×

Rozaceja – više od običnog crvenila lica

Rozaceja je prilično učestala, kronična bolest kože koja se očituje crvenilom i proširenjem kapilara lica, sitnim bubuljicama i, ponekad, zadebljanjem kože – poglavito oko nosa. Navedeni simptomi često se javljaju periodično, u trajanju od nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim nestaju neko vrijeme, do sljedeće aktivne faze rozaceje. Rozaceja lica se poglavito javlja u srednjoj životnoj dobi te pritom najčešće zahvaća žene svjetlije puti, no ne može se isključiti ni kod muškaraca ili ostalih dobnih skupina žena. Točan uzrok nastanka rozaceje ostaje nepoznat, a pretpostavlja se da je riječ o kombinaciji različitih nasljednih i okolišnih čimbenika. Nažalost, ne postoji lijek za rozaceju, no postoje tretmani koji mogu smanjiti i kontrolirati simptome ove bolesti.

U nastavku pročitajte što možete očekivati od liječenja, kako njegovati osjetljivu kožu zahvaćenu rozacejom te koje biste iritanse trebali izbjegavati u svrhu ublažavanja tegoba.

rozaceja-simptomi-i-lijecenje

Rozaceja – Simptomi i tipovi

Najupadljivija promjena na koži lica koju ćete moći zapaziti kod rozaceje jest crvenilo lica – na obrazima, nosu, bradi i čelu, odnosno na središnjem dijelu lica. Rjeđe se crvenilo može pojaviti i na vratu, prsima, vlasištu i ušima. Osim toga, obično se jave i proširene kapilare vidljive na površini kože lica, uključujući kapke. Ostali simptomi rozaceje uključuju:

  • peckanje, svrab i osjetljivost kože
  • dijelovi kože koji su suhi i grubi na dodir
  • pretjerano suha ili pretjerano masna koža

 

Opisano stanje odnosi se na tip 1 rozaceje. Postoje još tri tipa bolesti sa svojim karakterističnim simptomima.

Tip 2 rozaceje uključuje bubuljice koje nalikuju na akne. Bitno je napomenuti da je u ovom stadiju rozaceju moguće zamijeniti s aknama, jer se pojave tzv. papule ili čvorići crvene boje koji se mogu ispuniti gnojem, a tada govorimo o pustulama. Važno je da se takav oblik, papulopustularna rozaceja, ne liječi pogrešnim preparatima namijenjenim za akne, koji mogu dodatno iritirati kožu i pogoršati stanje.

Tip 3 rozaceje uključuje oticanje i zadebljanje dijelova kože i žlijezda lojnica. Tim promjenama najčešće je zahvaćen nos koji se može povećati i poprimiti gomoljast izgled, tzv. rinofima. Ovom tipu rozaceje su podložniji muškarci.

Tip 4 rozaceje zahvaća područje oko očiju i same oči – može doći do suhoće očiju, iritacije, oticanja, crvenila kapaka.

Moguće je da osoba istodobno boluje od više tipova rozaceje te redoslijed pojavljivanja simptoma nije određen točno određenim tipom bolesti. Primjerice, kod nekih osoba prvi simptomi rozaceje mogu biti povezani uz oči (tip 4), a tek se kasnije javlja crvenilo lica (tip 1).

Rozaceja- Iritansi ili “okidači”

Obično se rozaceja lica razvija postepeno, tako da pacijenti najčešće prvo primjećuju nalete povremenog crvenila u licu, primjerice nakon tuširanja ili popijene čaše vina. Općenito su najčešći iritansi ili ”okidači” rozaceje:

 

Crvenilo se nakon izloženosti tim iritansima može privremeno povući, no s vremenom crvenilo lica postaje izraženije i dugotrajnije, uz proširenje kapilara i moguću upalnu komponentu bolesti (papulopustularna rozaceja). I u toj fazi bolesti iritansi mogu pogoršavati stanje te uzrokovati nelagodu i osjetljivost kože.

lijecenje-rozaceje-kod-lijecnika

Rozaceja- Liječenje

Liječenju rozaceje pristupa se s namjerom ublažavanja neugodnih i nepoželjnih simptoma, s obzirom na to da pravi lijek uz pomoć kojeg bi rozaceja zauvijek nestala nažalost ne postoji. Ipak, razni lijekovi i tretmani mogu znatno pridonijeti u suzbijanju napredovanja rozaceje. Uz njih je važno izbjegavati i poznate iritanse.

Prva skupina lijekova koja se koristi u borbi protiv rozaceje jesu antibiotici. Iako se kod rozaceje ne radi o bolesti koju uzrokuje bakterijska infekcija (a za koje se inače prepisuju antibiotici), korisno je primjenjivati antibiotike zbog njihova protuupalnog učinka. To uključuje suženje malih površinskih krvnih žila, ublažavanje crvenila i oticanja te općenito ublažavanje osjetljivosti kože. Antibiotici se mogu primjenjivati topički – direktno na zahvaćena područja kože, ili oralno – tabletama koje se uzimaju na usta. Tablete se koriste rjeđe, ako primjena krema ne pokazuje znatne rezultate. U tom se slučaju doza antibiotika prilagođuje na nižu razinu u odnosu kad je u pitanju prava bakterijska infekcija. Naravno, antibiotici se uvijek uzimaju privremeno i u dogovoru s liječnikom.

Postoje i drugi lijekovi koji se koriste zbog njihova protuupalnog djelovanja, a tu spadaju azelaična kiselina i lijekovi za suzbijanje grinja. Naime, neke vrste grinja (Demodex folliculorum i Demodex brevis) naseljavaju kožu osoba s rozacejom i pridonose upalnom procesu u koži. Istraživanja pokazuju da ovaj način liječenja pomaže 30% oboljelih od rozaceje.

Kad su u pitanju vidljive kapilare na površini lica, u obzir dolazi primjena laserskih tretmana kojima se utječe na zatvaranje krvnih žila (zvano kauterizacija). Time se smanjuje utjecaj vanjskih faktora na njihovu osjetljivost i sprječava daljnje širenje zahvaćenog područja.

lijecenje-rozaceje

Rozaceja- Kako njegovati kožu?

Osobe koje imaju rozaceju znaju koliko njihova koža može biti osjetljiva i izbirljiva kada su u pitanju kozmetički preparati. Jednako kako nepravilna njega može uzrokovati tegobe, pravilna njega kože i određeni preparati mogu ublažiti simptome. Birajte preparate koji su dermatološki testirani na osjetljivoj koži, koji ne sadrže parfeme ili esencijalna ulja. Možete koristiti hidratantne kreme s umirujućim sastojcima i čistače za lice koji ne sadrže agresivne tenzide i koji su pH balansirani – što znači da nisu ni pretjerano kiseli, niti lužnati, već prilagođeni pH vrijednosti kože. U svakom je slučaju preporučljivo konzultirati dermatologa za savjetovanje oko izbora takvih pripravaka, pogotovo kada je u pitanju njega kože u trudnoći, kada se određeni sastojci u kozmetici trebaju izbjegavati.

Bez obzira na to koju terapiju primjenjujete, uvijek biste trebali za vrijeme dana koristiti kreme za zaštitu od sunca (kreme koje imaju SPF faktor). To je iznimno bitno jer je UV zračenje pridonosi iritaciji i napretku simptoma rozaceje, a pogotovo ako uz to primjenjujete tretmane na koži koji je čine dodatno ranjivom i osjetljivom. Najsigurniji su izbor kreme sa tzv. mineralnim ili fizičkim filterima – one djeluju na principu da zračenje odbijaju s površine te se ne upijaju u dublje slojeve kože, pa su stoga pogodni za korištenje na osjetljivoj koži.

Zaključno, ako imate rozaceju, imajte na umu da izborom pravilne njege i izbjegavanjem iritirajućih čimbenika možete znatno utjecati na simptome i držati ih pod kontrolom. Uz savjetovanje s dermatologom, pravilnom terapijom, minimalističkom njegom kože te zaštitom od sunca na pravom ste putu u borbi s ovim problemom.

 

LITERATURA:

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.