×

Hepatitis B

Hepatitis B je virusna zarazna bolest koju uzrokuje virus hepatitisa B. Hepatitis B može inficirati ljude svih dobnih skupina, a širi se putem krvi i tjelesnih tekućina. Može proći i nekoliko mjeseci prije pojave simptoma. Djeca su podložnija težoj kliničkoj slici kao i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. 

U današnjem blogu donosimo sve o hepatitisu B – što je i kako se prenosi, koji su simptomi, kako se dijagnosticira i liječi te kako možete prevenirati razvoj ove infekcije. 

Hepatitis B

ŠTO JE HEPATITIS B I KAKO SE PRENOSI? 

Hepatitis B je virusna infekcija jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV). Mogu se razlikovati dva oblika ove infekcije: akutni (traje kraće od 6 mjeseci) i kronični (traje duže od 6 mjeseci). Infekcija jetre ovim virusom može dovesti do njezinog oštećenja, ciroze i karcinoma. 

Osoba se može zaraziti  prilikom bilo kojeg kontakta s krvi ili tjelesnim tekućinama npr. nezaštićeni spolni odnosi, dijeljenje igala i sl. Trudnice koje su inficirane HBV-om mogu ga prenijeti na dijete tijekom poroda. U takvim situacijama dijete se odmah po rođenju cijepi kako bi se izbjegnula infekcija novorođenčadi. Hepatitis B se ne može širiti putem kihanja, kašljanja, dojenja ili ljubljenja. 

U najvećem broju slučajeva osobe koje imaju ovu infekciju, čak i oni s teškim simptomima, se oporave u potpunosti. S druge strane, dojenčad i djeca imaju veći rizik za razvoj kroničnog oblika infekcije.  Cjepivo protiv virusa hepatitisa B je najbolji oblik prevencije od zaraze.

SIMPTOMI HEPATITISA B

Spomenuti virus (HBV) ima afinitet prema jetri, a simptomi koji se najčešće javljaju prilikom akutne infekcije su: 

 • Bol u trbuhu
 • Hepatosplenomegalija – uvećanje jetre i slezene
 • Gubitak apetita
 • Blago povišena tjelesna temperatura 
 • Proljev 
 • Nedostatak energije
 • Konstipacija (zatvor) 
 • Žutica (žuto obojenje kože ili bjeloočnica) 
 • Smeđa boja urina i blijeda stolica 

hepatitis b simptomi

Do pojave navedenih simptoma ponekad može proći i do 4 mjeseca, a katkada se protumače krivo, pa se smatra da se radi o crijevnoj virozi ili gripi.

U 5% slučajeva može doći do fulminantnog oblika infekcije koja je karakterizirana: edemom (oteknućem)  mozga, poremećajem svijesti, krvarenjem iz probavnog sustava, progresivnom (napredujućom) žuticom, anurijom (prestanakom mokrenja), ascitesom (nakupljanjem tekućine u trbušnoj šupljini), anasarkom (generaliziranim otokom potkožnog tkiva) i sepsom. 

Akutni hepatitis može prijeći u kronični hepatitis B nakon različito duge latencije, a karakteriziran je povišenim ALT-om (alanin-aminotransferazama – enzim koji ukazuje na oštećenje jetre) i pozitivnim serološkim parametrima (vidi dalje pod dijagnostikom hepatitisa B). 

KAKO POSTAVITI DIJAGNOZU HEPATITISA B? 

Kako bi se postavila dijagnoza hepatitisa B potrebno je obaviti detaljan pregled pacijenta. Kao što smo naveli, možemo očekivati uvećanu jetru i slezenu, žuticu, bol u trbuhu. Osoba će se žaliti na nemoć i gubitak apetita kao i na promjenu boje stolice i urina. 

Vađenje krvi je rutinski postupak kod infekcija kako bi se sa sigurnošću utvrdilo je li riječ o bakterijskoj ili virusnoj infekciji, a u ovom slučaju i za uvid u jetrene enzime – oni prikazuju funkciju jetre. 

Ultrazvuk abdomena služi za procjenu stanja i veličine jetre i slezene, a biopsija jetre se koristi za uvid u stanje jetrenih stanica i opsega njihovog oštećenja. 

