×

Rupa na srcu (Atrijski septalni defekt)

Atrijski septalni defekt kojeg laici, kao i ventrikulski septalni defekt, često opisuju pojmom ‘rupa na srcu’ jedna je od najčešćih srčanih anomalija koja se susreće u djece.

Riječ je o kongenitalnoj (prirođenoj) srčanoj grešci koja predstavlja jedan ili više otvora između lijeve i desne pretklijetke (atrija), koje u pravilno razvijenom srcu ne postoje.

model srca

U ovom blogu donosimo vam sve što trebate znati o ovoj srčanoj grešci, što dovodi do njezinog razvoja, kako je prepoznati i liječiti te koji značaj ona ima za vaše dijete, ili bližnje.

SRČANE GREŠKE: LIJEVO-DESNO, DESNO-LIJEVO

Prirođene srčane greške čine veliku i raznoliku skupinu grešaka u građi, a time i funkciji srca kao glavnog pokretača našeg cirkulacijskog sustava.

Srčane greške su relativno rijetke, a mogu se javiti u sklopu nekih sindroma, kao nasljedni oblici, a daleko najčešće se javljaju sporadično, odnosno bez jasnog uzroka.

U posljednjem je slučaju srčana greška jedina razvojna anomalija koju dijete ima, bez drugih znakova koji bi upućivali na neku nasljednu bolest ili sindrom.

Kako funkcionira ljudsko srce?

Ljudsko srce građeno je od četiri šupljine, a to su dva atrija (pretklijetke) i dva ventrikula (klijetke). Atriji (što u doslovnom prijevodu znači predvorje) vode krv u ventrikule, a ventrikuli potom u cirkulaciju, odnosno velike krvne žile. 

Spomenute četiri komore mogu se podijeliti na lijevu i desnu stranu srca, a svaku stranu čini jedna pretklijetka i jedna klijetka. Lijevom stranom srca teče krv bogata kisikom koja dolazi iz pluća, a prolaskom kroz pretklijetku i klijetku odlazi aortom, a potom arterijama u cirkulaciju. Takvu krv nazivamo arterijskom krvi.

U desnoj strani srca nalazi se krv siromašna kisikom koja se vraća iz krvotoka venama, a nakon prolaska kroz pretklijetku i klijetku odlazi u pluća gdje se obogaćuje kisikom udisanjem zraka. Ovu krv nazivamo venskom krvi

Arterije su žile koje imaju visoki tlak u usporedbi s venskom krvi. U normalnom srcu ove dvije strane nemaju direktnu komunikaciju, dok kod nekih srčanih grešaka postoji komunikacija ovih dviju strana, što uzrokuje simptome i zdravstvene poteškoće.

Podjela srčanih grešaka

Srčane greške dijele se s obzirom na komunikaciju lijeve i desne strane i na smjer protjecanja krvi. U normalnim uvjetima kisikom bogata krv odlazi iz lijevog srca arterijama do stanica, a potom se venama vraća u desno srce od kuda odlazi u pluća. U slučaju srčanih grešaka prelazak krvi događa se na razini samog srca. Zbog toga se srčane greške dijele na:

 • greške s pretokom slijeva nadesno,
 • greške s pretokom zdesna nalijevo te
 • greške bez pretoka.

Greške bez pretoka su srčane greške koje nastaju zbog nenormalnog i prirođenog suženja krvne žile. Takvo se suženje naziva stenoza, a može zahvatiti aortu (najveću krvnu žilu) ili plućnu arteriju koja vodi krv iz srca u pluća. 

rupa na srcu

Greška s lijevo-desnim pretokom

Atrijski septalni defekt ubraja se u urođene srčane mane s lijevo-desnim pretokom. Što to znači? To znači da kod ove srčane greške dolazi do ‘bježanja’, odnosno pretakanja krvi s lijeve u desnu stranu srca. Do toga dolazi zbog postojanja rupe na srcu koja može biti smještena:

 • između atrija pa se naziva atrijski septalni defekt (ASD),
 • između ventrikula pa se naziva ventrikulski septalni defekt (VSD) ili
 • na spoju atrija i ventrikula, a tada se naziva atrioventrikulski septalni defekt (AVSD).

