×

Mučnine u trudnoći

Mučnine u trudnoći česta su pojava koja pogađa 70 do 80 % svih trudnica tijekom prvog trimestra.

Često se nazivaju „jutarnje mučnine“, budući da se obično javljaju ujutro, no mogu se pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. Rijetko, mučnine mogu pratiti trudnicu sve do poroda.

Iako obično nisu opasne za majku i plod, mogu značajno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života trudnice.

mucnine u trudnoci

Kada se javljaju prve mučnine u trudnoći? Zašto nastaju? Jesu li opasne? Kako ih možemo ublažiti? I još mnogo toga, pročitajte u nastavku bloga.

Kada se javlja mučnina u trudnoći?

Mučnine su često jedan od prvih simptoma trudnoće i najčešće kreću u prvom tromjesečju trudnoće. Ponekad je mučninama pridruženo i povraćanje te gubitak apetita.

Koji su simptomi mučnine u trudnoći?

Mučnine u trudnoći su vrlo neugodno stanje povezano s trudnoćom. Najčešće se javljaju u jutarnjim satima, no mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme. U manjeg broja trudnica, osobito onih koje nose više plodova, mučnine su nerijetko prisutne sve do kraja trudnoće.

Tipični simptomi ovog stanja jesu:

 • mučnina (nalik onoj kao kad vam je loše prilikom vožnje u automobilu)
 • odbojnost prema određenoj vrsti hrane te mirisima 
 • mučnina nakon obroka 
 • povraćanje 

Simptomi su obično najizraženiji od 10. tjedna trudnoće, a obično se potpuno povlače krajem prvog tromjesečja.

Zašto se javljaju mučnine u trudnoći?

Uzrok nastanka mučnina u trudnoći nije poznat. No, smatra se da važnu ulogu imaju hormonske promjene, prvenstveno povećana koncentracija „hormona trudnoće“ – humanog korionskog gonadotropina (β-hCG), kao i estrogena te progesterona.

Valja spomenuti da je veća učestalost mučnina u trudnoći utvrđena u trudnica čije su majke imale spomenuti problem tijekom trudnoće, kao i žena koje su imale mučnine i u prethodnim trudnoćama. 

Je li mučnina u trudnoći opasna?

Kao što smo spomenuli, mučnina u trudnoći nije opasna po zdravlje majke i ploda, međutim

ponekad može biti riječ o težem obliku mučnina u trudnoći ili trudničkoj hiperemezi (lat. hiperemesis gravidarum). Riječ je ozbiljnijem poremećaju koji je karakteriziran teškim mučninama, obilnim povraćanjem, gubitkom tjelesne težine i dehidracijom organizma. Trudnička hiperemeza često zahtijeva prijem u bolnicu u svrhu nadoknade tekućine, vitamina i minerala.

trudnica ima vrtoglavicu

Novorođena djeca majki koje su tijekom trudnoće patile od trudničke hiperemeze često imaju malu porođajnu težinu. 

Kada prestaju mučnine u trudnoći?

Mučnina u trudnoći obično spontano prestaje nakon 12. – 14. tjedana trudnoće.

Liječenje mučnina u trudnoći

Terapija mučnina u trudnoći usredotočena je na poboljšanje tegoba uz minimalan rizik za majku i plod. Način liječenja obično ovisi o težini simptoma, a uključuje promjene u prehrani, nadoknadu tekućine, liječenje lijekovima te ponekad i bolničko liječenje.

Kako smanjiti mučnine u trudnoći? 

Kako bi ublažili mučnine u trudnoći, donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

 1. ZDRAVA PREHRANA

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće hranite se zdravo i raznoliko, pažljivo birajte namirnice te smanjite unos kofeina.

Konzumiranje manjih, ali češćih obroka može pomoći u održavanju adekvatne razine glukoze (šećera) u krvi te smanjenju mučnina.

Izbjegavajte jako začinjenu i masnu hranu koje mogu iritirati želudac.

 1. ADEKVATNA HIDRACIJA

Osigurate odgovarajuć unos tekućine (vode, čaja) tijekom cijelog dana.

Kao prirodan lijek protiv mučnine u trudnoći ističemo čaj od đumbira i metvice.

Brojne studije ukazale su na dobrobiti đumbira u smanjivanju simptoma mučnine.

 1. VITAMINI B SKUPINE (B6)

U prehranu uključite namirnice bogate vitaminima skupine B poput zelenog lisnatog povrća, banane, krumpira, puretine, lososa i dr.

Prije uzimanja suplemenata, konzultirajte se s izabranim liječnikom.

relaksacija u trudnoci

 1. METODE RELAKSACIJE

Pronađite vrijeme za relaksaciju i redovito prakticirajte tehnike poput dubokog disanja ili meditacije. 

Svakoga dana izdvojite vrijeme za laganu šetnju na svježem zraku.

Kada mučnine u trudnoći zahtijevaju pregled liječnika?

Gubitak apetita, snažne mučnine, učestalo i obilno povraćanje, gubitak na tjelesnoj težini, nemogućnost adekvatnog unosa tekućine te opće loše stanje trudnice svakako su razlozi za posjetu liječniku!

I za kraj…

Premda mučnine u trudnoći mogu biti neugodno iskustvo, važno je naglasiti da su najčešće prolazne i dio izazovnog putovanja ka majčinstvu. 

No, mučnine ponekad mogu biti praćene potpunim gubitkom apetita, obilnim povraćanjem te gubitkom tjelesne težine, što valja shvatiti kao ozbiljne znakove upozorenja te potražiti pomoć liječnika.

Kako bi se lakše nosili s mučninama u trudnoći hranite se zdravo, unosite dovoljno tekućine, u prehranu uključite namirnice bogate vitaminom B6 te nastojite izdvojiti vrijeme za opuštanje.

 

Literatura

 1. Mayo Clinic. Morning sickness
 2. Better Health Channel. Pregnancy – morning sickness
 3. NHS. Vomiting and morning sickness
 4. Josić M. Stavovi i primjena đumbira u olakšanju mučnine i povraćanja kod trudnica

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.