×

Strije: Kako nastaju i kako ih se riješiti

ŠTO SU STRIJE?

Strije su linearni ožiljci na koži nastali naglim rastezanjem kože. Ove promjene na koži su iznimno česte, bezbolne i u potpunosti bezopasne.

strije

Bez obzira na to što ne predstavljaju opasnost za zdravlje, često uzrokuju osjećaj srama i nezadovoljstva vlastitim tijelom. Iako su dva puta češće u žena, strije se jednako tako mogu pojaviti i u muškaraca.

KAKO NASTAJU STRIJE?

Koža je građena od tri sloja tako da gornji sloj (epidermis) čini nekoliko redova stanica koje stvaraju roževinu.

Ispod epidermisa nalazi se dermis koji je građen od kolagena i elastina te koži daje čvrstoću i fleksibilnost.

Tamo se također nalaze i ogranci malih krvnih žila i živaca te folikuli dlaka. Treći, supkutani sloj građen je od masnog tkiva kojem debljina varira od osobe do osobe. 

Nastanku strija prethodi naglo rastezanje kože koje uzrokuje kidanje vlakna kolagena i elastina. U početku su strije crvene ili ljubičaste, a kasnije blijede te postaju svjetlije od okolne kože.

ŠTO POGODUJE NASTANKU STRIJA?

Postoje mnogi faktori koji doprinose nastanku strija. Strije su uglavnom posljedica životnih faza koje obuhvaćaju promjene fizičkih dimenzija tijela.

U manjem broju slučajeva, strije mogu biti i karakteristika neke bolesti, najčešće endokrinog ili koštano-mišićnog sustava. Glavni uzroci strija su:

 1. trudnoća
 2. pubertet
 3. nagli dobitak na tjelesnoj težini
 4. povećanje mišićne mase
 5. sistemski ili lokalni kortikosteroidi
 6. Cushingova bolest
 7.  Marfanov sindrom i Ehler Danlosov sindrom

Važno je naglasiti kako genetika igra važnu ulogu u nastanku strija. Osobe čija su vlakna kolagena i elastina manje čvrstoće, imaju veću sklonost razvoju strija. Upravo je to razlog zašto je pojava strija u nekim obiteljima učestalija. 

Bolesti u kojima nalazimo strije

Marfanov i Ehlers-Danlosov sindrom nasljedne su bolesti u kojih dolazi do stvaranja manje kvalitetnog kolagena, a uz pojavu strija očituju se brojnim drugim promjenama.

Ove su bolesti, nasreću, izuzetno rijetke i izuzetno su rijedak uzrok strijama.

Visoka razina hormona nadbubrežne žlijezde, kortizola, poznatog i pod nazivom “hormon stresa”, također pogoduje slabljenju kolagena.

To je razlog zašto osobe koje uzimaju kortikosteroidnu terapiju kao dio liječenja osnovne bolesti (reumatske bolesti, teži oblici astme, neke autoimune bolesti), imaju veću predispoziciju za nastanak strija.

Isti učinak ima i korištenje steroida u svrhu povećanja mišićne mase. Visoke koncentracije kortizola također su podloga Cushingove bolesti.

Strije u trudnoći

Strije: Kako nastaju i kako ih se riješiti

Strije u trudnoći mnogim su ženama razlog zabrinutosti i nezadovoljstva.

Njihovo pojavljivanje na koži budućih majki nastalo je udruženim djelovanjem ubrzanog rastezanja kože, genetske predispozicije i hormonskih promjena.

Najčešće postaju vidljive u trećem tromjesečju trudnoće kada je i rast djeteta najveći. Mjesta na kojima se pojavljuju najčešće su trbuh, grudi i bokovi.

Nastanak strija u trudnoći ponekad se može izbjeći tako da se pravilnom prehranom izbjegne pretjerano dobivanje na tjelesnoj težini.

Strije i pubertet

U fazi pubertetskog zamaha rasta koža često ne može kompenzirati brzinu kojom djeca rastu.

Tako su u dječaka strije često vidljive na donjem dijelu leđa, natkoljenicama, a katkad i ramenima. U djevojčica se strije najviše pojavljuju na bokovima, stražnjici, grudima i potkoljenicama.

Pretilost u adolescenata dovodi do češće pojave strija te su one puno izraženije.

IZGLED I BOJA STRIJA

izgled stija

Rastezanjem kože dolazi do kidanja vezivnog tkiva što je praćeno upalom. To je razlog zašto su u početku strije crvene, ljubičaste ili ružičaste.

Kako s vremenom dolazi do reorganizacije kolagenih i elastičnih vlakana, stvaraju se ožiljci. Takvi ožiljci slabije su pigmentirani i tanji od okolne kože, a vidljivi su kao bijele strije.

GDJE SE NAJČEŠĆE POJAVLJUJU STRIJE?

Dijelovi tijela gdje se koža najviše rasteže najpodložniji su nastanku strije. To su:

 • trbuh
 • bokovi
 • bedra
 • stražnjica
 • grudi
 • ramena i nadlaktice

KAKO SPRIJEČITI POJAVLJIVANJE STRIJA?

