Prvi ginekološki pregled

Osjećate li nelagodu i strah pri samoj pomisli na prvi ginekološki pregled? Odgađate li posjet ginekologu jer ne znate što možete očekivati? Imate li pitanja na koja ne znate odgovor, a rado biste ih postavili svom ginekologu?

Ako ste odgovorili s ”da” na jedno ili više navedenih pitanja, ovaj blog je za vas. Donosimo vam sve što trebate znati o prvom ginekološkom pregledu – kada ga treba napraviti, kako se pripremiti, kako izgleda te sve što možete očekivati.

prvi ginekološki pregled

KADA TREBA DOĆI NA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Prvi bi se ginekološki pregled trebao napraviti u vrijeme kada djevojka planira postati spolno aktivna (prije prvog spolnog odnosa), ako je već postala spolno aktivna ili ranije ukoliko ima neke simptome vezane za ginekološko zdravlje. Vrijeme prvog ginekološkog pregleda za svaku je mladu ženu individualno, ali se svakako svakoj ženi preporuča napraviti prvi pregled do 21. godine života, bez obzira na to je li seksualno aktivna i ima li kakve smetnje.

Na prvom ginekološkom pregledu mogu se saznati informacije vezane uz kontracepciju, spolno prenosive bolesti, održavanje higijene intimnog područja te dobiti savjeti za zdrav način života, osobito spolni. Također je važno da se na prvom pregledu uvidi važnost redovitih ginekoloških pregleda, kao načinu za brigu o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju.

Na ginekološki pregled treba otići svaka mlada žena koja:

  • planira postati spolno aktivna
  • je spolno aktivna
  • treba savjet o kontracepciji
  • planira obitelj
  • primjećuje bilo kakav poremećaj ciklusa, krvarenje ili bol
  • ima neuobičajen iscjedak iz rodnice, pečenje, svrbež, ranice ili izrasline na spolovilu
  • nema nikakve smetnje ili nije spolno aktivna, ali se želi informirati o svom ginekološkom zdravlju.

 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Ukoliko imate mogućnost planirati termin pregleda, preporuča se da ga napravite neposredno nakon menstruacije, u prvom dijelu ciklusa. Nisu potrebne nikakve posebne pripreme prije prvog posjeta ginekologu. To uključuje i depilaciju, pedikuru i slične detalje s kojima se žene često zamaraju prije ginekološkog pregleda jer vaš ginekolog na to neće obraćati pažnju.

GINEKOLOŠKI PREGLED I HIGIJENA

Preporuča se otuširati u razdoblju od 24 sata prije pregleda, ali ne koristiti nikakve agresivne šampone za pranje intimnog područja jer to može umanjiti kvalitetu uzetih briseva i Papa nalaza. Osim toga, najmanje 24 sata prije pregleda nemojte ispirati rodnicu, upotrebljavati lijekove, kreme ili spermicidna sredstva, tako da ginekolog može primijetiti miris i konzistenciju eventualno prisutnog iscjetka.

priprema za ginekološki pregled

GINEKOLOŠKI PREGLED I SPOLNI ODNOS

Preporuča se da nemate spolni odnos barem 24 sata prije pregleda kako bi nalaz bio što vjerodostojniji. Međutim, ukoliko idete na pregled zbog krvarenja tijekom i nakon odnosa, onda se preporuča imati odnos unutar 24 sata prije pregleda kako bi se moglo utvrditi zbog čega nastupa krvarenje.

GINEKOLOŠKI PREGLED I MOKRENJE

Prije pregleda se pomokrite kako bi se ultrazvuk mogao što preciznije napraviti. Ukoliko nikada niste bili spolno aktivni, trebate na pregled doći s punim mjehurom jer se ultrazvuk tada radi preko trbušne stijenke.

KAKO IZGLEDA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED?

Prvi ginekološki pregled je u potpunosti bezbolan i nemate se razloga bojati. Važno je da budete opušteni kako bi vam bilo što manje nelagodno. Vaš ginekolog je tu za vas i možete imati potpuno povjerenje u njega.

