×

Akne na koži tijela- uzroci i liječenje

Akne su dermatološka bolest karakterizirana začepljenjem izvodnih kanala žlijezda lojnica. 

Zbog svoje lokalizacije na pogledu izloženim dijelovima tijela, dugogodišnjeg tijeka, težine bolesti i zaostalih ožiljaka, akne mogu dovesti do negativnih psihosocijalnih posljedica. Karakteristično razdoblje obolijevanja je adolescencija, no sve češće se pojavljuju i u odrasloj dobi. 

U tekstu koji slijedi, pročitajte sve o aknama – što su, gdje se najčešće pojavljuju, zašto nastaju te kako ih se riješiti.

akne-na-ledima

Što su akne i zašto se pojavljuju?

Kao što smo prethodno spomenuli, akne su upalno oboljenje kože obilježeno začepljenjem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Lojnice su žlijezde koje se nalaze u koži cijelog tijela, osim na dlanovima, tabanima i gornjem dijelu stopala. Akne se obično pojavljuju u pubertetu zbog narušene hormonalne ravnoteže, odnosno poremećaja odnosa spolnih hormona – povišenja razine muških spolnih hormona (androgena) ili sniženja razine ženskih spolnih hormona (estrogena).

Akne se pojavljuju kada sebum (masno – voštani sadržaj koji proizvode žlijezde lojnice), prljavština, mrtve stanice kože te bakterije začepe pore vaše kože.  

Naime, bolesnici s aknama imaju veće žlijezde lojnice koje luče i više sebuma, što izravno utječe na nastanak bolesti. 

 

Vrste akni

Prema klasičnoj podjeli, akne dijelimo na 3 tipa – blage, umjerene i teške akne.

Blage akne obilježene su neupalnim promjenama, odnosno komedonima i tipično su ograničene na područje lica. Umjerene akne karakterizirane su prisutnošću neupalnih promjena (komedona) i upalnih promjena – papula i pustula te se osim na licu, obično pojavljuju na ramenima te leđima. Za teške akne karakteristični su čvorovi i ciste (takve akne nazivamo nodulocističnim aknama), te su dominantno zastupljene papule i pustule.

 

Koji su to čimbenici povezani s nastankom akni? 

Za nastanak akni važnu ulogu ima genetska predispozicija, hormonalne promjene (povezane s pubertetom te trudnoćom) te mikroorganizmi (bakterije). 

U druge moguće čimbenike koji mogu uzrokovati ili pogoršati akne na tijelu ubrajamo:

 • određene lijekove (primjerice kortikosteroide)
 • neke namirnice (obrano mlijeko, čokolada) 
 • stres 
 • primjenu komedogene kozmetike (kozmetike koja začepljuje pore)
 • pušenje i dr.

Gdje se akne najčešće pojavljuju? 

Akne se najčešće pojavljuju na licu, ali mogu zahvatiti i prsa, vrat, ramena i leđa. 

Lice je pogledu najizloženiji dio tijela te prištići/akne lokalizirane na licu (obično obrazima) najprije se uočavaju, što oboljeloj osobi stvara nelagodu i sram. Upravo zbog toga oboljele osobe često imaju potrebu istiskivati iste u nadi da će se što prije povući, no efekt je inače potpuno suprotan te akne na obrazima postanu upaljene, što se znatno negativno odražava na kvalitetu života oboljele osobe.

 

Akne na leđima obično se pojavljuju kada znoj koji ostane „zarobljen“ ispod odjeće nakon vježbanja ili naporne fizičke aktivnosti, zajedno s lojem, prljavštinom i mrtvim stanicama kože začepi pore na leđima.

Osobe s hiperhidrozom, odnosno osobe koje se prekomjerno znoje, imaju veće šanse za razvoj akni na leđima.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se riješiti prištića/komedona/akni na leđima

 1. održavajte kožu leđa čistom redovitim tuširanjem, naročito nakon tjelesne aktivnosti
 2. izbjegavajte usku, a birajte prozračnu i laganu odjeću
 3. izbjegavajte istiskivanje prištića, budući da isto može dovesti do infekcije i posljedičnog stvaranja ožiljaka
 4. birajte proizvode koji djeluju „nekomedogeno“, odnosno proizvode prilagođene koži sklonoj aknama koji vam neće začepiti pore
 5. zatražite savjet izabranog liječnika u odabiru odgovarajuće kreme za akne na leđima (benzoil peroksid krema ili gel za akne na leđima ima dokazan antibakterijski i protuupalni učinak u liječenju istih)

 

Kako se možemo riješiti akni na tijelu? 

Glavni cilj liječenja akni je ublažiti simptome bolesti te spriječiti nastanak ožiljaka, kao i ponovnu pojavu akni. Liječenje akni ovisi o obliku kojim se prezentiraju te težini promjena na koži.

Kod blažih slučajeva liječenje započinje adekvatnom njegom kože blagim sredstvima za čišćenje te se upotrebljavaju lokalni antibiotici i antiseptici. Kod teških oblika akni, liječenje se nadograđuje i primjenom sistemske terapije, odnosno oralnih antibiotika, a kod oboljelih ženskih osoba, u obzir dolaze i oralne kontracepcijske pilule.

Također, sastavni dio terapije mogu biti i analozi vitamina A koji su vrlo učinkoviti, no praćeni brojnim nuspojavama. Primjena spomenutih lijekova zabranjena je u trudnoći. 

Najbolji učinak obično se ostvaruje kombiniranom primjenom lokalne i sistemske terapije. 

akne-na-tijelu

Kako se riješiti ožiljaka od akni?

Ožiljci od akni mogu se pokušati ublažiti različitim tretmanima poput kemijskog pilinga, dermoabrazije, laserske ili svjetlosne terapije i sl. 

 

Kada potražiti pomoć liječnika?

Akne su česta bolest koja primarno pogađa mlade osobe u razdoblju kada doživljavaju izrazite fizičke i socijalne promjene, međutim sve su češće i u odrasloj dobi. Ako primijetite da vam akne značajno narušavaju kvalitetu života – samopouzdanje, emocionalni, obiteljski i poslovni život, obratite se izabranom dermatologu koji će vas informirati o svim dostupnim terapijskim mogućnostima i načinima liječenja.

Iako je liječenje akni kod većine bolesnika vrlo uspješno, isto zahtijeva pravilnu i dugotrajnu primjenu terapije te strpljenje oboljelih, budući da je za prve vidljive rezultate potrebno i do nekoliko mjeseci.

Na kraju, važno je napomenuti da se akne mogu uspješno tretirati i riješiti primjenom laserske terapije koju nudimo u Poliklinici Mazalin.

Literatura

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.