×

CIN 1

Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali što je to CIN, kakvu bolest označava, što znače različiti stupnjevi, kakve veze ima s HPV-om, ali i s karcinomom vrata maternice te mnoga druga pitanja vezana uz ovaj sveprisutan pojam. Upravo zbog toga vam danas donosimo ovaj blog u kojem odgovaramo na sva prethodna pitanja, ali i mnoga druga koja vjerojatno imate o CIN-u 1.

što je cin 1

ŠTO JE CIN 1?

CIN 1 je skraćenica za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju prvog stupnja. Taj naziv označava prisutnost abnormalno (displastično) promijenjenih stanica vrata maternice, zbog čega se često ta promjena naziva i displazija nižeg, odnosno blažeg stupnja. Drugim riječima, to je najblaži stupanj abnormalnih promjena stanica koje je uzrokovao virus HPV-a.

CIN je podijeljen u tri stupnja, ovisno o tome kolika je zahvaćenost sluznice vrata maternice. Što je viši stupanj, to je veća zahvaćenost cerviksa i ozbiljniji stupanj promjena. Kod CIN-a 1, atipične stanice zahvaćaju jednu trećinu debljine sluznice cerviksa. Važno je napomenuti kako CIN 1, kao i CIN 2 i 3 nisu karcinom, ali spadaju u prekanceroze – promjene koje mogu prethoditi razvoju karcinoma vrata maternice. Od sva tri CIN-a, CIN 1 ima najmanji rizik od razvoja raka vrata maternice i u većini slučajeva prolazi bez ikakve terapije.

KOJI JE UZROK RAZVOJA CIN-a 1?

Kao što vam je već vjerojatno poznato, CIN uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Postoji više od sto tipova virusa HPV-a, no CIN uzrokuju tipovi koji su spolno prenosivi. Tipovi HPV-a koji se prenose spolnim kontaktom podijeljeni su na one visokog i niskog rizika, s obzirom na njihov maligni potencijal. CIN 1, 2 i 3 najčešće su uzrokovani infekcijom HPV tipom visokog rizika (16, 18, 31, 33, 35 i dr.). Visokorizični tipovi HPV-a osim što su povezani s razvojem raka vrata maternice, također su povezani i s razvojem karcinoma drugih područja genitalne i analne regije.

Infekcija HPV-om vrlo je česta i većina ljudi se s njom susretne barem jednom u životu. HPV-om se mogu zaraziti sve spolno aktivne osobe, a povećan rizik od razvoja kronične infekcije imaju osobe s većim brojem seksualnih partnera te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, primjerice zbog uzimanja nekih lijekova kao što su kortikosteroidi ili zbog neke kronične bolesti. Čak i ako dođe do infekcije HPV-om, imunološki sustav domaćina najčešće se sam pobrine za to – prepozna virus i svojim djelovanjem spriječi daljnji razvoj infekcije. Međutim, u nekim slučajevima nastaje kronična, perzistentna infekcija koja dovodi do abnormalnih promjena u stanicama genitalnog područja, najčešće sluznice vrata maternice. Na taj način nastanu CIN-ovi različitog stupnja, što ovisi o stanju imunološkog sustava domaćina, općem stanju organizma, jačini i trajanju infekcije te eventualnoj prisutnosti nekih drugih spolno prenosivih bolesti.

KOJI SU SIMPTOMI?

Cervikalna intraepitelna neoplazija blagog stupnja (CIN 1), baš kao ni sama infekcija HPV-om najčešće nema nikakvih popratnih simptoma. Jedini način da se otkriju abnormalne promjene sluznice vrata maternice su redoviti PAPA testovi. Ponekad se mogu javiti neki nespecifični simptomi kao što su pojačan vaginalni iscjedak, oskudno krvarenje ili bolovi, ali oni najčešće nisu povezani s CIN-om nego eventualno prisutnom popratnom infekcijom nekim od spolno prenosivih uzročnika. U svakom slučaju, važno je javiti se svome ginekologu ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma kako bi se ustanovio uzrok tih tegoba.

KAKO SE CIN 1 DIJAGNOSTICIRA?

Kao što je već prethodno rečeno, jedini način detekcije i ranog otkrivanja prekanceroznih promjena vrata maternice su redoviti PAPA testovi. Ključna je upravo riječ ”redoviti” jer displastične promjene cerviksa nastaju kroz dulji vremenski period (nekoliko godina) te je stoga važno barem jednom godišnje ili češće, ovisno o preporuci ginekologa, ići na ginekološki pregled i PAPA test. PAPA testom se jasno mogu uočiti promjene na stanicama uzrokovane HPV-om, ali i neke druge promjene povezane s upalom ili drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti. Međutim, za definitivnu dijagnozu neke druge spolno prenosive infekcije potrebno je dodatno uzimanje cervikalnih briseva.

Ako vaš nalaz PAPA testa otkrije CIN 1, odnosno blage displastične promjene cerviksa, ginekolog vas može uputiti na HPV testiranje i tipizaciju HPV-a. To je pretraga kojom se bris vrata maternice analizira na molekularnoj razini, čime se utvrđuje postoji li prisutnost HPV virusa te o kojem se tipu virusa radi. To je važno jer prisutnost visokorizičnog tipa HPV-a znači povećan rizik od razvoja prekanceroznih promjena cerviksa, ali to nužno ne znači da ćete ih i razviti.