Prije samog pregleda, ginekolog će vas pitati neke osnovne informacije, kao što su vrijeme prve menstruacije, trajanje ciklusa, duljina i količina krvarenja, datum posljednje menstruacije i dr. To je prilika da vašem ginekologu ispričate sve o simptomima koji vas muče, razlogu zbog kojeg ste došli te postavite pitanja koja vas zanimaju o kontracepciji, spolnim bolestima ili bilo čemu vezanome za vaše ginekološko i spolno zdravlje.

Nakon razgovora, započinje pregled na ginekološkom stolu. Prvo se gleda vanjsko spolovilo i eventualno prisutne promjene na njemu. Nakon toga se u rodnicu uvodi spekulum – plastični ili metalni instrument koji služi za širenje kanala rodnice, a služi za bolju vizualizaciju stijenke rodnice i vrata maternice. Samo uvođenje spekuluma u rodnicu nije bolno, osim ako postoji upala ili ako je rodnica jako suha – u tom slučaju možete osjećati malu nelagodu.

Dok je postavljen spekulum, radi se Papa test – četkicom se uzima obrisak vrata maternice, a sam postupak je potpuno bezbolan. . Ukoliko je ginekolog postavio sumnju na neku spolno prenosivu infekciju s obzirom na vaše simptome, mogu se napraviti i brisevi na najčešće uzročnike spolno prenosivih bolesti.

Nakon pregleda u spekulima slijedi palpacijski pregled prilikom kojeg ginekolog u rodnicu umeće kažiprst i srednji prst jedne ruke, a drugom rukom preko trbušne stijenke opipava maternicu i jajnike. Ni ovaj dio pregleda ne bi trebao biti bolan, ali ukoliko osjetite bolnost važno je to naglasiti vašem ginekologu.

Pregled se može nadopuniti ultrazvukom koji dobro prikazuje maternicu i jajnike, a njime se mogu otkriti i neka stanja kao što su policistični jajnici.

kako izgleda prvi ginekološki pregled

PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED KOD DJEVICA

Prvi posjet ginekologu u djevojaka koje nisu imale spolni odnos uvijek započinje razgovorom, nakon kojeg slijedi pregled ukoliko ginekolog procijeni da je potreban. Pregled započinje inspekcijom vanjskog spolovila i područja do himena. Kod mladih žena koje nisu imale spolne odnose, zbog prisutnosti himena (djevičnjaka) pregled unutrašnjih spolnih organa se ne može obaviti kroz rodnicu, nego se to radi najčešće rektalno (kroz debelo crijevo). Pri tome ginekolog umeće prste u debelo crijevo te opipava organe, a pregled se može napraviti i ultrazvučnom sondom.

S obzirom da se ultrazvuk ne može napraviti kroz rodnicu (transvaginalno), radi se preko trbušne stijenke. Važno je ne mokriti prije pregleda, odnosno imati pun mjehur kako bi ultrazvučni pregled bio što uspješniji.

I ZA KRAJ…

Prvi ginekološki pregled važan je događaj u životu svake mlade žene. Ponekad se mogu javiti osjećaji straha, tjeskobe ili zbunjenosti koji sprječavaju ženu da napravi taj korak za svoje zdravlje. Upravo zbog toga, važno je naglasiti kako osnovanih razloga za te loše emocije nema, upravo suprotno – redoviti ginekološki pregledi, suradnja s vašim liječnikom i briga o vlastitom zdravlju mogu vam donijeti samo pozitivno, a izuzetno su važan dio u životu svake žene. Sve informacije koje želite saznati uvijek možete dobiti od svog ginekologa, a mi smo uvijek tu za vas za sva pitanja koja imate.

Je li došlo vrijeme za ginekološki pregled?

Ukoliko se dvoumite trebate li posjetiti ginekologa ili se pripremate na pregled, pripremili smo kratki upitnik koji Vam može pružiti uvid za koju točnu ginekološku uslugu biste se trebali naručiti.

Ispunite upitnik