Naime, kad postoji komunikacija lijeve strane srca s desnom, krv spontano odlazi slijeva nadesno jer je tlak pod kojim ide veći u lijevoj nego u desnoj strani srca.

Laički bi se spomenuto moglo usporediti s aparatom za gašenje požara. Unutar aparata je visoki tlak, dok je u okolici tlak nizak. Pritiskom na gumb aparata, odnosno otvaranjem cijevi, plin iz aparata odlazi prema van, vođen tlakom. Istovjetan tomu je i mehanizam pretoka u srcu!

Zašto dolazi do razvoja srčanih mana?

Većina srčanih grešaka javlja se sporadično, što znači da im se ne može odrediti točan uzrok. Međutim, u neke djece pojava srčane greške može biti posljedica:

 • kromosomske anomalije,
 • teratogenog utjecaja neke kemijske tvari,
 • intrapartalne infekcije (infekcije nastale tijekom trudnoće),
 • manjak nekog nutrijenta tijekom trudnoće i razvoja ploda.

Poremećaj broja kromosoma i njihov utjecaj na zdravlje srca

Uz kromosomske anomalije često se javljaju i srčane greške. Anomalije kromosoma su genetski poremećaji u broju i izgledu kromosoma čija je posljedica razvoj nekog prirođenog sindroma.

Downov sindrom (trisomija 21 kromosoma) primjer je takve bolesti, a u djece oboljele od ovog sindroma često se nalazi i greška na srcu, posebice ASD ili VSD.

Folati – najbitniji nutrijent za zdravlje ploda

Manjak folata može biti zaslužan za poremećaje u razvoju srca. Ovaj podatak vas sigurno ne iznenađuje jer je folat jedan od glavnih mikronutrijenata čiji se dovoljan unos mora osigurati tijekom trudnoće!

Stoga bi svaka žena, tijekom planiranja trudnoće sa svojim partnerom, trebala voditi računa i o zadovoljavanju unosa folata.

Ostali teratogeni čimbenici

Osim manjka folata i kromosomskih anomalija, neke infekcije također mogu doprinijeti razvoju anomalija ploda. Najpoznatija infekcija koja se dovodi u vezu sa srčanim greškama je infekcija virusom rubeole koja se ubraja u uzročnike poznate pod kraticom TORCH

Osim rubeole, neregulirana šećerna bolest tijekom trudnoće, odnosno gestacijski dijabetes, također može doprinijeti razvojnim poremećajima srca, ali i živčanog sustava. 

Može li se rupa na srcu prepoznati prije rođenja?

Može! Naime, srčane greške, poput ASD i VSD mogu se prepoznati na prenatalnom ultrazvuku, poznatijem kao anomaly scan. Riječ je o ultrazvučnom pregledu koji se izvodi u odgovarajućem periodu trudnoće, a omogućuje detekciju nekih od najčešćih anomalija razvoja organa ploda. 

prenatalni ultrazvuk

Hoće li se rupica na srcu pojaviti i u druge braće i sestara ako planiram trudnoću? 

U izuzetno rijetkim slučajevima atrijski septalni defekt javlja se kao porodična bolest te je u tim slučajevima uzrokovan mutacijom odgovarajućih gena koji igraju ključnu ulogu u formiranju normalnog i zdravog srca. U tom slučaju anomalija će se pojaviti i u drugih članova obitelji.

Nasreću, većina atrijskih septalnih defekata je sporadična što znači da se javljaju slučajno. Kad je u pitanju sporadična pojava rupe na srcu, drži se da ona nastaje zbog kombiniranog učinka okolišnih i genetskih čimbenika, premda ne postoji jedan jasan okolišni čimbenik niti gen koji bi se mogao imenovati kao krivac nastanka anomalije. Zbog toga se smatra i kaže da sporadični defekti srca imaju multifaktorski uzrok. 

