Vegetarijanstvo je prehrana koja se temelji isključivo na namirnicama biljnog podrijetla – mahunarkama, žitaricama, voću, povrću i sjemenkama. Takva prehrana dokazano može imati pozitivan učinak na zdravlje, no treba biti pravilno izbalansirana. Kod vegetarijanskog načina prehrane, izuzetno je važno paziti na unos hranjivih tvari koje se inače u najvećim količinama nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. U ovom blogu donosimo vam važne činjenice i naputke o vegetarijanskoj prehrani te objašnjavamo kako se ista odražava na vaše unutarnje zdravlje.
Vegetarijanskom načinu prehrane okreće se sve veći broj ljudi. Kako bismo se pobliže upoznali s vegetarijanstvom važno je naglasiti da unutar takvog načina prehrane postoje podjele:
Vegetarijanskom prehranom, ukoliko je pravilno raspoređena, moguće je unijeti dovoljnu količinu nutrijenata potrebnih organizmu. Nutrijenti potrebni našem organizmu dijele se na makronutrijente i mikronutrijente. U makronutrijente ubrajamo proteine, ugljikohidrate i masti dok mikronutrijente čine vitamini i minerali. Pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata može dovesti do razvoja masne jetre stoga je izuzetno važno pravilno rasporediti potrebne nutrijente. Najčešći problemi s kojima se susreću vegetarijanci su nedovoljan unos proteina i određenih mikronutrijenata stoga ćemo detaljnije objasniti važnost unosa istih te skrenuti pažnju na namirnice putem kojih ih možemo unositi u organizam.
Najveći rizik za dijete jest veganska prehrana. Osobito je neprikladna za dojenčad. Sadrži mnogo ugljikohidrata, vlakana, folne kiseline, vitamina C i E te magnezija, a relativno je siromašna bjelančevinama, zasićenim mastima, retinolom, kobalaminom, cinkom, željezom i kalcijem. Zbog nedovoljnog unosa potrebnih nutrijenata, vitamina i minerala postoji povećana opasnost za razvoj:
Dojenčad na veganskoj prehrani često pokazuju nedostatak vitamina B12 što se očituje kao megaloblastična anemija, metilmalonska acidurija (pojačano izlučivanje metilmalonske kiseline urinom) i neurološke smetnje. Kod sastavljana vegetarijanskog jelovnika izuzetno je važno obratiti pozornost za unos i odabir bjelančevina. Biološka vrijednost (uspješnost proteina da se u potpunosti pretvori i sintetizira u protein tkiva) namirnica biljnog podrijetla puno je niža od vrijednosti iste kod namirnica životinjskog podrijetla. Potrebno je široko znanje i snalažljivost kako bi se zadovoljio kvantitativni i kvalitativni odnos esencijalnih aminokiselina, a to zahtijeva i znatno veći volumen hrane koje dojenče obično ne može konzumirati. Od mliječne prehrane preporučuje se dojenje (iako je majka vegetarijanka), a kao alternativna opcija mogu poslužiti pripravci soje za dojenčad obogaćeni aminokiselinom metionin. U pogledu preporuka o primjerenosti vegetarijanstva za dječju dob – prihvatljivo je samo semivegetarijanstvo.
Proteine ubrajamo u makronutrijente. To su hranjive tvari koje se probavom razgrade na aminokiseline. Dio aminokiselina unosimo hranom dok se ostale sintetiziraju unutar organizma. Dijelimo ih na esencijalne – one koje organizam ne može sam proizvesti te ih je potrebno unositi hranom i neesencijalne – one koje organizam sam sintetizira. Proteini imaju brojne uloge u organizmu:
Minimalni zadovoljavajući unos proteina za normalno funkcioniranje organizma je 0.8 grama po kilogramu težine. Velike količine proteina nalaze se u mesu, ribi, jajima i ostaloj hrani životinjskog podrijetla stoga je važno naučiti zadovoljiti potrebe organizma za proteinima koristeći biljne izvore. Žitarice i mahunarke bogate su proteinima. Mahunarke sadrže dovoljno aminokiseline lizin, a žitarice obiluju metioninom. Svakodnevnim konzumiranjem dovoljnih količina i žitarica i mahunarki organizmu će biti zadovoljen unos esencijalnih aminokiselina. Uz mahunarke i žitarice kao dodatni izvor proteina mogu poslužiti orašasti plodovi i sjemenke.
Restrikcija velikog broja namirnica može dovesti i do nedovoljnog unosa vitamina i minerala u organizam. Kod vegetarijanske prehrane važno je pratiti unos onih hranjivih tvari koje se u većim količinama pronalaze u namirnicama životinjskog podrijetla:
Pravilno izbalansirana vegetarijanska prehrana sa sobom donosi i brojne benefite koji utječu na opće zdravlje organizma. Ispitivanja provedena na grupama vegetarijanaca pokazala su znatno manji postotak oboljenja od koronarnih bolesti arterija, hipertenzije, karcinoma, pretilosti i dijabetesa tipa II. Konzumiranje namirnica biljnog podrijetla očituje se smanjenim ukupnim brojem masnoća, kolesterola i zasićenih masnih kiselina, a pridonosi povećanju vlakana važnih za regulaciju crijevne flore te antioksidansa koji imaju zaštitnu ulogu u organizmu. Ako razmišljate o promjeni svoje prehrane na vegetarijansku savjetujemo da se konzultirate s nutricionistom kako biste u nove navike krenuli sigurno i zdravo.
LITERATURA:
Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.
Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.
Kolačić | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |