

Zašto menstruacija kasni?

Kašnjenje menstruacije često izaziva osjećaj stresa i tjeskobe kod mnogih žena, a istovremeno budi i mnoga pitanja. Bez obzira na to planirate li trudnoću ili ne, upravo je trudnoća jedna od prvih stvari koja većini žena padne na pamet kada primijete da je prošao određeni datum na kalendaru i da im menstruacija kasni. Međutim, osim trudnoće, mnogo je drugih razloga zbog kojih može doći do kašnjenja ili izostanka mjesečnice. U današnjem blogu objašnjavamo kada se menstruacija smatra zakašnjelom, koji su mogući uzroci kašnjenja te što učiniti kada primijetite da vam menstruacija kasni ili je izostala.

Kašnjenje menstruacije

O ČEMU OVISI KADA ĆE DOĆI MOJA SLJEDEĆA MENSTRUACIJA?

Menstrualni ciklus započinje prvoga dana menstrualnog krvarenja i traje sve do sljedeće menstruacije. Normalan menstruacijski ciklus može trajati od 21 (prema nekim definicijama od 24 dana) do 35 dana, a krvarenje u prosjeku traje 3 do 7 dana. Menstruacijski ciklusi različiti su od žene do žene i mogu varirati u svome trajanju. Najčešće se radi o odstupanjima u trajanju od dan ili nekoliko dana, što se smatra sasvim normalnom pojavom. Jako malom broju žena svaki ciklus je jednakog trajanja, a menstruacija dolazi svaki mjesec na isti dan. 

Naime, menstrualni ciklus žene podložan je brojnim promjenama i osjetljiv je na svako stanje koje mijenja hormonsku ravnotežu u ženskom organizmu. Drugim riječima, bilo kakva promjena koja izazove pomak hormonalnog balansa ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona), za posljedicu ima i promjenu menstruacijskog ciklusa. Čak i u žena koje imaju pravilne cikluse približno jednakog trajanja, menstruacija u nekom od njih može kasniti nekoliko dana. 

Vrijeme kada će vam ovaj mjesec doći menstruacija ovisi o vremenu kada se dogodila ovulacija. Ovulacija je događaj koji je podložan brojnim promjenama (osobito hormonskim) i ne pada uvijek na isti dan u mjesecu. Druga faza ciklusa (period od ovulacije do menstruacije) je fiksna i u većine žena traje 12-14 dana. To znači da ako ste u prvoj fazi ciklusa (otprilike dva tjedna od početka posljednje menstruacije) bili bolesni ili izloženi većoj količini stresa, postoji šansa da vam se vrijeme ovulacije pomaknulo, najčešće za par dana naprijed. To je razlog zbog kojeg vam i menstruacija taj mjesec ”kasni” i dolazi nekoliko dana nakon očekivanog datuma.

Takva promjena može biti u vidu duljeg ili kraćeg trajanja ciklusa, zakašnjele ili potpuno izostale menstruacije ili predugog i obilnog krvarenja. Neki od čestih razloga promjene trajanja ciklusa su promjene životnog stila žene, stres, promjene tjelesne težine, ulazak u perimenopauzu itd. Svi ti faktori utječu na fiziološku izmjenu koncentracije hormona u određenim fazama ciklusa, čime mijenjaju vrijeme ovulacije, a time i dolaska menstruacije.

DOBRO JE ZNATI:

Treba imati na umu da nisu sve promjene menstrualnog ciklusa sasvim normalne i neke od njih mogu upućivati na određene bolesti ženskog spolnog sustava poput endometrioze, sindroma policističnih jajnika ili mioma, ali i sistemne bolesti poput hiper- ili hipotireoze.

 • ciklusi koji traju kraće od 21 dan (polimenoreja) ili dulje od 35 dana (oligomenoreja)
 • ciklusi koji variraju u trajanju više od tjedan dana (primjerice jedan mjesec ciklus traje 28 dana, a sljedeći mjesec 36 dana)
 • ciklusi koji iznenada prestanu, a krvarenja nema dulje od 90 dana – amenoreja (iznimke su trudnoća, menopauza, nedavno prekinuta oralna hormonska kontracepcija)
 • ciklusi s krvarenjem duljim od osam dana
 • obilno menstruacijsko krvarenje (menoragija)
 • izrazito bolna menstruacijska krvarenja (dismenoreja).

