×

Ultrazvuk srca


Ultrazvuk srca radiološka je slikovna metoda koja nam pruža detaljnu sliku njegove strukture i akcije. Ispravan rad srca preduvjet je za normalnu funkciju i rad svih organa u tijelu, pa tako i za preživljavanje svakog čovjeka. Nažalost, nerijetko dolazi do poremećaja u njegovoj funkciji koji izbacuju organizam iz ravnoteže, te stvaraju značajne poteškoće u svakodnevnom životu.

UZV srca

Kako bismo te poremećaje uspješno identificirali, a potom i liječili, potrebni su nam pouzdani dijagnostički alati. Jedan od njih je i ultrazvuk srca, a sve o njegovoj funkciji i provedbi možete saznati u nastavku bloga. 

ŠTO JE ULTRAZVUK?

Ultrazvuk je radiološka metoda koja se koristi ultrazvučnim valovima za prikaz slike mekih tkiva u stvarnom vremenu. Svi ultrazvučni aparati sastoje se od sonde koja odašilje brojne mikrovalove kroz tijelo te od detektora koji te valove registrira nakon njihova odbijanja od tkiva kroz koje prolaze. Kako su tkiva različite gustoće, tako se i valovi odbijaju i vraćaju nejednakom brzinom, što detektor bilježi, a kompjuter pretvara u sliku strukture tkiva ili organa. Važno je napomenuti kako je ultrazvuk potpuno bezbolna i brza metoda dijagnostike, te ja zbog toga često prvi korak u slikovnoj dijagnostici mnogih bolesti i stanja.

KADA SE KORISTI ULTRAZVUK SRCA?

Za razliku od ultrazvuka ostalih dijelova tijela, ultrazvuk srca (ehokardiogram) daje nam visokovrijedne informacije ne samo o njegovoj strukturi, već i o protoku krvi kroz srce i srčane zaliske. Ovo ga čini izvrsnim alatom za dijagnostiku i bolje razumijevanje brojnih srčanih bolesti, poput:

 • oštećenja i bolesti zalistaka
 • oštećenja srčanog mišića 
 • srčanog popuštanja
 • tumora
 • upala srčane ovojnice

KAKO SE MOŽE RADITI ULTRAZVUK SRCA?

Svaki ultrazvuk srca ne obavlja se na isti način. Ovisno o zdravstvenom stanju i dijagnozi na koju sumnjamo, liječnik će vam preporučiti jedan od navedenih modaliteta. 

Transtorakalni ultrazvuk

Transtorakalni ultrazvuk osnovni je, neinvazivni način snimanja srca. Provodi se sa sondom položenom na površinu prsnog koša i daje nam predodžbu strukture srca i dinamike krvotoka. Ponekad se za bolju razlučivost dodaje boja vidljiva na snimku, odnosno IV (intravenski) kontrast.

Transezofagealni ultrazvuk

Transezofagealni ultrazvuk, odnosno TEE, nešto je invazivnija metoda snimanja srca, koja nam zauzvrat daje više informacija o stanju vašeg srca i aorte (glavne arterije ljudskog tijela). On se temelji na snimanju srca kroz jednjak. Slika koju stvara nastaje iz unutrašnjosti tijela i veće blizine srca, stoga nudi veću razlučivost i detaljniji prikaz bilo kakvih patoloških promjena. 

Fetalni ultrazvuk 

Fetalni ultrazvuk koristi se u trudnica za dijagnostiku poremećaja rada ili razvoja srca ploda. On omogućuje ranu dijagnostiku i liječenje djeteta, istovremeno uklanjajući potrebu za invazivnim zahvatima ili nepotrebnim izlaganjem zračenju. Fetalni ultrazvuk može biti transabdominalni ili transvaginalni.

slika uzv srca

Ultrazvuk srca s ergometrijom 

U situacijama kada je potrebno testirati srčanu funkciju pri naporu, koristimo se ergometrijom. Uobičajene indikacije za ovaj postupak uključuju:

 • bolesti koronarnih krvnih žila (žile koje opskrbljuju srčani mišić)
 • testiranje sposobnosti srca nakon rehabilitacije
 • utvrđivanje učinka lijekova ili operacijskih zahvata

Ultrazvuk srca se u ovim uvjetima snima prije i poslije fizičkog napora, najčešće u obliku hodanja na traci. Ako pacijent nije sposoban obavljati fizički napor, koristimo se lijekovima koji simuliraju naprezanje srčanog mišića.

KAKO IZGLEDA ULTRAZVUK SRCA?

U nastavku ćemo se pozabaviti tehničkom izvedbom svakog od navedenih tipova ultrazvuka, kako bi vaš pregled protekao ugodno i bez stresa

Transtorakalni ultrazvuk srca

Pri snimanju srca transtorakalnim pristupom, neophodno je ukloniti odjeću s gornjeg dijela tijela kako bi sonda uređaja mogla doći direktno na kožu i stvoriti kvalitetnu sliku. Prije prislanjanja sonde na tijelo potrebno je nanijeti gel koji omogućava bolje prianjanje i samim time daje bolju rezoluciju. 

Tijekom pregleda liječnik pomiče sondu po vašem prsnom košu kako bi pronašao najbolji kut za snimanje funkcije srca i tako dobio sve potrebne informacije. Cijeli postupak traje 10-15 minuta, a nakon što obrišete gel s kože i odjenete se, vaš pregled je gotov. Postupak je gotovo bezbolan, osim blage nelagode pri pritisku sonde o prsni koš.

Transezofagealni ultrazvuk srca

Slika srca pri transezofagealnom ultrazvuku nastaje pomoću sonde koju u jednjak pozicioniramo putem tanke cjevčice zvane kateter. 