Pojava atrijskog septalnog defekta u svakog dodatnog člana obitelji, povećava rizik za njegov nastanak u sljedećeg člana, iako je teško odrediti koliko točno taj rizik iznosi.

KAKO SE OČITUJE RUPA NA SRCU? 

Razvoj ljudskog srca jedan je od najsloženijih procesa tijekom trudnoće. Zbog tako velike složenosti i činjenice da mnoge stvari mogu poći ‘po krivu’, razlikuje se više tipova atrijskog septalnog defekta. Rupa na srcu može biti smještena u različitim dijelovima pretklijetke, a isto tako može biti i različite veličine. Položaj i veličina rupe glavni su čimbenici koji određuju težinu simptoma.

Male rupe na srcu, odnosno atrijski septalni defekti malog promjera često su asimptomatski te ne nose nikakve posljedice za zdravlje djeteta. U tom slučaju se primijete sasvim neplanirano, pri rutinskom pregledu djeteta kada se može uočiti šum na srcu ili ako se ultrazvuk srca izvodi iz nekog drugog razloga.

Postoje li simptomi rupe na srcu?

U dojenčadi i predškolske djece simptomi atrijskog septalnog defekta su često nespecifični u početku te najčešće uključuju zaostajanje u rastu. U starije djece mogu se javiti učestale respiratorne infekcije te postupno smanjenje fizičke kondicije.

Veći septalni defekti mogu uzrokovati i dispneju (otežano disanje) u naporu te pojavu aritmija srca koja se nerijetko javlja u obliku palpitacija (povećani otkucaji srca, odnosno ‘preskakanje srca’). U starijih osoba, može doći do paradoksalne embolije, odnosno stvaranja krvnog ugruška koji putem rupe na srcu odlazi iz desnog u lijevu stranu srca, a potom u neku od arterija u tijelu, što može uzrokovati infarkt ciljanog organa ili tkiva.

Kada se najčešće dijagnosticira rupa na srcu?

Veći defekti srčane pregrade uzrokuju brže simptome te zato u većih defekata dolazi do ranijeg postavljanja dijagnoze. Manji defekti (do 5 mm) često ne uzrokuju nikakve simptome, dok se oni do 10 mm najčešće dijagnosticiraju u ranoj ili kasnoj odrasloj dobi. 

Koje su komplikacije neliječenog atrijskog septalnog defekta?

Manji defekti spontano se mogu zatvoriti te neće uzrokovati nikakve probleme. No, neliječeni atrijski septalni defekt, ako je velik, dugoročno uzrokuje promjene na srcu koje se ne mogu otkloniti. Naime, u slučaju dugoročnog postojanja rupe na srcu, prelijevanje krvi iz lijeve u desno srce dovodi do jačanja i porasta tlaka u desnom srcu, što nije prirodno.

Postupno povećanje tlaka u desnom srcu odražava se i na pluća u kojima također raste tlak te se razvija plućna hipertenzija. Zbog toga dugoročno može doći do obrtaja pretoka krvi u smjeru desno-lijevo. Spomenuta se pojava zove Eisenmengerov sindrom i u potpunosti se može otkloniti jedino transplantacijom srca i pluća istovremeno. Nasreću, ovo se stanje razvija izuzetno rijetko jer se u našem podneblju većina srčanih grešaka pravovremeno prepoznaje i liječi.

KAKO SE DIJAGNOSTICIRA ATRIJSKI SEPTALNI DEFEKT? 

Osnovni alat za postavljanje dijagnoze atrijskog septalnog defekta jest ultrazvuk srca. Ultrazvuk srca pretraga je istovjetna klasičnom ultrazvučnom pregledu, a omogućuje prikaz svih srčanih šupljina, njihovih pregrada i velikih krvnih žila koje izlaze iz srca.

ultrazvuk srca

Ultrazvuk je krajnja točka u postavljanju dijagnoze, a prije samog ultrazvuka liječnik pedijatar na temelju simptoma i znakova bolesti treba posumnjati na postojanje atrijskog septalnog defekta. Osim ultrazvuka, elektrokardiogram i rendgensko slikanje srca i pluća mogu pokazati znakove karakteristične za postojanje atrijskog septalnog defekta.

