×

Prhut ili perut – zašto nastaje i kako je se riješiti?

Prhut ili perut često je stanje vlasišta koje može biti neugodno i teško rješivo. Često se zamijeni sa seboreičnim dermatitisom, upalnom bolesti koja zahvaća vlasište, ali i kožu. Vrlo često perut predstavlja i estetski problem zbog vidljivih ljuskica peruti na kosi i tamnoj odjeći. Perut se obično lako može tretirati šamponom protiv prhuti i nešto češćim pranjem kose. prhut-ili-perut

U ovom blogu saznajte sve što trebate znati o peruti i o tome kako je tretirati!

 

Što je prhut ili perut?

Perut u kosi vrlo je često stanje vlasišta, a zapravo je riječ o normalnoj pojavi vlasišta koja se javlja uslijed odvajanja mrtvih stanica kože s tjemena. Kada stanice tjemena odumiru u većoj mjeri nego što bi trebale, perutanje u obliku ljuskica je vidljivije. Često se uz perut javlja i svrbež vlasišta. Svrbež je češći zimi kada više vremena provodimo u grijanim i zatvorenim prostorijama. Naime, grijani zrak isušuje kožu pa i vlasište. Ponekad je perut moguće naći i na obrvama. Ovo stanje češće pogađa muškarce. Najčešće se perut može staviti pod kontrolu i bez liječničke pomoći. 

 

Zašto se stvara perut?

Perut ima više mogućih uzroka. Nekih se nešto lakše riješiti, dok je u drugim slučajevima uzrok nešto složeniji. Važno je spomenuti  kako postoje dvije vrste peruti – masna perut i suha perut. Masna perut je zapravo oblik seboreičnog dermatitisa. Seboreični dermatitis upala je dijelova kože koji su bogati žlijezdama lojnicama. Nastanak obiju vrsta peruti povezuje se s imunološkom reakcijom vlasišta na gljivice iz skupine Malassezia. Ovom mikroorganizmu pogoduju organske masti i ulja koje proizvodi koža na vlasištu. Gljivica uzrokuje upalu vlasišta koja je gotovo neprimjetna, ali koža ipak reagira kako bi se zaštitila i regenerirala. Daljnje iritacije pogoršavaju stanje vlasišta.

Osim gljivice, razvoju i pogoršanju peruti doprinose:

 • klimatski uvjeti (suhoća zraka, vrućina i hladnoća),
 • hormonske promjene (posebice spolnih hormona),
 • individualna podložnost,
 • naseljenost vlasišta gljivicama,
 • životni stil (izloženost stresu, alkohol, nezdrava ishrana)

Simptomi peruti

Najčešći simptomi kod peruti su:

 • svrbež,
 • crvenilo,
 • ljuskice na kosi (posebno vidljive na tamnoj odjeći),
 • suho vlasište,
 • skoreni dijelovi vlasišta (nagomilavanje ljuskica),
 • masne ljuskice koje se lijepe za kosu

Treba napomenuti da se prhut kod nekih ljudi može pojaviti i na obrvama, iza ušiju, iza nosnica te kod muškaraca u bradi.

Perut zbog svojih simptoma, ponajprije ljuštenja, često može oponašati druge kožne bolesti koje su praćene perutanjem (stvaranjem kožnih ljuskica). S obzirom na to da je stvaranje ljuskica (skvama) glavno obilježje ovih bolesti, zajedničkim imenom se nazivaju skvamozne dermatoze. Najpoznatija iz spomenute skupine je psorijaza. No, osim psorijaze i neke druge bolesti mogu biti praćene simptomima svrbeža i suhoće, poput gljivičnih infekcija vlasišta, ali i atopijski ili kontaktni dermatitis. Kontaktni dermatitis je alergijska ili nealergijska imunološka reakcija kože na neki kontaktni alergen ili tvar (primjerice, neki sastojak kozmetičkog preparata).

perut-kod-muskaraca

Dijagnosticiranje peruti

Za dijagnosticiranje peruti nije potrebna nikakva posebna pretraga te je liječniku dovoljno uz prethodno znanje o simptomima pregledati vlasište kako bi se postavila dijagnoza peruti. Ostale kožne bolesti od peruti se mogu razlikovati po rasporedu na koži i vlasištu. Perut se gotovo nikada ne javlja izvan područja vlasišta pa je zbog toga razlikovanje peruti od drugih kožnih oboljenja lako. Ako primijetite promjene u vlasištu, a niste sigurni u njihov uzrok, potreban je dermatološki pregled.

 

Kako se riješiti peruti u kosi?