Iako strije gotovo nikad u potpunosti ne nestanu, u nastavku vam donosimo  načine kako spriječiti njihovo pojavljivanje te kako tretirati kožu kada se one pojave.

Brojni su načini na koje sami možete utjecati na pojavljivanje strija, a temelje se na povećanju elastičnosti i čvrstoće kože.

Također, pridržavanjem zdrave prehrane i tjelovježbom spriječit ćete nakupljanje masnog tkiva u potkožju te tako prevenirati rastezanje kože.

Dobra hidriranost kože jedna je od najvažnijih stavki na koju možete utjecati.

Tako bi minimalan unos vode kroz dan trebao biti između 2,5-3 litre, a uz to je poželjno spriječiti isušivanje kože korištenjem hidratantnih krema.

Korisno je kreme umasirati u kožu jer sama masaža potiče prokrvljenost kože, a time i njezinu vitalnost. Umjesto hidratantnih krema korisnim se pokazalo i masiranje kože maslinovim i bademovim uljem.

Važno je kožu kroz cijelu godinu čuvati od oštećenja nastalih sunčevim zrakama. To se može postići korištenjem krema za zaštitu od Sunca, izbjegavanjem izlaganja visokih UV zračenja te pokrivanjem izloženih dijelova kože. 

KAKO SE RIJEŠITI STRIJA?

strije na trbuhu

Većina će strija s vremenom izblijediti i postati manje primjetne. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ubrzati taj proces, smanjiti crvenilo i stimulirati sintezu kolagena.

Strije se mogu umanjiti korištenjem dermatoloških pripravaka, ali i estetskim invazivnim i neinvazivnim tretmanima.

Topički preparati za ublažavanje strija

Od dermatoloških i kozmetičkih preparata od koristi mogu biti kreme koje imaju prirodne sastojke koji stimuliraju izgradnju kolagena. Neke od njih su:

 • kreme s hijaluronskom kiselinom
 • kreme s tretinoinom i retinoičnom kiselinom (vitamin A)
 • kreme s askorbinskom kiselinom (vitamin C),
 • ili, kemijski piling kože, kao agresivniji oblik tretmana.

Laserom protiv strija!

Osim navedenih topičkih pripravaka, dobre rezultate daju i tretmani laserom koji se temelje na poticanju sinteze kolagena i repigmentaciji bijelih strija.

Ovakvi se tretmani preporučuju kod već formiranih strija. Laserske zrake usmjerene na ograničeno područje prodiru do oštećenog dijela kože gdje uzrokuju stvaranje mikrotrauma.

Takve mikrotraume potiču okolnu kožu i dublje dijelove kože na remodelaciju i produkciju kolagena.

Uz to dolazi i do poticanja stanica u koži na stvaranje pigmenta melanina što vraća strijama boju okolne kože i čini ih manje primjetnima.

Microneedling i galvanopunkcija

Za razliku od lasera, koji je neinvazivna metoda, mikroubodi i galvanopunkcija invazivne su metode jer se prilikom njihovog izvođenja prodire u kožu.

Tretman mikroubodima (engl. microneedling) također djeluje po principu stvaranja mikrotrauma kože, a faktori rasta koji se uz to izlučuju u koži dovode do pojačanog stvaranja kolagena. Tako prirodnim putem potičemo kožu na samoobnavljanje.

Stvaranje minimalnih oštećenja kože i reorganizacija kolagenskih vlakana može se postići i primjenom struje niske voltaže kroz malu iglu.

Ovakav postupak nazivamo galvanopunkcija. Za razliku od microneedlinga koji ima sve širu primjenu, galvanopunkcija je novija metoda.

Pri izvođenju ovakvih tretmana izuzetno je bitno otići kod kvalitetnog i educiranog stručnjaka koji će vršiti postupak u skladu s najvišim higijenskim standardima s obzirom na to da je riječ o tretmanima u kojima se direktno prodire kroz kožu. 

SAVJET ZA KRAJ

Na pojavljivanje strija, usprkos vjerovanjima, može se znatno utjecati.

trudnica preventira strije

Ni jedan način prevencije nije u potpunosti djelotvoran te neće odgovarati svakoj osobi. Ako se pridržavate gore navedenih načina prevencije ipak možete znatno smanjiti šanse za njihovo pojavljivanje ili ublažiti već nastale strije.

Važno je, ipak, upamtiti da je koža organ s važnim funkcijama te da kao i ostali dijelovi tijela ima svoje nesavršenosti.

Moderni mediji, ponajprije internet, često nameću nerealne standarde po pitanju izgleda i kvalitete kože koji su, načelno, nedostižni što kod nekih ljudi može biti uzrok nezadovoljstva.

Ožiljci i strije često su zbog toga uzrok nezadovoljstva, no prije želje da ih se riješimo trebamo imati realna i razumljiva očekivanja!

 

LITERATURA:

 1. Lokhande AJ, Mysore V. Striae Distensae Treatment Review and Update. Indian Dermatol Online J. 2019;10(4):380–95.
 2. Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016;3(2):77–85.
 3. Elsedfy H. Striae distensae in adolescents: A mini review. Acta Biomed. 2020;91(1):176–81.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.