×

Zašto IPL nije idealno rješenje za uklanjanje dlačica?

U današnje vrijeme, dostupne su brojne metode za uklanjanje neželjenih dlačica. U najpoznatije svakako ubrajamo IPL te medicinske lasere.

Obje tehnike koriste svjetlosnu energiju za uklanjanje dlačica i koriste se u medicinskim i kozmetičkim postupcima, ali unatoč sličnostima postoje bitne i važne razlike između ove dvije tehnologije.

Što je lasersko uklanjanje dlaka?

Lasersko uklanjanje dlačica je najučinkovitija dostupna metoda za uklanjanje neželjenih dlačica.

Pod pojmom „lasersko uklanjanje dlaka“ često pogrešno podrazumijevamo medicinski laser te IPL.

IPL uklanjanje dlaka

Međutim, bitno je naglasiti da IPL nije laser.
Za razliku od IPL – a, medicinski laser za uklanjanje neželjenih dlačica koristi usmjereni snop svjetlosti kako bi sigurno, precizno i učinkovito uklonio neželjene dlačice.
Glavne značajke medicinskog lasera:

 • monokromatski – emitira svjetlost jedne valne duljine (boje), što omogućuje bolje/dublje prodiranje
 • koherentan – svjetlosni valovi su iste valne duljine i kreću se u istom smjeru
 • koliminiran – snop laserske svjetlosti je precizno usmjeren

 

U Poliklinici Mazalin koristimo medicinski laser Clarity II – najmoderniji i najsuvremeniji medicinski laser trenutno dostupan na tržištu. 

 

TEHNOLOGIJA

trajno uklanjanje dlaka pazuha

IPL

IPL (engl. intense pulsed light) je kozmetički postupak koji koristi intenzivnu pulsirajuću svjetlost (IPL) za uklanjanje neželjenih dlačica.
Za obavljanje ove procedure koristi se uređaj nazvan IPL koji emitira svjetlost sa širokim spektrom valnih duljina.

Međutim, ta svjetlost se neravnomjerno raspršuje tj. distribuira se na različitim dubinama, što je glavni nedostatak ove metode.

Drugim riječima, zbog nedostatka usmjerene svjetlosti ona ne prodire dovoljno duboko u kožu te samim time smanjuje učinkovitost IPL metode.

Uređaj je najčešće dostupan u snazi od 600 do 1200 W.

CLARITY II 

Clarity II je medicinski laser te multifunkcionalan uređaj koji emitira svjetlost u uskom snopu te koristi dvije valne duljine, Alex 755 nm i Nd:Yag 1064 nm, što mu omogućava sigurno i učinkovito tretiranje širokog raspona stanja uključujući neželjene dlačice, pigmentne promjene, vaskularne lezije te proširene vene, kao i pomlađivanje kože.

Clarity II ima snagu od čak 20 000 W koja mu garantira trajno uklanjanje preko 90% dlačica.

PRINCIP RADA

IPL i medicinski laser zasnivaju se na principu fototermolize, što znači da koriste svjetlosnu energiju (foto) za zagrijavanje (termo) odabranog područja za uništenje (liza). 

Emitiranu svjetlosnu energiju apsorbira kožni pigment (melanin) te ju pretvara u toplinsku, koja potom zagrijava folikul dlake te dovodi do njegova uništenja.

Iako je princip rada IPL – a i medicinskog lasera sličan, zbog velikih razlika u snazi i korištenoj tehnologiji, učinkovitost  i krajni rezultat je različit.

IPL

IPL uklanjanje dlaka

IPL uređaj emitira svjetlost koja je raspršena i manje koncentrirana te se većinom apsorbira od strane manjih i površnijih struktura u koži.

Iz tog razloga je teže postići kritičnu temperaturu potrebnu za uništavanje folikula dlake koji se nalazi duboko u dermisu. Drugim riječima, uređaj ne cilja direktno dlaku već i okolnu kožu te nažalost koža nije zaštićena.

CLARITY II

Za razliku od IPL metode, visoko koncentrirana svjetlosna energija emitirana iz medicinskog lasera jednostavno pronalazi ciljano područje – melanin u folikulu dlake te ga uništava, ostavljajući tkivo u okolnom području neoštećenim.

