×

10 savjeta za proširene vene

Proširene vene su vrlo česta pojava populaciji, a kod nekih ljudi uzrokuju bol i nelagodu. Čak 20% populacije pati od proširenih vena, a nisu ograničene samo na starije ljude već se mogu javiti i u mlađoj životnoj dobi.

U ovom blogu vam donosimo odgovor na pitanje što su to proširene vene, ali i 10 savjeta za ublažavanje tegoba koje možete primijeniti u svakodnevnom životu.

proširene vene

ŠTO SU TO PROŠIRENE VENE?

Proširene vene varikozne vene, se najčešće javljaju na nogama ili stopalima, a izgledom su natečene, vijugavog toka te ponekad i promijenjene boje – plave do ljubičaste. Uzrok ovom stanju je oslabljena venska stijenka te posljedično tome proširenje i produljenje samih vena koje onemogućuje pravilan rad zalistaka. Naime, zalisci tada propuštaju krv unazad umjesto da ju pumpaju naprijed (prema srcu). Proširene vene su između ostalog i kozmetički problem, no često zahtijevaju liječenje iz zdravstvenih razloga poput oticanja nogu i boli koju uzrokuju.

Sklerozacija vena i ostali kirurški postupci koji se koriste u liječenju proširenih vena opisani su u našem blogu pod nazivom Proširene vene.

 1. VJEŽBAJTE

Kako bi poboljšali cirkulaciju, a samim time i spriječili zadržavanje krvi u venama, osobama koje imaju proširene vene savjetuje se svakodnevna umjerena tjelovježba. Također, dokazano je da tjelovježba snižava krvni tlak što ujedno smanjuje i rizik od nastanka proširenih vena.

Vježbe možete raditi kod kuće ili na svježem zraku, a najčešće se preporučuje:

 • Plivanje
 • Hodanje
 • Vožnja biciklom
 • Joga
 1. KORISTITE KOMPRESIJSKE ČARAPE

Kompresijske čarape dostupne su u svakoj ljekarni. One pružaju dodatan pritisak na vene nogu te time potiču pražnjenje proširenih vena i sprječavaju zadržavanje krvi u nogama. Poznato je da osobe koje redovito nose kompresijske čarape imaju manje bolova i neugodnih senzacija povezanih s proširenim venama.

sklerozacija

 1. OBRATITE PAŽNJU NA PREHRANU

Slana, odnosno hrana bogata natrijem, potiče tijelo da zadržava tekućinu čime se povećava volumen vode u tijelu, a samim tim i volumen krvi koja tada još više zaostaje u venama te uzrokuje nihovo oštećenje. Pokušajte smanjiti konzumaciju prevelikih količina soli, ali povećajte unos kalija,budući da time smanjujete navedeno zadržavanje vode.

Hrana bogata kalijem uključuje:

 • Bademe i pistacije
 • Banane
 • Rajčicu
 • Leću i bijeli grah
 • Krumpire i batat
 • Ciklu
 • Lisnato povrće
 • Ribu, kao što je losos ili tuna

 

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom također imaju povećan rizik od nastanka proširenih vena, stoga se preporučuje smanjiti tjelesnu masu.

 1. UNOSITE VIŠE FLAVONOIDA

Flavonoidi su grupa prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom, a dokazano je da poboljšavaju cirkulaciju te tako time smanjuju nakupljanje krvi u venama. Biljke koje sadržavaju ove spojeve su:

 • Povrće ( crveni i bijeli luk, paprika, špinat i brokula)
 • Voće (citrusi, grožđe, jabuke i borovnice)
 • Kakao

upala vena simptomi

 1. IZBJEGAVAJTE USKU ODJEĆU

Pokušajte izbjegavati usku odjeću jer ona može otežavati protok krvi i  dodatno pogoršati simptome proširenih vena. Šire nogavice na hlačama, lepršave suknje ili haljine bile bi odličan izbor odjeće za ovo stanje.

 1. IZBJEGAVAJTE CIPELE S POVIŠENOM PETOM

Tijekom hoda u ravnoj obući svakim korakom se stvara tlak koji tjera krv iz stopala u potkoljenicu, a kontrakcija (stezanje) i relaksacija mišića listova dodatno potpomaže pumpanje krvi prema srcu. Cipele s visokom potpeticom mijenjaju fiziološki pokret hoda. Sva  težina se prebacuje na prednji dio stopala, a mišići listova (stražnja stana potkoljenice) cijelo vrijeme ostaju kontrahirani. Posljedično tome krv se nakuplja u venama nogu i zaostaje tamo, što uzrokuje još veće oštećenje i proširenje vena.

 1. DRŽITE NOGE NA POVIŠENOM

Kada ste u prilici, pokušajte držati noge na povišenom – najbolje u istoj razini sa srcem ili iznad nje. Time ćete smanjiti tlak u venama nogu, a gravitacija će dodatno pomoći cirkulaciji da pokrene krv. Dok odmarate uzmite dodatni jastuk ili presavijeni ručnik i stavite ga ispod stopala tako da budu podignuta.

vidljive vene na nogama kod mladih

 1. MASIRAJTE NOGE

Nježna masaža okolnog područja oko proširenih vena potiče bolju cirkulaciju. Uz masažu možete koristiti ulje za masažu ili mlijeko za tijelo kako bi vam bilo ugodnije. Važno je izbjegavati direktan pritisak na proširene vene, budući da time možete dodatno oštetiti stijenke zahvaćenih vena.

 1. IZBJEGAVAJTE DUGO SJEDENJE

Izbjegavajte dugo sjedenje i/ili stajanje budući da ono zbog gravitacije potiče zadržavanje krvi u venama nogu. Kao što smo prethodno naveli, hodanje i vježbanje potiče cirkulaciju u nogama. Ipak, u slučaju da radite posao koji zahtijeva dugotrajno sjedenje/stajanje pokušajte ustajati svakih pola sata i napraviti nekoliko koraka, ili često mijenjajte poziciju sjedenja.

Također, nije preporučljivo sjedenje s prekriženim nogama jer taj položaj može dodatno ometati cirkulaciju u nogama.

vene na nogama

 1. KORISTITE EKSTRAKTE BILJAKA

Biljke se od davnina koriste za ublažavanje zdravstvenih tegoba, a budući da su proširene vene česta pojava u populaciji, biljni preparati u liječenju ovih tegoba bili su predmet brojnih istraživanja. Ekstrakt kestena se pokazao vrlo korisnim u smanjenju najčešćih simptoma povezanih s proširenim venama – boli, osjećaja težine te svrbeža.Ekstrakti bora (lat. Pinus Maritima) i bodljikave veprine (lat. Ruscus aculeatus) smanjuju edem (oteknuće) nogu – još jedan od simptoma proširenih vena.

 

Literatura:

 1. What can I do about varicose veins?;
 2. Home remedies for varicose veins;
 3. 5 TIPS FOR BEING HIGH HEEL WISE: A VEIN SPECIALIST’S PERSPECTIVE ON HIGH HEELS AND VARICOSE VEINS;

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.