Ako imate neke od navedenih promjena, svakako preporučamo javiti se ginekologu kako bi se isključili ozbiljni zdravstveni uzroci i ustanovio točan uzrok vaših menstrualnih nepravilnosti.

UZROCI ZAKAŠNJELE menstruacije

KADA SE MENSTRUACIJA SMATRA ZAKAŠNJELOM?

Kao što je već prethodno rečeno, trajanje menstrualnog ciklusa može varirati iz mjeseca u mjesec, ali razlika ne bi trebala biti veća od pet dana. Smatra se da kašnjenje menstruacije nastupa kada je prošlo više od pet dana od očekivanog datuma menstruacije. Ako je prošlo više od šest tjedana od prethodne menstruacije, smatra se da je menstruacija u potpunosti izostala.

U slučaju da nikako ne možete predvidjeti vrijeme kada bi vam menstruacija trebala doći jer su vam ciklusi različitog trajanja s razlikama većim od tjedan dana, tada su vaši ciklusi nepravilni i zahtijevaju detaljniju obradu kako bi se otkrio uzrok takvog hormonskog disbalansa. Ipak, postoje dva razdoblja u životu žene kada je nepravilnost u menstrualnim ciklusima u potpunosti normalna, a to je razdoblje od godinu ili dvije nakon što se javi menarha (prva menstruacija) i razdoblje prije menopauze kada menstruacije postupno prestaju.

KOJI SU UZROCI ZAKAŠNJELE ILI IZOSTALE MENSTRUACIJE?

Brojni su uzroci zbog kojih se može javiti kašnjenje menstruacije ili njezin potpuni izostanak određeni mjesec. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih vam menstruacija kasni ili ne dolazi je trudnoća, ali postoje i mnogi drugi potencijalni uzroci. Bez obzira na to planirate li trudnoću pa ste u pozitivnom iščekivanju ili takvu odluku još niste donijeli, kašnjenje menstruacije može predstavljati izvor tjeskobe i zbunjenosti. Stoga je važno poznavati moguće uzroke zbog kojih se takva promjena može javiti, a o njima ćemo govoriti u nastavku teksta.

TRUDNOĆA

Trudnoća je vjerojatno prvo stanje na koje većina žena pomisli kada primijeti da menstruacija kasni. Ako ste imali spolne odnose protekli mjesec, šansa za trudnoću postoji, osobito ako se radilo o nezaštićenom spolnom odnosu za vrijeme plodnih dana (tri dana prije ovulacije, sam dan ovulacije i dan nakon). U nekih se žena već u vrijeme očekivane, ali izostale menstruacije počinju javljati i drugi rani simptomi trudnoće poput mučnine i povraćanja, češće potrebe za mokrenjem ili blagih grčeva u donjem dijelu trbuha i leđima.

Neki od navedenih simptoma javljaju se i u vrijeme PMS-a (predmenstrualnog sindroma), stoga ako niste sigurni, napravite kućni test na trudnoću nakon što prođe datum kada ste trebali dobiti menstruaciju. 

SAVJET: Neke žene otprilike znaju vrijeme svojih plodnih dana po količini i konzistenciji vaginalnog iscjetka koji je u to vrijeme obilniji i vodenastiji ili pak po karakterističnoj jednostranoj boli u trbuhu. Međutim, ti znakovi su nepouzdani i mogu se javiti i zbog nekih drugih razloga, a ne samo ovulacije. Stoga, ukoliko ne planirate trudnoću, savjetujemo da se ne oslanjate u potpunosti na navedene znakove i koristite kontracepciju tijekom čitavog menstrualnog ciklusa. To osobito vrijedi za žene kojima su ciklusi jako nepravilni i ne mogu ni otprilike predvidjeti vrijeme plodnih dana.

