×

Što je kurje oko i kako ga se riješiti?


U ovom blogu saznajte  kako i zašto nastaje kurje oko (lat. clavus). Pročitajte kako liječnik na dermatološkom pregledu može utvrditi radi li se zaista o kurjem oku ili nekoj drugoj kožnoj promjeni. Također, donosimo vam načine na koje se možete riješiti kurjeg oka te kako spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje. 

kurje-oko

Što je kurje oko? 

Kurje oko (lat. clavus) je dobro ograničeno zadebljanje kože u čijem središtu je čep koji nalikuje na trn. Najčešće se pojavljuje na koži stopala budući da je stopalo dio tijela koji je najviše izložen mehaničkom pritisku prilikom hodanja. Kurje oko se tipično pojavljuje na tabanu, između prstiju ili na bočnoj strani maloga prsta. Glavni simptom je bol koju pogoršava pritisak na kurje oko, primjerice pri hodu.

 

Kako nastaje kurje oko? 

Nastaje zbog dugotrajnog pritiska i trenja na zahvaćeno područje kože, najčešće uslijed nošenja neprikladne obuće. Najčešće je riječ o preuskoj obući. Mehaničko opterećenje kože dovodi do reaktivnog zadebljanja epidermisa, što se naziva hiperkeratoza. Zbog toga se kurje oko ubraja u hiperkeratotične kožne promjene, kao i žuljevi (lat. calus).

 

Kod koga se kurje oko najčešće javlja? 

Iako se može javiti kod bilo koga, neovisno o spolu i dobi, kurje oko češće pogađa određene skupine. Nerijetko se pojavljuje u starijih te osoba koje imaju koštane deformacije stopala. Kao i ostale kožne promjene, u osoba sa šećernom bolesti zahtijeva posebnu pažnju jer su oni podložniji razvoju kožnih upala i infekcija te je u njih cijeljenje kožnih rana sporije. 

 

Kurje oko kod djece 

Kurje oko se rijetko viđa u djece, za razliku od virusnih bradavica, koje su puno učestalije promjene u toj dobi.

 

Oblici kurjeg oka na stopalu 

Postoje dva oblika kurjeg oka: tvrdi i mekani. Tvrdi oblik je najčešće lokaliziran na tabanu i vanjskom dijelu malog prsta stopala, gdje koštane izbočine udaraju u cipelu. Mekani oblik se češće nalazi između prstiju, gdje je koža vlažnija. Neovisno o tipu kurjeg oka, simptomi su istovjetni. 

 

Kako prepoznati kurje oko? 

Kurje oko može nalikovati na druge kožne promjene kao što su natisci i virusne bradavice na stopalu. Tijekom dermatološkog pregleda, liječnik može prepoznati radi li se doista o kurjem oku ili o nekoj drugoj kožnoj promjeni. 

 

Kako se kurje oko razlikuje od natiska i virusne bradavice?

Kurje oko se vrlo često može zamijeniti s natiskom ili virusnom bradavicom. Natisak nastaje iz sličnog razloga kao i kurje oko, a to je zbog ponavljajućeg mehaničkog pritiska i iritacije kože. Zadebljanju kože ponekad prethodi i razvoj tipičnog žulja (mjehura ispunjenog bistrom tekućinom). Nakon odstranjivanja tankog sloja kože s promjene, ispod natiska ostaje očuvan sloj kože pa se tako može razlikovati od kurjeg oka. U liječenju natiska kirurško liječenje nije potrebno te je dovoljno samo odstraniti zadebljanu kožu i/ili koristiti keratolitik. Za razliku od kurjeg oka, natisci se mogu pojaviti i na dlanovima, a susreću se kod fizičkih radnika i sportaša.

Virusne bradavice najčešće su uzrokovane nemalignim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Ovakve bradavice valja razlikovati od kondiloma (spolnih bradavica). Ne pojavljuju se samo na tabanima, već i na rukama i licu, ali i drugim dijelovima tijela. U središtu virusne bradavice moguće je vidjeti crnu točku (mala krvna žila) ili omekšano tkivo. Također, bradavica je tipično kožna promjena izdignuta iznad razine kože (papula). Na tabanu se nerijetko vidi samo jedna bradavica, dok na rukama ili licu može biti prisutno nekoliko njih, što je posljedica lokalnog širenja bolesti. Osnovna razlika bradavice i kurjeg oka je bolnost na dodir. Bradavice su bezbolne i koža zahvaćena bradavicom je promijenjena te gubi svoje karakteristične brazde. 

U kurjem oku nalazi se prozirno žućkasto središte, koje seže duboko ispod površine kože. Iz tog razloga jedino kurje oko boli na pritisak.  

lijecenje-kurjeg-oka

Kurje oko- Liječenje

Osnova liječenja je ublažavanje boli, uklanjanje kurjeg oka i sprječavanje ponovnog pojavljivanja. To se može učiniti na sljedeće načine:

 

  • Ekscizija (kirurško liječenje). Liječnik vam može ukloniti kurje oko pod lokalnom anestezijom, nakon čega će bol prestati. Nakon ekscizije (izrezivanja) kurjeg oka, ukoliko je to potrebno, rana se šije, a šavovi se skidaju nakon 5-7 dana. Nakon popuštanja lokalnog anestetika, normalno je osjećati bol, no nakon cijeljenja bol će prestati. Međutim, valja imati na umu da će opetovano izlaganje kože mehaničkom pritisku vrlo vjerojatno dovesti do ponovne pojave kurjeg oka. 
  • Lokalni keratolitici. Pripravci poput salicilne kiseline djeluju tako da postupno uklanjaju površinski sloj kože otapajući keratocite (kožne stanice). Zbog takvog ‘nagrizajućeg’ djelovanja, potrebno je zaštititi okolnu, zdravu kožu. 
  • Mekana obuća, ulošci i prstenovi za kurje oči. Korištenjem ovih pomagala poboljšava se raspodjela težine na stopalo i smanjuje pritisak na kurje oko, koji pogoršava bol i koji je glavni krivac za njegov nastanak. Korištenje ovih pomagala jednako je bitno u smanjivanju boli, ali i prevenciji nastanka kurjeg oka.

 

Prirodni lijek za kurje oko

Kurje oko je moguće tretirati i kod kuće. Potrebno je omekšati kožu, što možete postići namakanjem stopala u toploj vodi. Nakon toga, koristeći rašpu za pete, odstranite gornji sloj kože s kurjeg oka. Nije potrebno koristiti nikakve oštre predmete kako biste iščupali kurje oko. Ako imate šećernu bolest, budite oprezni, jer uslijed ovakvog postupka možete puno lakše oštetiti i zdravu kožu. 

U slučaju da se odlučite na medicinsku pedikuru, a posebice ako ste dijabetičar, vodite računa da se ista radi u sterilnim uvjetima i da je izvode osobe koje su za takvu pedikuru primjereno educirane!

 

Savjet za kraj

Da bi ste spriječili ponovno pojavljivanje kurjeg oka, možete svakodnevno koristiti hidratantnu kremu za stopala. Od iznimne je važnosti zamjena neudobne obuće s ergonomski prilagođenom obućom u kojoj je pritisak ravnomjerno raspodijeljen po stopalu. 

Literatura

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.