Daljnja pretraga na koju vas ginekolog može uputiti ukoliko vam je uputna dijagnoza s PAPA testa CIN 1 je kolposkopija. To je pretraga kojom se posebnim instrumentom (kolposkopom) pod velikim povećanjem gledaju stidnica, rodnica i vrat maternice. Premazivanjem različitim otopinama i promatranjem sluznice mogu se uočiti prisutne abnormalnosti. Ako ginekolog prilikom pregleda naiđe na neka ”sumnjiva” područja, može napraviti biopsiju sluznice – uzimanje malog komadića tkiva koji će se dalje pod mikroskopom analizirati u laboratoriju. Samo se biopsijom definitivno može potvrditi dijagnoza CIN-a. Međutim, biopsija neće uvijek biti potrebna, osobito ako je kolposkopski nalaz uredan. Nalaz kolposkopije može biti uredan čak i ako je PAPA test pokazao prisutnost CIN-a 1. To je zbog toga što su ponekad te promjene toliko male da ih se kolposkopom ne može vidjeti.

simptomi cin 1

KAKO SE CIN 1 LIJEČI?

Važno je naglasiti kako lijeka za HPV infekciju nema, a mogu se liječiti samo posljedice koja ona uzrokuje, kao što su CIN promjene prvog i viših stupnjeva. CIN 1 je promjena vrata maternice koja se najčešće povuče sama od sebe bez ikakve posebne terapije. U većini slučajeva, preporuča se ponoviti PAPA test za 4 do 6 mjeseci kako bi se vidjelo jesu li se promjene povukle, ostale iste ili napredovale. Ako vam sljedeći nalaz PAPA testa bude uredan, preporuča se ponoviti ga opet za 6 mjeseci. Ako je i taj uredan, možete nastaviti s redovitim rutinskim godišnjim pregledima.

Ako se na ponovljenom PAPA testu 4 do 6 mjeseci od prve dijagnoze pokaže da su promjene napredovale, ginekolog vas može uputiti na kolposkopiju kako bi se detaljnije vidjela opsežnost prisutnih promjena. Ako se nađu abnormalne kolposkopske promjene, može se napraviti terapijska ekscizija (izrezivanje) prisutnih promjena. U velikom broju slučajeva, nakon biopsije sumnjivih područja cerviksa dođe do potpunog povlačenja atipičnih promjena, odnosno CIN-a.

Svakako je važno liječiti eventualno prisutnu upalu koja može podupirati infekciju HPV-om i poticati razvoj prekanceroznih promjena. Upala može biti uzrokovana nekim od spolno prenosivih uzročnika te je važno napraviti cervikalne briseve kako bi se ustanovio uzročnik te zatim i valjano liječio. Ako nema prisutnosti upale, ginekolog vam može propisati neke od vaginaleta s probioticima kako bi se poboljšala prirodna bakterijska flora rodnice. Liječnik vam može preporučiti i dodatke prehrani kao potporu imunosnom sustavu. Jačanje imuniteta jedna je od ključnih stavki liječenja CIN-a.

MOŽE LI SE CIN 1 LIJEČITI PRIRODNIM PUTEM?

Jačanje imunosnog sustava važan je dio liječenja CIN 1 promjena vrata maternice. Preporuča se izbjegavanje konzumiranja alkohola, prestanak pušenja te izbjegavanje stresnih čimbenika. Važan je i kvalitetan te redovit san, kao i redovita tjelesna aktivnost i boravak u prirodi. Zdrava i raznovrsna prehrana, a osobito izbjegavanje industrijski prerađene hrane i rafiniranih šećera, može vam značajno pomoći u borbi protiv HPV-a. Na taj način najbolje pomažete svome organizmu u borbi protiv infekcije i njenog napredovanja.

U slobodnoj prodaji postoje i brojni biljni čajevi i pripravci za koje se smatra da mogu pomoći u liječenju CIN-a i HPV infekcije. Većina njih vam ne može naškoditi, ali nije dokazano da vam može pomoći. Najbolje je konzultirati se sa svojim liječnikom oko konzumiranja takvih pripravaka. To osobito vrijedi za kućno pripravljene vaginalete od različitih eteričnih ulja i biljaka, koje nikako ne preporučamo primjenjivati bez liječničkog savjeta.

CIN 1 I TRUDNOĆA

CIN 1, prema dosadašnjim spoznajama, ne utječe na razvoj i ishod trudnoće. Ako se u trudnoći PAPA testom otkrije CIN 1, najčešće se ne poduzimaju nikakve invazivne terapijske mjere, nego se trudnica prati redovitim PAPA testovima kroz trudnoću, a ponekad i kolposkopski. Odgovarajućim antibioticima se može liječiti upala ako je prisutna. U nekim slučajevima može doći do spontane regresije CIN-a tijekom, a i nakon trudnoće. Ako CIN 1 promjena perzistira i nakon porođaja ili progredira u neki viši stupanj, tada se nekoliko tjedana nakon poroda postupa prema standardnim protokolima terapije.

Prije planiranja trudnoće svakako se preporuča napraviti PAPA test te ako se otkriju neke abnormalne promjene, valjano ih liječiti, a tek onda nastaviti s pokušajima začeća.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: www.hdgo.hr, www.plivazdravlje.hr, www.onkologija.hr, www.healthtalk.org, www.webmd.com, www.medicinenet.com, www.cancerresearchuk.org

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.