jesam li trudna ako mi kasni menstruacija

STRES I/ILI PROMJENA ŽIVOTNOG STILA

Stresni događaji poput gubitka posla, bolesti djeteta ili pada ispita na fakultetu mogu poremetiti hormonsku ravnotežu u prvome dijelu menstrualnog ciklusa i na taj način pomaknuti ovulaciju za par dana, a time i menstruaciju. U nekim slučajevima dogodi se čak i potpuno preskakanje ovulacije. Na isti način mogu djelovati i promjene životnog stila poput uvođenja rigorozne dijete ili započinjanje intezivnog režima vježbanja. Kućna izolacija zbog globalne pandemije koronavirusa te posljedični manjak tjelesne aktivnosti i boravka na otvorenom također je svojevrsna promjena životnog stila koja može utjecati na menstrualni ciklus i promijeniti mu trajanje. Operativni zahvati pa čak i blage bolesti poput viroze također mogu predstavljati stres za organizam i uzrokovati kašnjenje menstruacije.

Stres potiče organizam na lučenje tzv. hormona stresa koji mogu promijeniti način na koji mozak ”radi”. Menstruacijski ciklus i svi događaji u njemu pod kontrolom su viših centara u mozgu, stoga promjena ravnoteže drugih hormona u tijelu utječe i na lučenje hormona iz mozga koji kontroliraju menstrualni ciklus. Posljedica toga je pomak ovulacije zbog kojeg se naposljetku događa i kašnjenje menstruacije. Ako se dogodi potpuno preskakanje ovulacije, prave menstruacije neće biti, a krvarenje će se javiti kasnije (čak tjedan ili dva) i biti obilnije i/ili dužeg trajanja nego uobičajena mjesečna krvarenja.

ZNAČAJAN GUBITAK ILI DOBIVANJE NA TEŽINI

Veći gubitak ili dobitak tjelesne težine u kraćem vremenskom periodu može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa te kašnjenja ili preskakanja menstruacije. Tjelesna masa i postotak masnog tkiva imaju značajnu ulogu u hormonskoj regulaciji u ženskom organizmu. Adipozno (masno) tkivo je hormonski aktivno, što znači da proizvodi hormone koji, između ostaloga, mogu djelovati i na lučenje hormona u mozgu važnih za održavanje normalnog menstrualnog ciklusa.

Ne postoji točno definirana količina tjelesne mase koju je potrebno izgubiti ili dobiti u određenom vremenu da bi ovulacije prestale. Međutim, što je veća promjena težine i što je kraći vremenski period u kojem se ta promjena dogodila, to veći negativni utjecaj ima na menstrualni ciklus. S druge strane, veliki broj žena koje se bore s pretilošću (BMI veći od 35) ili pothranjenošću (BMI manji od 18) ima nepravilne menstruacijske cikluse, nepravilna krvarenja ili potpuni prestanak menstruacije – amenoreju. Kod takvih osoba normalizacija indeksa tjelesne mase (BMI) često dovodi do ponovne uspostave normalnih mjesečnih ciklusa, ovulacije i menstruacije.

PERIMENOPAUZA

Perimenopauza je razdoblje koje prethodi posljednjoj menstruaciji u životu žene – menopauzi, a može trajati i do deset godina. Obično počinje u četrdesetim godinama života, ali može i ranije, odnosno kasnije. Za to vrijeme, jajnici postepeno gube svoju funkciju proizvodnje jajnih stanica i lučenja estrogena. Menstrualni ciklusi počinju biti nepravilni, javlja se kašnjenje menstruacije i više od tjedan dana ili odsutnost menstrualnog krvarenja i po nekoliko mjeseci, a mogu se javiti i nepravilna krvarenja između ciklusa. Takve su promjene najizraženije godinu do dvije prije menopauze kada dolazi do naglog pada razine estrogena u organizmu i u to se vrijeme, uz promjene menstrualnog ciklusa, najčešće počinju javljati i drugi tipični simptomi menopauze.

zašto menstruacija kasni

OSTALI UZROCI

1. SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

Sindrom policističnih jajnika relativno je čest poremećaj u žena reproduktivne dobi, a javlja se u otprilike 10% njih u dobi između 15. i 45. godine. U pozadini ovog sindroma je hormonski disbalans koji ima osobito značajan utjecaj na metabolizam i plodnost žene. Jedan od simptoma sindroma policističnih jajnika je neredovitost menstruacija, odnosno nepravilni menstrualni ciklusi. Poremećeni ciklusi rezultiraju time da menstruacije često izostaju i po par mjeseci, a kad se pojave, obično su obilne i bolne.