Liječenje peruti može se uvijek provesti kod kuće. Preporučuje se nešto češće pranje kose nježnim šamponom. Ako blagi šampon ne djeluje, postoje posebni šamponi za prhut koji u sebi sadrže različite aktivne tvari koje: 

 • smanjuju rast gljivica i bakterija (antimikotično i antibakterijsko djelovanje),
 • smanjuju brzinu odumiranja epitelnih stanica i ljuskanje (keratolitičko djelovanje),
 • smanjuju osjećaj svrbeža, crvenilo te upalu (protuupalno djelovanje).

 

Kako se riješiti peruti na prirodan način?

Često se postavljaju pitanja kako se riješiti peruti prirodnim putem te kako se riješiti peruti zauvijek. 

Biljna ulja i kozmetički pripravci na njihovoj bazi često se spominju kao potencijalno učinkovita sredstva u borbi protiv peruti. U to se ubrajaju ulja od biljaka poput čajevca, limete, ružmarina i slično. Njihova učinkovitost temeljena je na dokazima o protuupalnim svojstvima. Međutim, treba znati kako takva ulja (posebice ulje čajevca) mogu djelovati i kao jaki iritansi, a kod nekih biti i uzrok kontaktnog dermatitisa. O primjeni takvih i sličnih preparata korisno je konzultirati se s dermatologom

S druge strane, iako često u upotrebi, primjena jabučnog octa za kosu nema jasne dokaze o učinkovitosti kod liječenja peruti, ali može se koristiti kao pomoć za ublažavanje simptoma, poput svrbeži.

Za uspješnu borbu protiv peruti potrebno je redovito prati kosu i ostaviti šampon da djeluje nekoliko minuta, a tek onda ga isprati vodom. U početku ćete možda morati češće prati kosu, a nakon što primijetite smanjenje prhuti, možete se vratiti normalnom rasporedu pranja kose. Važno je imati strpljenja i biti uporan jer nisu svi šamponi jednako učinkoviti u svih pojedinaca. Također, ponekad će biti potrebno testirati više šampona kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.  

 

Mitovi o peruti

Postoje neki mitovi i pogrešna uvjerenja o peruti koja nisu znanstveno utemeljena, a često ih možemo pročitati ili čuti u razgovoru s ljudima. 

 • Perut nije zarazna bolest te nije moguć njezin prijenos s jedne na drugu osobu. Međutim, postoji obiteljska sklonost pojavi peruti. 
 • Perut ne uzrokuje opadanje i stanjivanje kose jer je prije svega riječ o bolesti kože, a ne vlasišta i dlačnog folikula. 
 • Iako mogu ublažiti simptome prhuti, ulja, šamponi za bebe i ocat ne mogu izliječiti prhut. 
 • Pojava prhuti u vlasištu nema veze s lošim higijenskim navikama jer se perut pojavljuje i u čistom vlasištu!

pranje-kose

Što još možete učiniti?

Perut je tvrdoglavo stanje vlasišta, ali moguće ga je kontrolirati. Moguće je uvesti neke promjene u životni stil koji mogu ublažiti perut, a donosimo vam ih u nastavku:

 • Pažljivo pratite koji vam proizvodi za kosu odgovaraju, a koji ne jer ćete tako lakše moći pratiti uzroke prhuti. Česti uzrok peruti mogu biti i kozmetički preparati koji dodatno isušuju ili iritiraju vlasište.
 • Prilikom pranja kose, šampon je potrebno nježno umasirati u kosu i isprati mlakom vodom (nikako ne vrućom)!
 • Lakovi, sprejevi i slični pripravci za kosu mogu biti agresivni za vlasište i česti su razlog iritacije vlasišta. Ako ste skloni peruti, najbolje je izbjegavati takve preparate. 
 • Zdrava i balansirana prehrana te smanjenje stresa mogu pomoći vašem općem zdravlju, ali i zdravlju vaše kože i kose.
 • Sunčeva svjesnost ima pogodne učinke na vlasište. Prhut, psorijaza i atopijski dermatitis samo su neke od bolesti i stanja koje dobro reagiraju na sunčeve zrake i smanjuju se tijekom ljeta. No, kožu izlažite suncu samo u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima te vodite računa o fotoprotekciji

 

Literatura:

 • Mayo Clinic. Dandruff.
 • MSD Medicinski priručnik dijagnostike i terapije. Seboreični dermatitis.
 • Borda LJ, Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015;3(2):10.
 • Ranganathan S, Mukhopadhyay T. Dandruff: the most commercially exploited skin disease. Indian J Dermatol. 2010;55(2):130-4.
 • Schwartz JR, Messenger AG, Tosti A, Todd G, Hordinsky M, Hay RJ, et al. A comprehensive pathophysiology of dandruff and seborrheic dermatitis – towards a more precise definition of scalp health. Acta Derm Venereol. 2013;93(2):131-7.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.