×

Prvi ginekološki pregled

Osjećate li nelagodu i strah pri samoj pomisli na prvi ginekološki pregled? Odgađate li posjet ginekologu jer ne znate što možete očekivati? Imate li pitanja na koja ne znate odgovor, a rado biste ih postavili svom ginekologu?

Ako ste odgovorili s ”da” na jedno ili više navedenih pitanja, ovaj blog je za vas. Donosimo vam sve što trebate znati o prvom ginekološkom pregledu – kada ga treba napraviti, kako se pripremiti, kako izgleda te sve što možete očekivati.

prvi ginekološki pregled

PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

Prvi ginekološki pregled bi se trebao napraviti u vrijeme kada djevojka planira postati spolno aktivna (prije prvog spolnog odnosa), ako je već postala spolno aktivna ili ranije ukoliko ima neke simptome vezane za ginekološko zdravlje. Vrijeme prvog ginekološkog pregleda za svaku je mladu ženu individualno, ali se svakako preporuča da to bude do 21. godine života, bez obzira na spolnu aktivnost ili smetnje vezane za ginekološko i spolno zdravlje.

Na prvom ginekološkom pregledu mogu se saznati informacije vezane uz kontracepciju, spolno prenosive bolesti, održavanje higijene intimnog područja te dobiti savjeti za zdrav način života, osobito spolni. Također je važno da se na prvom pregledu uvidi važnost redovitih ginekoloških pregleda, kao načinu za brigu o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju.

KADA TREBA DOĆI NA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Na ginekološki pregled treba otići svaka mlada žena koja:

  • planira postati spolno aktivna
  • je spolno aktivna
  • treba savjet o kontracepciji
  • planira trudnoću
  • primjećuje bilo kakav poremećaj ciklusa, krvarenje ili bol
  • ima neuobičajen iscjedak iz rodnice, pečenje, svrbež, ranice ili izrasline na spolovilu
  • nema nikakve smetnje ili nije spolno aktivna, ali se želi informirati o svom ginekološkom zdravlju.

U sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja svaka žena ima pravo izabrati ginekologa ili u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili u ordinaciji privatne prakse. Tek nakon godinu dana osigurana osoba ima pravo promijeniti izabranog liječnika u ugovornoj ustanovi, dok za liječnike privatne prakse to pravilo ne vrijedi.

Prvi ginekološki pregled

KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Ukoliko imate mogućnost planirati termin pregleda, preporuča se da ga napravite neposredno nakon menstruacije, u prvom dijelu ciklusa (između 8. i 12. dana). Prije prvog posjeta ginekologu nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Bilo bi dobro pripremiti popis pitanja koja vas zanimaju kako ne bi nešto zaboravili pitati tijekom pregleda. Zabilježite i datum posljednje menstruacije jer će vas to sigurno upitati ginekolog.

U slučaju da bolujete od nekih kroničnih bolesti, pripremite medicinsku dokumentaciju kako bi ju mogli dati liječniku na uvid. Mnoge žene brinu depilacija, pedikura i slični detalji prije pregleda, ali važno je znati da ginekolozi ne obraćaju pažnju na to tijekom pregleda. Na dan posjeta ginekologu bilo bi dobro obući haljinu/suknju/tuniku ili ponijeti sa sobom pareo ili suknju kako bi vam bilo ugodnije na putu od kabine za presvlačenje do stola za pregled.

Prvi ginekološki pregled, iako se čini neugodan, u potpunosti je bezbolan i nema razloga za strah ili sram. Vaš ginekolog je tu za vas i možete imati potpuno povjerenje u njega. Važno je da budete što opuštenija kako bi bilo manje nelagodno, budući da napeti mišići dna zdjelice čine pregled bolnim.

GINEKOLOŠKI PREGLED I HIGIJENA

Preporuča se otuširati vodom i oprati intimno područje blagim sapunom prije pregleda, ali ne koristiti nikakve agresivne šampone jer to može umanjiti kvalitetu uzetih briseva i nalaza PAPA testa. Osim toga, najmanje 24 sata prije pregleda nemojte ispirati rodnicu, upotrebljavati lijekove, kreme ili spermicidna sredstva, kako bi ginekolog mogao primijetiti miris i konzistenciju eventualno prisutnog iscjetka.

priprema za ginekološki pregled

GINEKOLOŠKI PREGLED I SPOLNI ODNOS

Preporuča se da nemate spolni odnos barem 24 sata prije pregleda kako bi nalaz bio što vjerodostojniji. Međutim, ukoliko idete na pregled zbog krvarenja tijekom i nakon odnosa, onda se preporuča imati odnos unutar 24 sata prije pregleda kako bi se mogao utvrditi uzrok krvarenja.

GINEKOLOŠKI PREGLED I MOKRENJE

Kako bi vizualizacija unutrašnjih organa ultrazvukom bila što uspješnija, bilo bi poželjno da se pomokrite prije pregleda. Međutim, kod mladih žena koje nisu spolno aktivne, budući da se ultrazvučni pregled obavlja transabdominalno – preko trbušne stijenke, dobro je doći punog mjehura kako bi se organi prikazali što preciznije.

KAKO IZGLEDA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

RAZGOVOR S GINEKOLOGOM

Prvi ginekološki pregled uvijek započinje razgovorom s ginekologom. Ginekolog će vam postaviti osnovna pitanja o vremenu prve menstruacije (menarhe), trajanju ciklusa, duljini i količini krvarenja, datumu posljednje menstruacije, spolnim odnosima, kontracepciji i dr.

