×

Možemo li izliječiti urasle dlake laserom?

Urasle dlake nastaju kada dlake koje su uklonjene ponovno počnu rasti i uvijaju se pod kožu, uzrokujući upalu. Ovo stanje poznato je pod medicinskim terminom pseudofolikulitis.

To se obično događa nakon brijanja, čupanja dlačica pincetom te uklanjanja dlačica šećernom pastom ili voskom.

osoba cupa urasle dlake

Urasle dlake obično se pojavljuju na područjima s kojih uobičajeno uklanjate dlake. U muškaraca je to najčešće područje lica i vrata, dok se u žena urasle dlake češće javljaju u području pazuha, nogu te bikini zone. 

U tekstu koji slijedi saznajte sve o uraslim dlakama – što su, zašto nastaju, koje su moguće komplikacije te kako si pomoći. 

Što su urasle dlake i zašto nastaju?

Urasle dlake nastaju kada dlake koje su uklonjene ponovno počnu rastu i uvijaju se pod kožu, umjesto da izbiju na površinu. Urasle dlačice obično se pojavljuju nakon učestalog brijanja, čupanja dlaka pincetom te uklanjanja dlaka šećernom pastom ili voskom.

Naime, učestalim brijanjem rub dlaka postaje oštriji, što olakšava probijanje kože. 

Osim kao posljedica uklanjanja dlaka prethodno spomenutim tradicionalnim metodama, urasle dlake mogu nastati i kao rezultat trenja uslijed dugotrajnog nošenja uske odjeće.

Gdje najčešće nastaju urasle dlake?

Urasle dlačice mogu se pojaviti kod svake osobe. Međutim, češće se pojavljuju kod osoba guste, grube ili kovrčave kose. 

zena s kovrcavom kosom

Urasle dlake uobičajeno se pojavljuju na područjima s kojih inače uklanjate dlačice.

 • područje lica (brada, vrat, obrazi)
 • pazusi
 • noge (urasle dlačice na nogama puno su češće, budući da su grublje od onih na glavi ili ostatku tijela)
 • stidno područje (urasle dlačice na bikini zoni i urasle dlake na preponama)

Rjeđe, urasle dlake se pojavljuju i na drugim dijelovima tijela, uključujući tjeme, prsa, leđa, obrve, unutrašnjost nosa te stražnjicu.

Znakovi i simptomi uraslih dlaka

 • iritacija kože 
 • sitne kožne izbočine (poput mjehurića) s dlačicama u središtu (papule)
 • izbočenja tamnija od okolne kože
 • bol
 • svrbež

Na mjestu nastanka urasle dlake obično se formira izbočina na koži koja može nalikovati prištiću. Kvržica često postaje crvenkasta, nadražena i osjetljiva.

Dođe li do infekcije urasle dlake, možete primijetiti da kožne izbočine postaju veće i bolnije. 

Također, iste mogu biti ispunjene gnojem. Tada ih nazivamo pustulama.

Kako prepoznati urasle dlake? 

Urasle dlake obično je lako prepoznati. 

Urasla dlaka izgleda poput omče, budući da se vrh izrasle dlake savija i urasta u kožu. 

urasla vs normalna dlaka

Koje su moguće posljedice uraslih dlaka?

 • bakterijska infekcija (kao posljedica češanja)
 • tamne mrlje na koži (postupalna hiperpigmentacija)
 • izdignuti ožiljci (keloidi)

Kako se riješiti uraslih dlaka?

Kako biste se riješili uraslih dlačica, izbjegavajte klasične načine depilacije –  brijanje, čupanje pincetom, kao i depilaciju šećernom pastom ili voskom.

Ako to nije opcija, savjetujemo da prije nego li započnete s istima napravite pravilnu pripremu kože. Kako biste spriječili urastanje dlaka, prije brijanja, blagim sapunom, temeljito operite područje koje želite tretirati, a kako biste smanjili trenje, koristite hidratantnu kremu ili gel za brijanje. 

zena maze kremu na noge

Također, možete isprobati i druge metode uklanjanja dlačica.

U Poliklinici Mazalin na raspolaganju vam je medicinski laser Clarity IInajsuvremeniji i najmoderniji laser trenutno dostupan u Hrvatskoj. Osim što uspješno uklanja neželjene dlačice, učinkovito rješava i problematiku uraslih dlaka, ostavljajući vašu kožu mekom i glatkom.

Clarity II medicinski laser uspješno liječi problem uraslih dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka medicinskim laserom je tretman koji koristi lasersku svjetlost na malom području kako bi se uklonila dlaka. Ovaj tretman se obično izvodi iz estetskih razloga, ali medicinski laser koji koristimo je posebno učinkovit za uklanjanje uraslih dlačica.

lasersko uklanjanje dlaka pazuha

Brijanje dosadnih dlačica svakodnevno može biti zamoran, dugotrajan i bolan proces. Urasle dlake i nadražena koža često su neželjene nuspojave, bez obzira na kojem dijelu tijela imate problema s dlačicama.

Kako laser garantira uklanjanje uraslih dlaka?

Naš medicinski laser Clarity II – Jasnoća iz Lutronica ima snagu od 20 000 W, što ga čini pet puta snažnijim od drugih lasera.

Zahvaljujući brzoj platformi, energija se dostavlja u kraćem intervalu izravno do dermalne papile koja opskrbljuje dlaku hranjivim tvarima koje su joj potrebne za rast.

Ovim procesom se onemogućuje daljni rast dlake, a samim time i njezino urastanje u kožu. Osim što svjetlost lasera uklanja dlaku, zaustavlja aktivne upalne procese koji su izazvani urastanjem, na način da uništava bakterije unutar upale i sprječava daljni razvoj infekcije.  

Nakon uništenja, s ponovljenim tretmanima unutar paketa, dlaka se potpuno uklanja, sprječava se njen daljnji rast čime nestaje problem uraslih dlaka. 

U Poliklinici Mazalin koristimo samo najpouzdaniju i najmoderniju lasersku tehnologiju kako bismo postigli najbolje rezultate i mogli tretirati sve tipove kože. 

Uz našu medicinsku lasersku tehnologiju, možete se trajno riješiti uraslih dlaka i postići glatku kožu bez nelagode.

Naručite se na besplatne konzultacije prije samog tretmana i uvjerite se sami!

 

LITERATURA:

 1. Mayo Clinic. Ingrown hair – symptoms & causes
 2. Cleveland Clinic. Ingrown hair
 3. WebMD. Ingrown hair – causes, symptoms, treatment and infections
 4. MedicalNewsToday. How to deal with an ingrown hair

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.