ŠTO NAPRAVITI AKO OTKRIJEMO RUPU NA SRCU?

Kao i svaka druga bolest srca, rupa u srcu, odnosno atrijski septalni defekt zahtijeva liječenje. U slučaju malih i asimptomatskih atrijskih defekata liječenje nije potrebno jer dugoročno takvi defekt nemaju nikakve posljedice jer se uglavnom spontano zatvaraju. U takvim se slučajevima savjetuje redovito ultrazvučno praćenje. U većih defekata, glavni čimbenici koji određuju kako će se rupa na srcu liječiti su:

 • postojanje simptoma i njihova izraženost,
 • veličina atrijskog septalnog defekta, odnosno njegov promjer te
 • kolika količina krvi se prelijeva s lijeve na desnu stranu srca.

Kako se liječi rupa na srcu?

Atrijski septalni defekt može se liječiti na dva načina, a oni uključuju:

 • liječenje kateterom,
 • liječenje pravom, kardiokirurškom operacijom.  

Odabir načina liječenja ovisi o karakteristikama defekta koje se mogu vidjeti ultrazvukom, a odluku o načinu liječenja donose kardiolog te kardiokirurg. Ranije liječenje znači i bolji uspjeh, smanjuje udio komplikacija tijekom samog zahvata i u budućnosti te povećava preživljenje.

operacija srca

Manji defekti načelno se liječe kateterski. Katetersko liječenje je elegantan način liječenja jer ne zahtijeva izvođenje reza, a kateter umeće kroz neku od velikih krvnih žila. Pomoću katetera ugrađuje se proteza čiji je cilj zatvoriti rupu na srcu.

Veći defekti i oni defekti koji su smješteni na nepovoljnom mjestu liječe se pravom kirurškom operacijom, odnosno otvaranjem prsnog koša i direktnim pristupom srcu

Hoće li moje dijete imati posljedice zbog svoje srčane mane?

Nakon liječenja i zatvaranja rupe na srcu, posljedice ne zaostaju. Jedini je preduvjet da se operativni zahvat izvede dovoljno rano, prije nego li nastanu trajne, nepovratne promjene u građi i funkciji srčanog mišića i tlakova u srcu. 

U budućnosti, međutim, treba pripaziti na mogućnost razvoja endokarditisa. Naime, svi operativni zahvati na srcu, uključujući i zatvaranje rupa na srcu ili ugradnju zalistaka zahtijevaju korištenje antibiotske zaštite (profilakse) pri kirurškim zahvatima u budućnosti.

U osoba koje su imale kardiokirurški zahvat postoji veći rizik za razvoj endokarditisa (bakterijske infekcije srčanih zalistaka) pa je preventivno korištenje antibiotika tijekom operativnih zahvata izuzetno važno. 

U osoba koje su operirale atrijski septalni defekt savjetuje se profilaksa antibiotikom za sve kirurške zahvate koji se izvode u prvih 6 mjeseci nakon operacije srca.

SAVJET ZA KRAJ

Atrijski septalni defekt, ako se pravovremeno uoči, uglavnom prolazi bez komplikacija. Redoviti ginekološki pregledi i kvalitetno vođenje trudnoće temelj su rađanja zdravog djeteta, a redoviti pedijatrijski pregledi dodatna stavka koja će osigurati zdravo odrastanje vašeg djeteta.

 

 

 

LITERATURA:

 1. Beerman LB. Atrial septal defect. MSD Manual. Professional version, April 2023
 2. Malčić I. Bolesti srca i krvnih žila. U: Mardešić D i sur. Pedijatrija. Zagreb: Školska knjiga. 2016. 715–16. 
 3. Menillo AM, Lee LS, Pearson-Shaver AL. Atrial Septal Defect. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.

 

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.