2. POREMEĆAJ RADA ŠTITNJAČE

Pravilan, odnosno nepravilan rad štitnjače ima velik utjecaj na reproduktivno zdravlje žene. Disfunkcija štitnjače stoga može uzrokovati brojne nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače, niska razina hormona štitnjače u krvi) može se, između ostaloga, prezentirati s obilnim menstrualnim krvarenjima, smanjenom plodnošću te zakašnjelim ili odsutnim menstruacijama. Slično se može dogoditi i kod hipertireoze, odnosno pretjeranog rada štitnjače.

3. HIPERPROLAKTINEMIJA

Prolaktin je glavni hormon za proizvodnju mlijeka i dojenje. Povišene razine prolaktina normalno se nalaze kod trudnica, žena koje doje te u babinju (3-4 tjedna nakon porođaja). Povišene razine prolaktina povezuju se s amenorejom- izostankom menstruacije, a često se javlja i mliječni iscjedak iz dojki (kod žena koje ne doje). Hiperprolaktinemija se uspješno regulira lijekovima.  

4. PRIJEVREMENA MENOPAUZA

Neki od simptoma prijevremene menopauze mogu biti kašnjenje menstruacije, razni poremećaji i neredovitost menstrualnog ciklusa. 

5. AUTOIMUNE BOLESTI

Neke autoimune bolesti poput Hashimotovog sindroma, šećerne bolesti tip 1 i drugih također mogu uzrokovati nepravilne i neredovite menstruacije.

SAVJET: U slučaju da su vam menstruacije u posljednje vrijeme počele biti neredovite, obilnije, traju dulje nego inače ili ako su vam menstruacijski ciklusi počeli biti jako kratki ili dugi, svakako se javite svome liječniku. Postoji vjerojatnost da je uzrok takvih poremećaja hormonske prirode te će se pravovremenom primjenom nadomjesne hormonske terapije i vaš ciklus unormaliti. 

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Najčešće korišteni oblik hormonske kontracepcije su kontracepcijske pilule. Kontracepcijske pilule se sastoje od određenih koncentracija hormona estrogena i progesterona, a djeluju na način da sprječavaju ovulaciju, mijenjaju debljinu sluznice maternice i povećavaju gustoću cervikalne sluzi. Time vrlo učinkovito sprječavaju trudnoću, ali se mogu koristiti i za liječenje nekih zdravstvenih stanja, poput sindroma policističnih jajnika. Najčešće se koriste pilule koje se uzimaju 21 nakon čega slijedi pauza od tjedan dana, kada nastupa krvarenje. Takvo krvarenje nalikuje pravoj menstruaciji, iako to zapravo nije. Naime, menstruacija može nastupiti samo onda kada se prije dogodila ovulacija, a kontracepcijske pilule, kao što je prethodno rečeno, sprječavaju ovulaciju.

U nekim se slučajevima dogodi da se mjesečno krvarenje kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju ne pojavi. Postoje brojni razlozi zbog kojih se to može dogoditi, a većina žena odmah posumnja na trudnoću. Trudnoća je svakako moguća ako se pilule nisu uzimale prema uputama ili je došlo do preskakanja uzimanja tableta. Međutim, češći razlozi izostanka menstruacije u žena koje koriste kontracepcijske pilule su stres, promjena životnih navika, pretjerana tjelovježba i sl.

Također, ako prestajete s uzimanjem oralne hormonske kontracepcije, može doći do kašnjenja ili izostanka menstruacije čak i po nekoliko mjeseci. To može biti posljedica ponovnog uspostavljanja normalnog menstrualnog ciklusa. Ipak, bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim ginekologom jer uzrok izostanka menstruacije može biti i druge prirode.

SAVJET: Ako ste preskočili uzimanje kontracepcijske pilule, a imali ste nezaštićen spolni odnos i mjesečno krvarenje vam je izostalo, napravite kućni test za trudnoću. Svakako preporučamo da se javite i svome ginekologu. Ako ste redovito i pravilno uzimali kontracepcijske pilule, a mjesečno krvarenje vam je izostalo, uzrok vrlo vjerojatno nije trudnoća nego neki drugi čimbenik. I u tom slučaju je bolje posavjetovati se sa svojim liječnikom.