Drugim riječima, laser cilja isključivo dlaku, dok vaša koža ostaje u potpunosti zaštićena.

PRIMJENA

IPL 

IPL uređaji općenito najbolje djeluju kod osoba sa svijetlom kožom i tamnom dlakom, a nisu pogodni za tamnije tipove kože.

CLARITY II 

Zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji te dvije valne duljine, medicinski laser Clarity II pogodan je za korištenje na svim bojama i tipovima kože, uključujući i preplanulu kožu.  

Može se sigurno koristiti tijekom cijele godine, bez obzira na sezonske promjene te se koristi na na svim dijelovima tijela. Ovaj laser pruža izvrsne rezultate u tretiranju tamnih dlačica, ali također je učinkovit i kod svjetlijih i tanjih dlačica.

Ono što razlikuje medicinski laser od IPL uređaja je njegova dodatna oprema koja olakšava izvođenje tretmana.

Laser je opremljen s nekoliko dodatnih nastavaka koji omogućuju jednostavnije tretiranje teško dostupnih područja poput intimne regije ili nadusnica, što daje veliku prednost u usporedbi s IPL uređajem.

SIGURNOST NA KOŽI/BOLNOST

IPL

IPL je uređaj koji ima jednu sondu koja se sastoji od više leća. To znači da ima više izvora svjetlosti, što ga čini manje preciznom te bolnijom metodom u usporedbi s medicinskim laserom. Budući da osim dlake zagrijava i okolnu kožu, u slučaju nepravilnog korištenja postoji rizik od nastanka opeklina i hiperpigmentacija.

CLARITY II 

Medicinski laser Clarity II je neinvazivan i nježan za kožu.
Clarity II emitira lasersko svjetlo brzinom od 1 milisekunde, što ga čini vrlo učinkovitim i sigurnim za kožu.

Također, medicinski laser Clarity II je vrlo ugodan i gotovo bezbolan jer selektivno zagrijava samo dlaku, a ne okolnu kožu. Kako bi se ublažio osjećaj peckanja, uz laser koristimo 2 sustava hlađenja – Zimmer (hladan zrak koji “puše” paralelno s laserom tijekom tretiranja većih površina kao što su leđa ili noge) i Cryo (rashladni sprej koji se koristi za tretiranje manjih područja poput usana, intimne regije i vena).

Osim toga, Clarity II ima inovativan sustav inteligentnog praćenja koji tijekom cijelog tretmana bilježi temperaturu kože klijenta i omogućuje prilagodbu parametara ukoliko se temperatura kože poveća.

Time inovativan sustav pruža dodatnu sigurnost kako bi se izbjegle neželjene nuspojave na koži.

HIGIJENA

IPL

IPL uklanjanje dlaka

U procesu IPL tretmana koristi se ultrazvučni gel čiji je sastavni dio voda te se zbog zagrijavanja vode može javiti rizik od razvoja gljivica na koži.

Također, s obzirom da IPL uređaji nemaju više nastavaka, jedan nastavak koristi se za sva područja na tijelu se te zbog navedenih razloga nerijetko smatra da je IPL metoda manje higijenska.

CLARITY II

S obzirom da je riječ o medicinskom uređaju najviše kvalitete, higijena mora biti na najvišem nivou. Kod tretmana s Clarity II uređajem, nema potrebe za korištenjem gela jer je uređaj beskontaktni tj. ne dolazi u kontakt s kožom.

To osigurava najviši stupanj higijene. Osim toga, Clarity II uređaj ima različite nastavke za sve dijelove tijela, što je dodatan znak da ste se odlučili za najsigurniji uređaj.

REZULTAT

IPL

IPL je uređaj koji ima znatno manju snagu i dubinu prodiranja u usporedbi s medicinskim laserom.

Svjetlost koja se emitira iz IPL uređaja prodire samo do dubine od 0,5 mm, što je nedovoljno za trajno uklanjanje dlačica jer se folikul dlake nalazi dublje u dermisu, a vena koja opskrbljuje dlaku (dermalna papila) proteže se čak do potkožnog sloja.

