×

Kako ukloniti virusne bradavice?

Bradavice su dobroćudne promjene na koži i sluznicama, koje nastaju kao posljedica infekcije nekim vrstama humanog papilomavirusa. Mogu se naći kao pojedinačne ili u skupinama, na različitim dijelovima tijela, iako ih najčešće nalazimo na rukama i stopalima. Virusne bradavice se mogu pojaviti kod svih dobnih skupina, iako su učestalije kod djece. U najvećem broju slučajeva prolaze same od sebe, ali mogu se i ukloniti ako predstavljaju smetnju ili izvor neugodnosti.

virusna-bradavica-na-ruci

Što su bradavice i kako izgledaju?

Bradavice su dobroćudne promjene na koži i sluznicama.

Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu biti pravilnog, okruglog oblika ili nepravilne. Površina im je gruba, veličine od 1 mm do 1 cm, a mogu biti i različitih boja – bijele, svjetlosive, tamnosive, žućkaste ili smeđe. Neke bradavice mogu imati i tamne točkice po sebi. Obične bradavice mogu se pojaviti bilo gdje na koži, ali najčešće ih nalazimo na šakama, stopalima, laktovima i koljenima.

 

Virusne bradavice se mogu naći na prstima, dlanovima ili čak ispod nokta – u tom se slučaju nazivaju periungualne bradavice te mogu biti poprilično bolne. Periungualne bradavice izgledaju poput zadebljale, suhe kože oko nokta koja se peruta. Ta je vrsta bradavica češća kod osoba koje grizu nokte. Virusne bradavice na stopalu (verrucae plantares) mogu izazivati bol i nelagodu prilikom hodanja. Često se pojavljuju u skupinama, a kada dolazi do spajanja više blizu smještenih bradavica, nazivaju se mozaičnim bradavicama.

 

Plosnate ili mladenačke virusne bradavice (verrucae plantae juveniles) dobile su ime po tome što se javljaju kod djece i mladih. Imaju ravnu i glatku, blago uzdignutu površinu žutosmeđe boje. Najčešće se pojavljuju na licu, rukama i nogama, i to na mjestima gdje je koža bila oštećena. Mogu se prenositi kontaktom te autoinokulacijom – prijenosom virusa uzročnika s jednog mjesta na tijelu na drugo. Iz tog se razloga često javljaju u skupinama. Ove bradavice obično nisu bolne, ali mogu biti teške za liječiti.

 

Ostali tipovi virusnih bradavica

Končaste virusne bradavice (verrucae filiformes) su uske, duguljaste bradavice koje poput resica izrastaju iz kože. Nalazimo ih na kapcima, oko usta i nosa, a vrlo često se pojavljuju kao bradavice na vratu. Kod muškaraca su češće jer se mogu prenijeti autoinokulacijom, primjerice tijekom brijanja lica. Bezbolne su i mogu se prilično lako ukloniti.

Postoje i genitalne bradavice koje se javljaju na području oko spolnih organa i analnog otvora, kao simptom spolnih bolesti. Mogu biti prilično neupadljive i bez ikakvih simptoma. No, ako ih primijetite ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, svakako se obratite liječniku jer neki tipovi HPV-a (ponajviše tipovi 16 i 18) koji uzrokuju genitalne bradavice mogu uzrokovati i karcinom vrata maternice, karcinom spolovila te anusa.

 

Zašto nastaju bradavice?

Bradavice su uzrokovane humanim papilomavirusom. Iako se ovaj virus najčešće povezuje s rakom grlića maternice, zapravo postoje mnoge podvrste, tzv. sojevi ovog virusa, od kojih su neki opasniji od drugih. Od otprilike 150 poznatih sojeva, oko 70 ih je povezano s kožnim promjenama, poput bradavica. U tom se slučaju virusi prenose dodirom kože ili dijeljenjem ručnika, a virusne bradavice se najčešće javljaju na mjestima gdje je koža oštećena, poput ogrebotina ili ranica.