što kada menstruacija kasni

ŠTO NAPRAVITI AKO VAM MENSTRUACIJA KASNI?

Smatra se da menstruacija kasni ako je prošlo više od pet dana od očekivanog datuma njenog dolaska taj mjesec. Stoga, imajte na umu da je kašnjenje menstruacije dan ili dva (do pet) sasvim normalno. Budite strpljivi i pričekajte menstruaciju. Međutim, u slučaju da ste imali nezaštićeni spolni odnos u vrijeme plodnih dana prethodni mjesec ili ako sumnjate na trudnoću iz bilo kojeg drugog razloga, napravite kućni test na trudnoću.

Imajte na umu da je test najbolje napraviti nakon izostanka menstruacije (ne prije) jer je tada osjetljivost testa najveća. Test za trudnoću je najbolje raditi s prvim jutarnjim urinom jer taj urin ima najvišu koncentraciju ”hormona trudnoće” (β-hCG-a). Međutim, u manjeg broja žena u vrijeme očekivane menstruacije test neće pokazati pozitivan rezultat iako su trudne. To se događa jer u njih β-hCG raste nešto sporije pa još ne doseže zamjetnu razinu na dan očekivane menstruacije. Ukoliko i dalje sumnjate na trudnoću, ponovite test nakon nekoliko dana.

U slučaju pozitivnog rezultata, najbolje je javiti se svome ginekologu koji će na temelju ginekološkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i eventualnog određivanja β-hCG-a iz krvi, potvrditi ili isključiti trudnoću. 

Nakon što ste potvrdili da niste trudni, a menstruacija vam ne dolazi, savjetujemo da se javite ginekologu koji će na temelju kliničkog i ultrazvučnog pregleda te dodatnih pretraga i hormonskih testova otkriti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije.

KAKO LIJEČITI NEPRAVILNOSTI MENSTRUALNOG CIKLUSA?

HORMONSKA TERAPIJA

U slučaju da je hormonskim testovima utvrđen disbalans spolnih hormona, često se u liječenju nepravilnog menstrualnog ciklusa poseže za hormonskom terapijom.

Najčešće korištena hormonska terapija u liječenju neredovitih menstruacija je oralna hormonska kontracepcija (OHK). OHK ili kontracepcijske pilule sadrže kombinaciju estrogena i sintetskog progesterona. Najčešće se koriste pilule koje se uzimaju 21 nakon čega slijedi pauza od tjedan dana, kada nastupa krvarenje. Takvo krvarenje nalikuje pravoj menstruaciji, iako to zapravo nije. Naime, menstruacija može nastupiti samo onda kada se prije dogodila ovulacija, a kontracepcijske pilule, kao što je prethodno rečeno, sprječavaju ovulaciju.

Također, menstruacija se može „izazvati“ i progestinima, sintetskim oblikom ženskog spolnog hormona progesterona. Primjena progestina nije kontraindicirana kod žena koje planiraju trudnoću. 

PROMJENE ŽIVOTNOG STILA

Kao što smo već ranije naveli, stres i neprimjerena tjelesna težina mogu biti uzrokom neredovitih menstruacija, stoga je potrebno osvijestiti važnost eliminacije stresa, zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti u terapiji nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Ponekad je dovoljno promijeniti isključivo životne navike kako bi izliječili navedeno stanje bez primjene bilo kakvih lijekova.

OSTALE METODE LIJEČENJA

Ovisno o uzroku neredovitih ciklusa, ponekad se žene mogu liječiti hormonskom nadomjesnom terapijom ili antitireoidnim lijekovima (bolesti štitnjače), kirurškim načinom (endometrioza, miomi), metforminom (sindrom policističnih jajnika) i sl.

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori:

Menstrual cycle: What’s normal, what’s not

Menstrual cycle: What’s normal, what’s not. Dostupno na:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186 

Delayed Periods. Dostupno na:

https://www.nhs.uk/conditions/periods/delayed-periods/ 

Irregular Periods. Dostupno na:

https://www.webmd.com/women/why-is-my-period-so-random 

Šimunić V. i suradnici. 2001. Ginekologija

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.