×

Zašto nastaje osteoartritis?

Osteoartritis, poznat još i  kao degenerativna bolest zglobova, predstavlja kroničnu bolest zglobova koja obuhvaća propadanje ili degeneraciju zglobne hrskavice. Slično osteoporozi pogađa stariju populaciju i uzrokuje poteškoće u kretanju. Obično nastaje zbog trošenja hrskavice, ali postoje i mnogi drugi faktori koji utječu na njegov nastanak. Jednom kada se dijagnosticira, progredira i tokom vremena sve više zahvaća zglob. Od svih vrsta artritisa, osteoartritis je najčešći oblik. U ovom blogu pročitajte sve o ovoj bolesti, njezinim simptomima i liječenju te načinima prevencije.

osteoartritis

TKO OBOLIJEVA OD OSTEOARTRITISA?

Kada promatramo epidemiologiju osteoartritisa, primjećujemo da su neki oblici osteoartritisa ipak nešto češći u žena nego muškaraca, unatoč tome što se općenito jednako često pojavljuje i kod muškaraca i kod žena. Primjerice, osteoartritis koji zahvaća male zglobove šake je češći u žena. Ovaj tip artritisa može zahvatiti i druge zglobove,  poput koljena i kuka. Najčešći oblik osteoartritisa u svijetu je onaj koji zahvaća zglob koljena. Nakon četrdesete godine života vjerojatnost od njegove pojave raste sa svakim desetljećem i općenito je stopa obolijevanja veća u osoba starije životne dobi.

KAKO RAZLIKOVATI OSTEOARTRITS OD REUMATOIDNOG ARTRITISA?

Reumatoidni artritis jedna je od najčešćih autoimunih bolesti u žena i često ga se miješa s osteoartritisom zbog sličnih simptoma. Dok je reumatoidni artritis upala vezivnog tkiva sinovijalne membrane, osteoartritis podrazumijeva promjene na hrskavici zgloba  i narušenu mehaniku zgloba. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest dok osteoartritis nije. Reumatoidni artritis očituje se karakterističnom jutarnjom ukočenosti zglobova koja prestaje nakon nekog vremena. Kod osteoartritisa se može javiti jutarnja bol u zglobovima, ali ona prestaje nakon lagane tjelovježbe. Upaljeni zglobovi su kod reumatoidnog artritisa topli na dodir, bolni i natečeni. Reumatoidni artritis također pogađa ljude u bilo kojoj životnoj dobi, dok je osteoartritis karakterističan za stariju populaciju.

lijek za osteoartritis

ZAŠTO NASTAJE OSTEOARTRITIS?

Najveći problem predstavlja rano dijagnosticiranje, budući da je iznimno teško dijagnosticirati bolest u inicijalnom stadiju, kada tek počne napadati zglob. Pokazalo se da se to događa i puno prije pojave samih simptoma. Mogući razlog nastanka je pretjerani rast hrskavice u kojem se poremeti homeostaza stanica koje izgrađuju zglobnu hrskavicu, što dovodi do njezinog pretjeranog rasta i posljedično disfunkcije mehanike zgloba. Uz razloge ove prirode, postoje i brojni razlozi u koje spadaju vanjski čimbenici za pojavu osteoartritisa. Neki od njih su:

 • Starija životna dob – s povećanjem životne dobi rastu i drugi čimbenici, primjerice određene promjene na zglobovima
 • Prethodna ozljeda zgloba – primjerice, koljena
 • Pretilost – prekomjerna težina stvara veći pritisak na zglobove na kojim se zatim događaju promjene
 • Poslovi ili položaji koji uključuju prekomjerno izlaganje zglobova koljena i kuka (primjerice podizanje tereta ili klečanje)

osteoartritis simptomi

SIMPTOMI I ZNAKOVI  OSTEOARTRITISA

Glavni simptom osteoartritisa je tupa bol u zahvaćenom zglobu koja se javlja u određenim položajima. U početnim fazama, bol se javlja nakon dužih mehaničkih opterećenja i moguće je predvidjeti u kojem će se položaju pojaviti. Međutim, u već poodmaklim fazama bolesti, bol se kreće javljati u sve više položaja, a zatim i u mirovanju, kada ju je nemoguće izbjeći. U nekih pacijenata javlja se i oticanje zahvaćenog zgloba koje nastaje zbog nakupljanja tekućine (edem) ili zbog deformacije samih struktura u zglobu. te Takav zglob onemogućava puni opseg pokreta.

Drugi mogući simptomi su:

 • Osjetljivost zahvaćenog zgloba pri pritisku
 • Neuobičajena čvrstoća zgloba
 • Osjećaj škripanja ili grebanja u zglobu
 • Trnci u ruci ili nozi ako je osteoartritis zahvatio male zglobove kralježnice te pritišće živce koji vode u ruke i noge

 

LIJEČENJE OSTEOARTRITISA

Osteoartritis nije moguće u potpunosti izliječiti lijekovima. Oni se koriste isključivo u svrhu ublažavanja simptoma, tj. boli (analgetici) te ni jedan od njih ne može zaustaviti samu degeneraciju hrskavice. Terapija koja se najčešće primjenjuje kod osteoartritisa jest fizikalna terapija, tj. vježbanje prilagođeno pacijentu. Kod poodmaklih stadija u obzir dolazi i operacija zamjene kuka ili koljena umjetnim. Moguće su i artroskopske operacije koljena, ali one imaju vrlo malu dokazanu učinkovitost. Općenito, operacije se izvode kada se lijekovima više ne može smanjiti bolnost te kada je ograničena pokretljivost pacijenta.

Također, nijednim posebnim tipom prehrane nije moguće kontrolirati bolest, ali preporučuje se zdrava i balansirana prehrana te smanjenje težine, kako bi se smanjilo opterećenje zglobova.

osteoartritis i reumatoidni artritis

PREVENCIJA OSTEOARTRITISA I KAKO ŽIVJETI S NJIM

S obzirom na to da kompleksno nastajanje osteoartritisa uključuje brojne faktore, poput genetskih (na koje ne možemo utjecati) i vanjskih čimbenika, teško je reći na koji se način točno može spriječiti osteoartritis. Prvenstveno se preporučuje održavanje zdrave tjelesne težine kako bi se što više smanjio pritisak na zglobove te izbjegavanje ozljede zglobova, prvenstveno koljena koje je dosta izloženo u teškom fizičkom radu. Ako je već došlo do dijagnoze osteoartritisa, preporučuje se sjediti na stolicama i naslonjačima s tvrdom podlogom te koristiti podupirače za leđa. Važno je tretirati bol, ali i izvoditi propisane vježbe na pravilan način te što više održavati opseg pokreta i funkciju zgloba upravo zbog degenerativne prirode osteoartritisa.

 

LITERATURA:

 1. Glyn-Jones i suradnici. Osteoarthritis. The Lancet. 2015
 2. Hunter, Biema-Zwinstra. Osteoarthritis. The Lancet. 2019
 3. Wieland i suradnici. Osteoarthritis – an untreatable disease? 2005
 4. Mayo Clinic. Osteoarthritis.
 5. Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova.
 6. MSD – medicinski priručnik za pacijente. Osteoartritis.
 7. Neogi i Zhang. Osteoarthritis prevention. Curr Opin Rheumatol. 2011 Mar; 23(2): 185–191.

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.