Kako bi ovaj zahvat bio moguć, potrebna je uporaba blagih sedativa (lijekova za smirenje) koji će vas opustiti i oslabiti prirodne reflekse jednjaka. Njih primjenjujemo intravenskim putem koji se uspostavlja na zapešću ili podlaktici prije zahvata. 

Kako bi uvođenje sonde učinili što bezbolnijim, u grlo se primjenjuje gel ili sprej s lokalnim anestetikom koji privremeno uklanja osjet. Također, za vrijeme zahvata se primjenjuje kisik putem maske ili cjevčice, a njegove razine se nadziru kroz cijeli postupak. 

Cijeli postupak obično traje manje od pola sata, no medicinski nadzor je potreban još neko vrijeme.

Neke od mogućih posljedica nakon transezofagealnog ultrazvuka su:

 • poteškoće s gutanjem
 • promuklost
 • ozljeda sluznice usta, zubi ili jezika 
 • manje krvarenje iz jednjaka
 • poremećaji srčanog ritma 
 • mučnina 

mucnina

Fetalni ultrazvuk srca

Fetalni ultrazvuk srca najčešće se obavlja od 18 do 22 tjedna trudnoće, transabdominalnim putem (preko trbušne stijenke). Pri ovom postupku, na trbuh trudnice se nanosi gel, koji osigurava bolju sliku i lakše kretanje sonde po koži. Laganim pritiskom sonde o kožu dobivamo živu sliku ploda i njegova srca, u realnom vremenu.

Pristupamo li ultrazvuku fetalnog srca prije 18. tjedna trudnoće, tada je pristup obično transvaginalni (kroz rodnicu). Tanka ultrazvučna sonda pozicionira se na stražnji zid vagine i iz tog položaja nam daje sliku fetalnog srca iz blizine. 

Fetalni ultrazvuk srca preporuča se u roditelja koji u osobnoj ili obiteljskoj povijesti bolesti imaju prirođene srčane mane ili u trudnoćama u kojima su prenatalnim testovima pronađene anomalije. Postupak traje između 30 minuta i 2 sata, a ultrazvučni nalaz najčešće tumači pedijatrijski kardiolog. 

Ultrazvuk srca s ergometrijom (stres ehokardiografija)

Ovaj postupak podrazumijeva izlaganje određenom naporu prije snimanja samog ultrazvuka. Taj napor je najčešće u obliku vožnje sobnog bicikla ili korištenja trake za trčanje. 

Prvi ultrazvuk srca obavlja se prije početka fizičke aktivnosti, kako bismo stekli dojam o funkciji srca u mirovanju. Zatim, na prsa pacijenta postavljamo EKG elektrode koje će pratiti aktivnost srca za vrijeme ergometrije. Obično se uz elektrode postavlja i manžeta za praćenje vrijednosti krvnog tlaka

Aktivnost počinje blagim intenzitetom i postepeno se pojačava, ovisno o sposobnosti srca za podnošenje napora. Po postizanju maksimalne srčane funkcije, pristupamo drugom ultrazvučnom snimanju. U pojedinaca koji nisu u stanju izlagati se fizičkoj aktivnosti, rad srca stimulira se lijekom.

Sliku srca dobivamo transtorakalnim putem, a trajanje cijelog postupka obično je 45-60 minuta. Nuspojave su jako rijetke, no ako se pojave, uključuju:

 • srčane aritmije
 • vrtoglavicu i nesvijest 
 • srčani udar

KAKO SE PRIPREMITI ZA ULTRAZVUK SRCA?

Ovisno o vrsti ultrazvuka srca koji obavljate, potrebno je obaviti nekoliko koraka pripreme kako bismo što brže i uspješnije proveli pretragu.

 • Za transtorakalni ultrazvuk srca, kao i za sve ostale, potrebno je pripremiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju. Osim toga, preporučamo odjenuti odjeću u kojoj se osjećate ugodno.
 • Za transezofagealni ultrazvuk srca obično je potrebno prestati s unosom hrane i pića 4-6 sati prije, te uobičajenu terapiju popiti uz gutljaj vode. Također, s obzirom na uporabu anestetika tijekom zahvata, preporučljivo je ranije organizirati prijevoz od bolnice do doma.

Savjetujemo da dodatno porazgovarate o pripremi za zahvat s vašim liječnikom, budući da je pripremu za zahvat potrebno prilagoditi ovisno o vašem zdravstvenom stanju i politikama različitih ustanova koje obavljaju zahvat. 

 • Za razliku od većine ostalih ultrazvučnih pretraga u trudnoći, na fetalni ultrazvuk srca nije potrebno doći s punim mjehurom. Valjana medicinska dokumentacija je sve što vam treba za vaš pregled. 

Prije stres ehokardiografije preporuča se:

 1. pripremiti udobnu obuću za hodanje 
 2. na dan testa izbjegavati kofein i nikotin
 3. ne konzumirati hranu ni vodu 3-4 sata prije testiranja
 4. savjetovati se s liječnikom o uzimanju terapije, budući da određeni lijekovi mogu utjecati na rad srca

savjetovanje s doktorom

ZAKLJUČAK 

Ultrazvuk srca radiološka je pretraga koja nam daje neophodne informacije za ispravno tumačenje simptoma srčanih bolesti i njihovo uspješno liječenje. Zahvaljujući svojoj dostupnosti i činjenici da je potpuno bezbolan i bezopasan za pacijente, često je prva slikovna metoda izbora. Najčešće ne zahtjeva posebnu pripremu, a cijeli pregled moguće je obaviti u vrlo kratkom vremenu.

 

LITERATURA

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.