Iako IPL tretmani obično imaju inicijalno nižu cijenu te su rasprostranjeni, rezultati koje postižu su znatno slabiji u usporedbi s medicinskim laserom te će se dlačice vraćati u velikoj mjeri i tražiti nove tretmane.

CLARITY II

uklanjanje-dlaka-laserom

Medicinski laser Clarity II je uređaj izuzetne snage od čak 20 000 W!

Medicinski laser ima sposobnost prodora svjetlosti od 4 do 5 milimetara, što znači da svjetlost doseže sve do dubljeg sloja potkožnog tkiva. Kada se ta svjetlost usmjeri prema folikulima dlake, zagrijava ih na višim temperaturu i uništava dermalnu papilu koja se nalazi u korijenu dlake.

To sprječava daljnji rast dlačica te mu daje unikatnost i rezultate koji su bez usporedbe.

TRAJANJE TRETMANA

IPL 

Zbog znatno manje snage (čak 30 puta manje od Clarity II lasera), tretman uklanjanja dlačica sa IPL uređajima je vremenski dulji u jednom dolasku te ćete trebati ponavljati tretmane iz godine u godinu.

Osim toga, tijekom tretmana se najčešće koristi gel, koji je potrebno nanijeti i nakon tretmana skinuti što dodatno uzima vrijeme. 

Trajanje tretmana cijelih nogu, bikini područja, lica i pazuha IPL uređajem potrebno je nerijetko izdvojiti i nekoliko sati.

CLARITY II

Medicinskom laseru Clarity II snaga od 20 000 W omogućava da energija brzo dođe do folikula dlake. Zbog toga je tretman s ovim laserom značajno kraći u usporedbi s tretmanima IPL uređajem ili diodnim laserom (čak 45 % brži tretman).

Za tretman cijelih nogu, bikini područja i pazuha potrebno je oko 30 minuta, čime kontinuirano štedimo vaše vrijeme.

KOLIČINA POTREBNIH TRETMANA

IPL

U usporedbi s Clarity II medicinskim laserom, prilikom tretiranja dlačica čak i najboljim IPL uređajima potrebno gotovo je nemoguće postići rezultat kao sa medicinski Clarity II medicinskim uređajem.

Vrlo je teško procijenti koliko će tretmana biti potrebno da bi se uklonio dio dlačica.

CLARITY II

Medicinski laser Clarity II je uređaj koji daje trajne rezultate te može garantirati više od 90% trajno uklonjenih dlačica!

Kako bi se postigao dugotrajniji učinak, potrebno je provesti 7-8 tretmana. Laserska svjetlost djeluje na dlačice u fazi rasta (anagenoj fazi), ali s obzirom na to da sve dlačice ne rastu jednako u istom periodu, tretman je potrebno ponoviti nekoliko puta kako bi na svakom tretmanu tretirali one dlačice koje su u budnoj fazi.

U usporedbi s IPL-om, Clarity II uređaj zbog svoje snage zahtijeva znatno manje tretmana, što ga čini dugoročno neuporedivo boljom investicijom za trajno uklanjanje dlačica te dugoročno štedi vijeme i novac.

Više o dostupnim paketima i cijenama pogledajte na linku. 

CLARITY II – medicinski laser

Podarite sebi trenutak luksuza i brige o svojoj koži uz nevjerojatne mogućnosti medicinskog lasera Clarity II, koji je dostupan u Poliklinici Mazalin.

Investirali smo u najsuvremeniju tehnologiju kako bi vama omogućili da investirate u najbolje rješenje za sebe.
Prepustite se čarobnom tretmanu koji će trajno transformirati vašu kožu, oslobađajući je od neželjenih dlačica.
Zaslužujete osjećaj nježnosti i svilenkaste kože koji će vas pratiti iz dana u dan!

1+1 regija za ljepše i sretnije ljeto!

Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno se obratite našem timu stručnjaka. Naša ljubazno osoblje stoji vam na raspolaganju i rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.

 

LITERATURA:

 1. PubMed. Efficacy of long and short pulse alexandrite lasers compared with an intense pulsed light source for epilation
 2. PubMed. A randomised, split-face comparison of facial hair removal with the alexandrite laser and intense pulsed light system
 3. PubMed. Hair removal
 4.  PubMed. Laser hair removal

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.