Prvi ginekološki pregled

Je li vas strah prvog ginekološkog pregleda? Osjećate li nelagodu pri samoj pomisli na pregled? Odgađate li odlazak ginekologu? Imate li brojna pitanja za ginekologa?

Ukoliko ste odgovorili „da“ na jedno ili više pitanja, pročitajte što doktorica Tihana Mazalin kaže o važnom koraku u životu svake mlade žene, prvom ginekološkom pregledu.

prvi ginekološki pregled

Na prvi ginekološki pregled trebate otići kada:

  • Trebate savjet o kontracepciji
  • Planirate postati seksualno aktivni
  • Seksualno ste aktivni
  • Planirate obitelj
  • Primjetili ste bilo kakav poremećaj ciklusa, krvarenja ili bol
  • Imate neuobičajen iscjedak, pečenje, svrbež, ranice na spolovilu, izrasline

 

Ako imate mogućnost planirati termin pregleda, doktorica Mazalin savjetuje da ga obavite neposredno iza menstrualnog krvarenja, tj. u prvom dijelu ciklusa.

Pokušajte se ne zamarati sa detaljima poput „jeste li bili na depilaciji ili pedikuri prije pregled“, jer na to vaš ginekolog neće obraćati pažnju.

Nisu potrebne nikakve posebne pripreme prije ginekološkog pregleda. Dovoljno je da se otuširate u razdoblju od 24 sata prije pregleda, najbolje sa običnom vodom.

Prije pregleda izbjegavajte agresivna sredstva za pranje intimnog područja, kako bi uzimanje papa testa i brisa bilo najkvalitetnije moguće.

Osim toga, nemojte 24 sata prije pregleda ispirati rodnicu, upotrebljavati lijekove ili kreme i spermicidna sredstva, tako da ginekolog može primijetiti miris iscjetka.

Smijete li stupiti u spolni odnos prije odlaska na ginekološki pregled?
Doktorica Mazalin savjetuje vam da barem 24 sata prije pregleda nemate spolni odnos, kako bi nalaz bio vjerodostojan.Ukoliko idete na pregled zbog krvarenja tijekom i nakon odnosa, tada se preporuča da imate odnos unutar 24 sata kako bi ginekolog mogao vidjeti zbog čega se pojavljuje krv.

Što ako ste imali spolni odnos?
U tom slučaju doktorica vam savjetuje da ispraznite mokraćni mjehur prije pregleda, kako bi se ultrazvuk mogao preciznije napraviti.

Ukoliko pak nikad niste bili spolno aktivni, trebate na pregled doći s punim mjehurom jer se ultrazvuk tada radi preko trbušne stijenke.

Sva pitanja koja imate čuvajte za svog ginekologa, opustite se prije dolaska na pregled i vjerujte stručnjaku koji će vam pojasniti sve što vam je nejasno.

Je li došlo vrijeme za ginekološki pregled?

Ukoliko se dvoumite trebate li posjetiti ginekologa ili se pripremate na pregled, pripremili smo kratki upitnik koji Vam može pružiti uvid za koju točnu ginekološku uslugu biste se trebali naručiti.

Ispunite upitnik