×

Bartolinijeva žlijezda


Ženski spolni sustav je vrlo osjetljiv na razne unutarnje i vanjske čimbenike, stoga je svaka promjena na njemu često znak za posjetiti ginekologa. Bartolinijeva žlijezda je dio ženskog spolnog sustava. Dok neke žene nisu nikada čule za nju, s druge strane, mnoge od njih imaju raznih nelagodnih iskustava s upalama. Promjene koje mogu zahvatiti ovu žlijezdu mogu biti vrlo bolne i neugodne te je zbog njih vrlo često potrebno potražiti ginekološku pomoć. 

U ovom blogu ćemo objasniti što je to i gdje se nalazi Bartolinijeva žlijezda, koji su uzroci i simptomi njezine upale te pojasniti kako se liječi. Saznat ćete kako možete prevenirati ovakve upale te kako si možete kod kuće ublažiti tegobe uzrokovane upalom Bartolinijeve žlijezde. 

Bartolinijeva zlijezda

ŠTO JE TO BARTOLINIJEVA ŽLIJEZDA I GDJE SE NALAZI? 

Bartolinijeva žlijezda je parna žlijezda koja se nalazi s lijeve, odnosno desne strane vaginalnog otvora i ispod malih usana (lat. labia minora). Njen izvodni kanal je dugačak 2 do 2,5 cm, a veličinom je slična zrnu graška te se normalno ne palpira. Njezina je uloga da prilikom spolnog odnosa i uzbuđenja izlučuje sluz koja služi kao lubrikant te time štiti osjetljivo područje vulve.

BARTOLINIJEVA CISTA

U nekim slučajevima može doći do opstrukcije izvodnog kanala žlijezde, što uzrokuje nakupljanje tekućine u njoj. Takva uvećana Bartolinijeva žlijezda naziva se cista Bartolinijeve žlijezde. Može biti raznih veličina te nije bolna. U slučaju da se inficira onda je nazivamo apscesom Bartolinijeve žlijezde – takva promjena je bolna i pokazuje znakove upale. 

Ciste su najčešće manje te s vremenom same nestanu bez liječenja. U slučaju da imate simptome ili je došlo do stvaranja apscesa javite se svom liječniku jer je potrebno sanirati infekciju. 

BARTOLINIJEVA ŽLIJEZDA – UZROCI PROMJENE  

Uzrok nastanka ciste može biti infekcija same žlijezde, zbog čega dolazi do zgušnjavanja sekreta, a time i do začepljenja izvodnog kanala. Uzročnici infekcije mogu biti bakterije kao što je Escherichia coli. S druge strane, tijekom spolnog odnosa može doći do uvećanja žlijezde jer ona tada proizvodi više sekreta te postoji mogućnost da dođe do komprimiranja izvodnog kanala i stvaranja ciste zbog nakupljanja sekreta. 

U nekim slučajevima infekcije Bartolinijeve žlijezde mogu biti uzrokovane spolno prenosivim bolestima kao što su gonoreja i klamidija. Da biste to spriječili, redovito koristite prezervative te redovito obavljajte ginekološke kontrole.

bartolinijeva cista

SIMPTOMI CISTE BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE 

U slučaju kada je cista mala ne moraju postojati simptomi, ali ako je veća ili upaljena oni su vrlo izraženi i neugodni. Simptomi ciste koja nije inficirana su: bezbolna kvržica na vulvi, crvenilo ili oteknuće vulve, asimetrija stidnice, dispareunija, neugodnost pri hodanju, sjedenju ili spolnom odnosu. 

U slučaju da je cista upaljena i da se stvorio apsces simptomi će biti teži i znatno neugodniji. Primijetit ćete da se bol pogoršava te da je teško hodati i sjediti, javiti će se povišena tjelesna temperatura, oteknuće vulve te sekrecija gnoja iz apscesa. 