Treba napomenuti da se neće kod svake osobe razviti bradavice, što ovisi o imunosnom sustavu pojedinaca. Iz tog su razloga virusne bradavice kod djece i mladih češće, jer njihov imunitet nije toliko razvijen. U rizičnu skupinu spadaju i osobe koje su zbog bolesti ili liječenja imunosupresivima (lijekovima koji smanjuju imunosni odgovor) oslabljenog imuniteta.

 

Kako spriječiti nastanak i širenje bradavica?

Postoje određene navike koje možete uvesti kako biste spriječili nastanak ili daljnje širenje virusnih bradavica po tijelu, a to uključuje:

 • Izbjegavanje diranja ili češkanja bradavica. To može pridonijeti daljnjem širenju bradavica, s obzirom na to da se virus prenosi dodirom. Bradavicu možete prekriti flasterom kako biste bili sigurni da nećete nesvjesno prstima prelaziti preko zahvaćenog područja.
 • Izbjegavajte brijanje područja na kojem je bradavica, jer to također može proširiti infekciju.
 • U slučaju bradavica na stopalima ili prstima ruku, nemojte koristiti isti pribor za nokte na zahvaćenom prstu kao i na ostalima, ili ga dezinficirajte prije upotrebe. Također nemojte dijeliti pribor s nekime tko ima bradavice.
 • Ojačajte svoj imunitet

bradavice-na-nozi

Kako se riješiti virusnih bradavica?

Virusne bradavice obično prolaze same od sebe unutar dvije godine, iako u pojedinim slučajevima mogu trajati i godinama. Liječnika biste trebali posjetiti ukoliko primijetite da bradavica mijenja boju ili oblik, ako vas ona boli, smeta ili dugo ne prolazi, te ako se infekcija krene širiti ili se stalno ponovno javlja. Liječenje možete zatražiti i ranije, ako bradavica za vas predstavlja estetski problem.

Način uklanjanja virusnih bradavica ponajprije ovisi o vrsti bradavice te mjestu na kojem se nalazi. U svakom slučaju, cilj liječenja je ukloniti bradavice i stimulirati imunološki sustav kako bi se bolje odupro virusu uzročniku. Uklanjanje virusnih bradavica postiže se destruktivnim metodama.

 

Metode uklanjanja virusnih bradavica

 • Krioterapija ili terapija zamrzavanjem. Pri tome se primjenjuje tekući dušik direktno na bradavicu, čime se potiče stvaranje plika oko i ispod bradavice. To označuje odumiranje zahvaćene kože, a uz to potiče i upalni proces čime se suzbija infekcija. Obično je potrebno ponoviti nekoliko tretmana.
 • Ekscizija (kirurško uklanjanje). Liječnik može pod lokalnom anestezijom kirurški ukloniti bradavicu, no ova metoda može ostaviti ožiljak tako da nije preporučljiva za bradavice na licu.
 • Lasersko uklanjanje (kauterizacija). Ovaj postupak uključuje uništavanje malih krvnih žila koje opskrbljuju područje bradavice, tako da zahvaćeno tkivo ostane bez kisika i hranjivih tvari te odumire. Ova metoda također može ostaviti ožiljak na tretiranom području.

 

Postoje i metode koje uključuju lokalnu primjenu kiselina ili keratolitika (tvari koje razlažu keratin u koži). Takvi pripravci mogu uključivati salicilnu kiselinu, koja djeluje tako da postepeno uklanja slojeve bradavice. Mogu se koristiti i pripravci s tretinoinom – ovaj iritans potiče imunološki odgovor i suzbijanje virusa. Svakako se prije primjene takvih preparata savjetujte s liječnikom, osobito ako ste trudni, jer navedeni sastojci nisu sigurni za korištenje u trudnoći.

Određeni lijekovi imaju izravan protuvirusni učinak, no oni se koriste samo kod onih najotpornijih bradavica.

Ukratko, postoje direktni načini uklanjanja bradavica, kao i različite kreme za virusne bradavice koje ubrzavaju proces cijeljenja. U slučaju da imate bradavicu ne neupadljivom mjestu te vas ona nimalo ne smeta, možete jednostavno pričekati i vidjeti hoće li se spontano povući. Ukoliko vam bradavica predstavlja smetnju u vidu boli ili estetike, obratite se liječniku za informacije o mogućim metodama liječenja.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.