×

Trudnoća kroz perspektivu budućeg oca

Žene su oduvijek bile te koje su se u većini slučajeva brinule za trudnice u svojoj obitelji te organizirale pomoć i njegu drugih žena tijekom trudnoće. Dok je potpora trudnicama kroz savjete onih koje su iskustvo trudnoće i same prošle nezamjenjiva, posljednjih se desetljeća javlja sve veći broj muškaraca koji žele aktivno sudjelovati u trudnoći i prisustvovati porodu. Važnost potpore partnera prilikom poroda posebno je vidljiva u današnje vrijeme kada je ženama zbog epidemijskih mjera ta vrsta potpore onemogućena.

trudnoća otac

Ovaj blog posvećujemo iskustvima muškaraca za vrijeme trudnoće, njihovim emocionalnim i fizičkim promjenama te ulozi budućeg oca u trudnoći, a donosimo i savjete kako se muškarci mogu više uključiti u trudnoću i pomoći svojim partnericama.

EMOCIONALNE PROMJENE KOJE MUŠKARCI PROLAZE ZA VRIJEME TRUDNOĆE

Istraživači su proučavanjem reakcija muškaraca na trudnoću njihove partnerice uočili tri faze kroz koje većina muškaraca prolazi. Iako se u tim fazama javljaju određeni obrasci ponašanja i emocionalnog doživljavanja trudnoće, trajanje svake od faza ovisi o više čimbenika kao što su planiranje trudnoće, spremnost na očinstvo, ranija iskustva s trudnoćom, ali i o osobnosti svakog muškarca pojedinačno.

1. FAZA – OBJAVA TRUDNOĆE

Ova faza obilježena je širokim spektrom emocija, od sreće i veselja partnera koji su dugo iščekivali postati očevi do zbunjenosti i ljutnje muškaraca za koje je trudnoća neplanirana i neželjena. Međutim, čak i kod muškaraca koji su iznimno pozitivno reagirali na novu vijest, u ovom početnom periodu zabilježena je povišena razina stresa povezana s iščekivanjem liječničke potvrde radi li se zaista o trudnoći ili ne. 

Većina muškaraca koju su istraživači intervjuirali podsvjesno je primjećivala prve znakove trudnoće čak i prije nego što je itko od partnera znao za trudnoću.

kako reći mužu da sam trudna

2. FAZA – ODGAĐANJE

Druga faza traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci nakon objave i potvrde trudnoće. Neki muškarci koji su iznimno spremni na očinstvo mogu i preskočiti ovu fazu. S druge strane, negativni stavovi o trudnoći ovu fazu mogu produljiti.

Ukoliko se muškarčeva očekivanja temelje na stereotipnom ponašanju žena u trudnoći (žaljenje, manjak želje za seksualnim aktivnostima, prigovaranja, brze i česte promjene raspoloženja i sl.), on će podsvjesno odgađati prihvaćanje trudnoće i produljiti period prilagođavanja na novonastalu situaciju.

Glavno je obilježje ove faze pokušaj prilagodbe na novonastale okolnosti. U ovom periodu žene su često “korak ispred” s procesuiranjem trudnoće jer osjećaju fizičke promjene i simptome trudnoće, dok muškarci kasne s prihvaćanjem te često osjećaju podvojenost između više oprečnih emocija.

Suprotstavljene emocije javljaju se kao posljedica manjka vidljivih znakova trudnoće zbog čega je muškarcima teže prihvatiti da je trudnoća stvarna, ali ove emocije nastaju i kao rezultat brige oko financijske situacije, svojega snalaženja u ulozi oca i suočavanja s promjenama odnosa koje očekuju nakon rođenja djeteta. Takva emotivna podvojenost često rezultira emocionalnom hladnoćom i nerazumijevanjem, što može dovesti do usamljenosti obaju partnera te napetosti i poteškoća u odnosu.

Neki muškarci utjehu traže u alkoholu, drogama ili upuštanju u intimne odnose s drugim ljudima, što su sve primjeri loših načina nošenja s teškim emocijama. Pozitivni načini procesuiranja emocija uključuju razgovor s partnericom, obitelji i prijateljima ili stručnjakom, bavljenje nekom fizičkom aktivnosti, humor i sl.

Istraživači smatraju da muškarce ne treba požurivati na uključivanje u trudnoću ako na to sami nisu spremi jer će rezultat toga biti produljenje trajanja ove faze

Podrška u trudnoći

3. FAZA – FOKUS

Ova faza nastupa kada muškarac prihvati trudnoću te u njoj odluči sudjelovati. Muškarci se u nekom trenutku počinju emotivno vezati za plod – na primjer, kada čuju otkucaje srca na ultrazvučnom pregledu, osjete kako se dijete kreće u trbuhu ili kada započne opremanje prostora za dolazak prinove.

U ovom periodu muškarci preispituju svoju ulogu oca, prisjećaju se iskustva sa svojim ocem te stvaraju mentalnu sliku svoga djeteta. Moguće su i promjene u krugu prijatelja kada iz tog kruga otpadaju oni koji ne podržavaju njihovu novu ulogu.

Kako se bliži kraj trudnoće, muškarci često osjećaju pojačan strah od komplikacija pri porodu. U slučaju da su u drugoj fazi proveli dugi vremenski period, manje će vremena imati za emocionalnu pripremu prije rođenja djeteta te je zbog toga približavanjem termina poroda moguće pojačavanje tjeskobe vezane za ulogu oca.

FIZIČKE PROMJENE KOJE MUŠKARCI DOŽIVLJAVAJU U TRUDNOĆI

Hormonalne promjene prate trudnoću čak i kod oca. Dokazano je da se budućim očevima za vrijeme trudnoće partnerice snižava razina testosterona, što je povezano s roditeljskom ulogom i smanjenjem agresije, kao i razina estradiola koja je povezana s emocionalnim zbližavanjem s djetetom.

