×

Gonoreja

Gonoreja ili triper je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae (gonokok), a zaraziti se mogu i žene i muškarci. 

Prenosi se vaginalnim, oralnim ili analnim spolnim odnosom, ali pri porodu mogu biti zaražena i djeca oboljelih majki. Gonoreja je druga po učestalosti među spolno prenosivim bolestima u razvijenim zemljama, nakon klamidije. 

gonoreja

Glavna je značajka ove infekcije pojačan iscjedak iz rodnice, odnosno kapanje gnojnog iscjetka iz vrška penisa, pa se zbog toga ova infekcija naziva i kapavac. Bitno je, međutim, znati da infekcija gonorejom često prolazi neopaženo jer simptoma nema ili su vrlo blagi, dok bez obzira na to bakterija u tijelu može izazivati nepovratu štetu, kao što je neplodnost. Stoga u nastavku čitajte kako spriječiti nastanak infekcije te što poduzeti u slučaju da primijetite simptome koji ukazuju na gonoreju.

SIMPTOMI I KOMPLIKACIJE GONOREJE

Neisseria gonorrhoeae može inficirati sluznice mokraćno-spolnog sustava, što uključuje vrat i trup maternice te jajovode kod žena, kao i mokraćnu cijev kod žena i muškaraca. S obzirom na način spolnog odnosa pri kojem je nastupila infekcija, ova se bakterija također može nastaniti na sluznici usta, ždrijela te rektuma. Ukoliko se radi o novorođenčetu koje se zarazilo tijekom vaginalnog porođaja, često će biti prisutan gonokokni konjunktivitis (upala oka). Sukladno inficiranom području, mogu biti prisutni sljedeći simptomi:

 • akutni uretritis (upala mokraćne cijevi) s bolnim mokrenjem
 • gnojni iscjedak iz uretre kod muškaraca
 • pojačan ili gnojni iscjedak iz rodnice
 • krvarenje iz rodnice između menstruacija
 • konjunktivitis (upala oka) s crvenilom i bolovima
 • orofaringitis (upala usne šupljine i ždrijela) s peckanjem i bolovima
 • anorektalna infekcija s bolnim pražnjenjem crijeva, krvarenjem, svrbežom

gonoreja muskarci

Najčešće se radi o infekciji mokraćno-spolnog sustava, koja je kod muškaraca gotovo uvijek simptomatska (u 95% inficiranih), dok je kod žena najčešće asimptomatska, a katkad i neprepoznata jer se simptomi mogu pripisivati upali mokraćnog mjehura ili vaginitisu (gljivična ili bakterijska infekcija rodnice). Specifičan gnojni iscjedak javlja se u samo 10-20% zaraženih žena. Bez obzira na prisutnost ili ozbiljnost simptoma, žene koje boluju od gonoreje su pod povećanim rizikom za razvoj ozbiljnih komplikacija infekcije. Naime, infekcija može ascendirati (uspinjati se) u gornje dijelove spolnog sustava i uzrokovati upalnu bolest zdjelice. Ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, upalna bolest zdjelice može dovesti do trajnih oštećenja reproduktivnog sustava te otežati ostvarivanje trudnoće.

Muškarci također mogu razviti komplikacije gonokokne infekcije, te u 10% neliječenih muškaraca infekcija ascendira i uzrokuje:

 • epididimitis (upala epididimisa – izvodnih kanalića testisa)
 • prostatitis (upala prostate)
 • apsces uz mokraćnu cijev
 • strikture (suženja) mokraćne cijevi

U rijetkim slučajevima gonokok može dospjeti u krvotok i uzrokovati diseminiranu gonokoknu infekciju (DGI) s febrilnošću (visoka tjelesna temperatura), crvenim osipom te artritisom (bolna upala zglobova). Ovo je stanje opasno po život.

GONOREJA I TRUDNOĆA

Neprepoznata i neliječena gonokokna infekcija reproduktivnog sustava može dovesti do spomenute upalne bolesti zdjelice (engl. pelvic inflammatory disease – PID). Radi se o bakterijskoj infekciji gornjeg spolnog sustava koja nastaje širenjem primarne infekcije iz nižih dijelova spolnog sustava. Gonokok stoga može uzrokovati:

 • cervicitis (upala vrata maternice)
 • endometritis (upala sluznice maternice)
 • salpingitis (upala jajovoda)
 • ooforitis (upala jajnika)

gonoreja muskarci

Ako upala potraje, može doći do stvaranja apscesa (nakupina gnoja) te kronične upale sa stvaranjem priraslica i striktura (suženja). Navedeno može biti uzrok ektopične trudnoće ili neplodnosti.

S druge strane, gonoreja kod trudnica može izazvati pobačaj ili preuranjeni porođaj, a novorođenčad se tijekom vaginalnog poroda može zaraziti i zadobiti gonokokni konjunktivitis (upala oka) te orofaringitis (upala usne šupljine i ždrijela). Gonokokni konjunktivitis nije nimalo bezazlen, jer može dovesti do sljepoće.

GONOREJA – RIZIK I PREVENCIJA

Infekcija se najčešće nalazi u adolescenata, a osim dobi, mnogi društveni čimbenici imaju ulogu u pojavnosti gonoreje. Zanimljivo je da rizik obolijevanja muškarca nakon spolnog odnosa sa zaraženom ženom iznosi 20%, dok je za ženu koja ima odnos sa zaraženim muškarcem taj rizik mnogo veći, pogotovo ako koristi hormonalnu kontracepciju.

Što se tiče prevencije, redovito i ispravno korištenje kondoma znatno smanjuje rizik prijenosa gonoreje. Također, odgovorno spolno ponašanje, kao što je testiranje na spolno prenosive bolesti po potrebi, vrlo je bitno u prevenciji širenja gonoreje.

odgovorni odnosi

KADA SE POTREBNO TESTIRATI?

U slučaju simptoma kao što su bolno mokrenje, pojačan ili gnojni iscjedak, pojava osipa ili crvenila spolnih organa – potrebno je prekinuti spolne odnose te zatražiti testiranje na spolno prenosive bolesti. U nekim se situacijama potrebno testirati i ako simptomi bolesti nisu prisutni, primjerice:

 • u slučaju čestih promjena spolnih partnera
 • u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa sa nepoznatom osobom
 • u slučaju prakticiranja spolnih odnosa sa osobom koja često mijenja partnere
 • u slučaju prakticiranja spolnih odnosa sa osobom koja je nedavno oboljela od spolno prenosive bolesti

Naravno, ukoliko se ispostavi da jedan od partnera boluje od spolne bolesti, i drugi se partner također treba testirati.

GONOREJA – DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE

Prikupljanje uzoraka za dijagnostiku urogenitalne infekcije uključuje analizu kapnog iscjetka iz mokraćne cijevi, ako je riječ o simptomatskim muškarcima. Ako se, pak, radi o ženama ili asimptomatskim muškarcima, uzima se obrisak cerviksa (vrata maternice) ili mokraćne cijevi. Ovisno o kliničkoj slici, mogu se uzeti i obrisci ždrijela, rektuma te spojnice oka. Na prikupljenim se preparatima zatim dokazuje prisutnost uzročnika – gonokoka. 

lijecenje

Što se liječenja tiče, terapija se sastoji od primjene antibiotika, koji se mogu uzimati oralnim putem ili ih liječnik administrira injekcijom, obično intramuskularno (u mišić). S obzirom na to da je uz gonokoknu infekciju često prisutna i klamidija, obično se istodobno primjenjuju i antibiotici koji djeluju na ovog uzročnika.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura

 

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.