To je prilika da ispričate sve o simptomima koji vas muče i pitate sve što vas zanima vezano uz vaše ginekološko i spolno zdravlje. Važno je da budete iskrene kako bi vam ginekolog mogao pomoći u rješavanju problema. Također se možete savjetovati o najboljem izboru kontracepcije, razgovarati o prvom spolnom odnosu ili trudnoći ukoliko planirate istu.

razgovor s ginekologom

PREGLED NA GINEKOLOŠKOM STOLU

Nakon razgovora i svlačenja u kabini započinje pregled na ginekološkom stolu. Ginekolog će vam pomoći da se udobno namjestite i stavite noge na za to predviđena mjesta. Prvo se obavlja vanjski pregled spolovila. Gledaju se eventualne promjene prisutne na njemu, poput bradavica u slučaju HPV infekcije, iritacije, crvenila, cisti i sl.

Zatim se u rodnicu uvodi spekulum- plastični ili metalni instrument za širenje kanala rodnice, koji služi za bolju vizualizaciju njezine unutrašnjosti i vrata maternice.

Samo uvođenje spekuluma u rodnicu ne bi trebalo biti bolno, osim ako je prisutna upala ili suhoća rodnice – u tom slučaju možete osjećati malu nelagodu.

Dok je postavljen spekulum, ginekolog radi PAPA test – drvenom špatulom i četkicom uzima obrisak vrata maternice. PAPA test je jednostavna i brza pretraga koja primarno služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i promjena koje prethode njegovom nastanku.

Osim toga, PAPA test može otkriti prisutnost upale i određenih spolno prenosivih bolesti. Rezultati PAPA testa čekaju se čak i do nekoliko tjedana. U slučaju da postoji sumnja na druge spolno prenosive bolesti, ginekolog će napraviti i briseve na najčešće uzročnike kao što su: HPV (humani papiloma virus), Chlamydia trachomatisNeisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticumTrichomonas vaginalis, Herpes simplex i dr.

Nakon pregleda u spekulima slijedi bimanualni palpacijski pregled tijekom kojeg ginekolog pažljivo kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke ulazi u rodnicu, a drugom rukom izvana pritišće donji dio trbuha i određuje veličinu, oblik, položaj i bolnost jajnika, maternice i rodnice. Ni ovaj dio pregleda ne bi trebao biti bolan, ali u slučaju da jest važno je to naglasiti tijekom pregleda.

Kod žena koje su spolno aktivne pregled se nadopunjuje transvaginalnim ultrazvukom kojim se analiziraju veličina, oblik maternice i debljina njezine stijenke te smještaj, veličina i izgled jajnika. Ultrazvukom se mogu otkriti i neka stanja poput sindroma policističnih jajnika, mioma maternice i sl.

kada otici na ginekoloski pregled

PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED KOD DJEVICA

Prvi ginekološki pregled kod djevojaka koje nisu imale spolni odnos, također započinje razgovorom. Možete pitati ginekologa sve što vas zanima vezano za prvi spolni odnos, kontracepciju ili ostale ginekološke probleme. Ponekad prvi posjet ginekologu ne uključuje pregled, već bude poput razgovora s liječnikom i informiranja o pitanjima koja vas zanimaju.

U slučaju da ginekolog procijeni da je potreban i pregled, on započinje također pregledom vanjskog spolovila i područja do himena (djevičnjaka). Ginekolog provjerava izgled himena i utvrđuje je li on netaknut ili je došlo do defloracije („razdjevičenja“) ranije, npr. uslijed jahanja i drugih sportskih aktivnosti.

Kod mladih žena koje nisu imale spolni odnos, zbog prisutnosti himena nije moguće obaviti bimanulani pregled unutrašnjih organa kroz rodnicu, nego se to najčešće radi rektalno (kroz debelo crijevo). Također, nije moguće transvaginalno učiniti niti ultrazvučni pregled, već se radi transabdominalno, preko trbušne stijenke. U tom slučaju je važno ne mokriti prije pregleda kako bi mjehur bio pun, a ultrazvučni pregled što precizniji.

Ponekad, kod npr. pretilih žena, nije moguće obaviti ultrazvučni pregled preko trbušne stijenke zbog slabe vizualizacije, pa se to čini transrektalno (kroz debelo crijevo).

KOLIKO ČESTO BI TREBALO IĆI NA GINEKOLOŠKE PREGLEDE?

Na ginekološke preglede bi trebalo ići jednom godišnje, ali u slučaju da se dogodi neka promjena, primijetite bilo što neobično ili imate pitanja, poželjno je naručiti se i ranije. Kod pozitivne obiteljske anamneze na ginekološke karcinome, kod povijesti karcinoma ili potvrđenih spolno prenosivih bolesti, pregledi se obavljaju i učestalije.

kako izgleda prvi ginekološki pregled

I ZA KRAJ…

Prvi ginekološki pregled važan je događaj u životu svake mlade žene. Ponekad se mogu javiti osjećaji straha, tjeskobe ili zbunjenosti koji sprječavaju ženu da napravi taj korak za svoje zdravlje. Upravo zbog toga, važno je naglasiti kako osnovanih razloga za te loše emocije nema, upravo suprotno – redoviti ginekološki pregledi, suradnja s vašim liječnikom i briga o vlastitom zdravlju mogu vam donijeti samo pozitivno, a izuzetno su važan dio u životu svake žene. Sve informacije koje želite saznati uvijek možete dobiti od svog ginekologa, a mi smo uvijek tu za vas za sva pitanja koja imate. Naručite se na svoj pregled i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor:

 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Je li došlo vrijeme za ginekološki pregled?

Ukoliko se dvoumite trebate li posjetiti ginekologa ili se pripremate na pregled, pripremili smo kratki upitnik koji Vam može pružiti uvid za koju točnu ginekološku uslugu biste se trebali naručiti.

Ispunite upitnik