DIJAGNOZA CISTE BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE 

Bartolinijeva žlijezda je inače neprimjetna te svako uvećanje ili promjena mogu dovesti do zabrinutosti pacijentice. Cista se zamijeti na ginekološkom pregledu ili je žena sama otkrije. Najčešće se ne liječi ako ne stvara simptome. U slučaju da je u pitanju apsces, on se dijagnosticira tako što se utvrde znakovi upale: povišena tjelesna temperatura, oteknuće i bol vulve. 

Ciste se inače ne uklanjaju, ali kod starijih žena, zbog mogućnosti razvoja karcinoma, cista se najčešće uklanja da bi se isključio maligni proces. 

izraslina na ulazu u rodnicu

CISTA BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE – LIJEČENJE

Kao što je već rečeno, neke ciste same nestanu te u tom slučaju nema potrebe za liječenjem. U slučaju bolova možete uzeti ibuprofen, a preporuča se i izbjegavanje spolnih odnosa dok cista ne zacijeli. Asimptomatske ciste kod žena mlađih od 40 godine rutinski se ne liječe. 

U slučaju da je cista inficirana te je nastao apsces, potrebno se javiti liječniku kako bi se sadržaj izdrenirao. Bit će vam propisani i antibiotici kako bi se tretirala infekcija. Postoji mogućnost da će doktor ostaviti cjevčicu ili trakicu da se rana ne zatvori te da se gnoj može nesmetano drenirati. Nakon što cista zacijeli i ne bude više sekrecije gnoja, cjevčica ili trakica će se ukloniti. 

U nekim slučajevima se radi marsupijalizacija ciste. To je kirurški postupak kojim se zidovi ciste zašiju za kožu tako da cista bude konstantno otvorena te joj je time omogućena nesmetana drenaža.

Prilikom rekurentnih cista Bartolinijeve žlijezde postoji opcija uklanjanja žlijezde i izvodnog kanala. Tom metodom se liječe ciste kod starijih žena i onih preko 40 godina da bi se istražilo je li došlo do maligne pretvorbe. Iako će se Bartolinijeva žlijezda ukloniti, ne trebate biti zabrinuti za nedostatak lubrikacije. Ona nije jedina žlijezda s tom ulogom te će preostale žlijezde koje također služe za lubrikaciju nadomjestiti njezinu funkciju.

PREVENCIJA UPALE BARTOLINIJEVE ŽLIJEZDE

Zbog nedostatka dokaza o uzročnicima upale žlijezde, nema točnih smjernica za prevenciju ciste ili apscesa. Bez obzira na to, korištenje prezervativa  i dobra higijena će svakako štiti spolni sustav te na taj način spriječiti nastanak infekcije.

Održavanje zdravlja urinarnog sustava također može prevenirati nastanak ciste. Upravo zbog toga se u prevenciji preporuča konzumiranje dovoljne količine tekućine preko dana i izbjegavanje zadržavanja urina. Suplementi brusnice su se pokazali vrlo korisnim u održavanju zdravlja urinarnog sustava.

kvrzica na ulazu u rodnicu

KOMPLIKACIJE I NEODGODIVI SIMPTOMI

Kada nastane apsces Bartolinijeve žlijezde koji se ne liječi, može doći do širenja infekcije u okolne organe. Kako infekcija dalje napreduje može se početi širiti putem krvnih žila te posljedično nastati septikemija. Septikemija je stanje opasno po život jer se bakterija putem krvi širi kroz cijelo tijelo. 

U slučaju visoke tjelesne temperature, jake boli i naglog pucanja apscesa potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori:

  1. Management of Bartholin’s Duct Cyst and Gland Abscess; Dostupno na: https://www.aafp.org/afp/2003/0701/p135.html 
  2. Bartholin Gland Cyst; Dostupno na: https://www.uofmhealth.org/health-library/tw2685 
  3. Cista Bartolinijeve žlijezde; http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/ginekologija/dobrocudne-ginekoloske-promjene/cista-bartolinijeve-zlijezde 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.