Nije rijetkost da muškarac u prvom ili trećem tromjesečju počne primjećivati fizičke simptome nalik simptomima trudnoće poput mučnine, promjene raspoloženja i apetita, dobivanja na tjelesnoj težini, glavobolje i sl. Ta pojava naziva se Couvade sindrom, a pretpostavlja se da nastaje kombinacijom nekoliko čimbenika poput tjeskobe oko trudnoće i očinstva, osjećaja isključenosti iz veze majke i djeteta u utrobi, manjka sna te drugih socioekonomskih i hormonalnih faktora.

PROMJENE KOJE MUŠKARCI DOŽIVLJAVAJU U TRUDNOĆI

ULOGA BUDUĆEG OCA U TRUDNOĆI

Najznačajnija uloga muškarca u trudnoći je uloga emocionalne potpore partnerici. Što je njihov odnos bliži, to je i njegova uloga teže zamjenjiva i od većeg značaja za partnericu. Pokazalo se da muškarci koji su emocionalno uključeni u trudnoću pomažu smanjiti anksiozne i depresivne smetnje partnerica tijekom trudnoće, ali i umanjiti pojavnost postporođajne depresije.

Iako dijete živi u majčinom trbuhu i iz njene krvi dobiva sve potrebne hranjive tvari, to ne znači da partnerove navike nisu bitne. Partneri igraju značajnu ulogu u promicanju zdrave prehrane i primjerene fizičke aktivnosti za vrijeme trudnoće. Što više vremena dvoje ljudi provodi zajedno, to su im i životne navike sličnije – konzumiranje slične hrane, provođenje tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumacije alkohola itd. Zdrava prehrana, fizička aktivnost kao i ukidanje loših navika jako su važne sastavnice zdrave trudnoće.

U prvom tromjesečju trudnoće (do 14. tjedna) žene često pate od jutarnjih mučnina i povraćanja te im je potrebno više sna. Iako još uvijek nemaju velik trbuh, u ovom periodu žene mogu biti umorne i iscrpljene te im je potrebna dodatna pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova.

Energija se nakon prvih tjedana obično vrati na normalnu razinu, ali se često pri kraju trudnoće umor i iscrpljenost vrate kao posljedica sve veće težine djeteta, ali i prilagodbe tijela za porod. Tada će možda, osim asistiranja prilikom svakodnevnih aktivnosti i preuzimanja većeg dijela kućanskih poslova, biti potrebno prikupiti sve potrebne stvari za dijete i urediti životni prostor. Neki se očevi ne mogu toliko emocionalno uživiti u trudnoću pa pomaganjem u kućanskim poslovima i ostalim praktičnim stvarima pokazuju svoju želju za sudjelovanjem u tom razdoblju.

KAKO SE KAO PARTNER MOGU VIŠE UKLJUČITI U TRUDNOĆU?

Mnogo je načina na koje možete sudjelovati u trudnoći već od prvoga dana. Vaša partnerica najbolje će vam reći što joj je potrebno, a neki od naših prijedloga su:

 • pitajte i pokušajte razumjeti kako se vaša partnerica osjeća
 • predložite načine za zajedničko opuštanje i zabavu
 • zajedno pohađajte trudnički tečaj
 • budite prisutni na liječničkim pregledima i pri porodu
 • pitajte liječnika sve što vas zanima
 • čitajte o trudnoći, porodu i roditeljstvu
 • razgovarajte s partnericom o metodama odgoja
 • više se družite s prijateljima koje smatrate dobrim očevima.

KAKO SE KAO PARTNER MOGU VIŠE UKLJUČITI U TRUDNOĆU?

I ZA KRAJ…

Uloga partnera u trudnoći ženi je nezamjenjiva. No, osim potpore ženama, muškarci se moraju brinuti i za svoje psihofizičko zdravlje. Iako je fokus sada na trudnici i djetetu, vrlo je važno stvoriti prostor za sav spektar emocija koje muškarac osjeća za vrijeme trudnoće jer i njegovo zdravlje utječe na razinu stresa partnerice, cjelokupan odnos te posljedično i zdravu trudnoću.

 

Autor: Franka Vukorepa u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor:

 • oh HL, Koh SSL, He HG. An integrative review of fathers’ experiences during pregnancy and childbirth. Int Nurs Rev. 2014;61(4):543-554.
 • Klein H. Couvade syndrome: male counterpart to pregnancy. Int J Psychiatry Med. 1991;21(1):57-69.
 • Allport BS, Johnson S, Aqil A, Labrique Ab i sur. Promoting Father Involvement for Child and Family Health. Acad Pediatr. 2018;18(7):746-753.
 • May KA. Three Phases of Father Involvement in Pregnancy. U: Moos RH, ur. The Springer Series on Stress and Coping. Springer, Boston, MA.
 • Darwin Z, Galdas P, Hinchliff S, Littlewood E i sur. Fathers’ views and experiences of their own mental health during pregnancy and the first postnatal year: a qualitative interview study of men participating in the UK Born and Bred in Yorkshire (BaBY) cohort. BMC Pregnancy Childbirth. 2017;17:45.
 • Edelstein RS, Wardecker BM, Chopik WJ, Moors AC i sur. Prenatal hormones in first‐time expectant parents: Longitudinal changes and within‐couple correlations. Am J Hum Biol. 2014;27(3):317-325.
 • Finnbogadottir H, Svalenius EC, Persson E. Expectant first-time fathers’ experiences of pregnancy. Midwifery. 2013;19:96-105.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.