Zlatni standard za dokazivanje infekcije hepatitisom B su serološki testovi. 

SEROLOGIJA 

Trenutnu ili preboljenu infekciju možemo potvrditi serologijom. Ovim postupkom se izoliraju specifična protutijela i antigeni (proteini virusa) karakteristični za infekciju HBV-om. Iz uzorka dobivenog vađenjem krvi, određuje se prisustvo i količina HBsAg (hepatitis B površinski antigen) i anti-HBs (protutijela na hepatitis B površinski antigen). HBsAg i anti-HBs nazivaju se još i markeri na hepatitis.  Antigeni su proteini na površini virusa, a protutijela na njih stvara imunološki sustav. HBsAg se pojavljuje između prvog i desetog tjedna nakon kontakta s virusom, a kada prebolite infekciju on nestaje kroz 4 do 6 mjeseci. U slučaju da ostanu detektirani, HBsAg, nakon 6 mjeseci onda je to znak kronične infekcije. Anti-HBs se pojavljuju nakon što HBsAg nestane i ta protutijela ostaju doživotno prisutna te vas štite od ponovne zaraze virusom hepatitisa B. 

markeri na hepatitis

LIJEČENJE HEPATITISA B

U slučaju da razvijete akutni oblik infekcije hepatitisom B liječenje najčešće neće biti potrebno. Preporučujemo da u tom periodu odmarate, pijete dovoljno tekućine, zdravo se hranite, izbjegavate alkohol i masnu hranu.     

Kronični oblik infekcije hepatitisa B liječi se posebnim lijekovima kojima se usporava umnožavanje virusa s ciljem sprječavanja oštećenja jetre i slezene. Preporučuje se izbjegavanje tvari koje dodatno mogu oštetiti funkciju jetre – alkohol, masna hrana i agresivni lijekovi.Potrebne su redovite kontrole (dva puta godišnje) zbog mogućeg razvoja ciroze i karcinoma jetre. 

Potrebno je napomenuti da ako ste anti-HBs pozitivni to ne znači da imate hepatitis već da ste ga preboljeli ili da ste prethodno primili cjepivo protiv hepatitisa B.

PREVENCIJA HEPATITISA B

Osnovna prevencija hepatitisa B je cjepivo. U Hrvatskoj je ova vrsta cjepiva uvrštena u redoviti kalendar cijepljenja. Daje se u 3 doze, a kontraindicirano je samo kod akutnih febrilnih stanja (vrućice). 

U slučaju da je trudnica pozitivna na HBsAg, novorođenče odmah po rođenju dobiva cjepivo protiv HBV-a u jedan gluteus (mišići stražnjice), a hepatitis B imunoglobulin (gotova protutijela za HBV) u drugi gluteus. Na ovaj način se sprječava razvoj infekcije u 90% djece inficiranih majki. 

Zdravstveni radnici su skupina koja je u velikom riziku za susret ovim virusom, a ubodni incidenti nisu rijetkost. U slučaju da je osoba redovito cijepljena protiv hepatitisa B potrebno je ispitati pokazatelje infekcije i količinu protutijela (anti-HBs) stvorenu zbog cijepljenja. U slučaju da osoba nije cijepljena ili nema dovoljnu količinu protutijela potrebno je unutar sedam dana primiti cjepivo, a osobe nereaktivne na cjepivo primaju HB imunoglobulin. Zaštita u ovom slučaju iznosi oko 90%. 

lijek za hepatitis b

Dodatni načini prevencije infekcije hepatitisa B su: 

 • Koristite kondome prilikom spolnih odnosa
 • Koristite rukavice prilikom susreta s tuđom krvi (mijenjanje zavoja, zbrinjavanje ozljeda)
 • Prekrite vlastite rane ili porezotine zavojem ili flasterom 
 • Nemojte dijeliti britvice, četkice za zube i alat za uređivanje noktiju (škarice za nokte, grickalice) 
 • Prilikom tetoviranja ili postavljanja naušnica/pirsinga uvjerite se da su igle sterilne 

 

LITERATURA: 

 1. Hepatitis B, MayoClinic;
 2. Hepatitis B, Cleveland Clinic;
 3. Hepatitis B; NHS

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.