×

Koji pregledi su nam potrebni nakon ljeta?

Ljeto je na izmaku, a to označava i završetak godišnjih odmora, povratak dnevnim aktivnostima, obavezama i redovnom rasporedu. Sada je pravo vrijeme da se malo posvetite sebi i svome zdravlju te napravite individualni ”sistematski” pregled nakon ljeta kojim ćete provjeriti svoje zdravstveno stanje.

U ovome vam blogu donosimo pregled svih pretraga koje bi svaka žena trebala redovito obavljati kako bi zaštitila svoje zdravlje, a objašnjavamo i dodatne pretrage koje se mogu napraviti s obzirom na životnu dob, zdravstveno stanje te određene tegobe.

Pregledi nakon ljeta

ZDRAVSTVENI PREGLEDI ZA SVAKU ŽENU

Iako je svaka žena zasebna i individualna cjelina, postoje neki pregledi koje bi svaka žena trebala raditi barem jednom godišnje. Redoviti liječnički pregledi značajno doprinose prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, bez obzira na životnu dob ili opće zdravstveno stanje. Ponekad se ne morate osjećati ”bolesno”, a možda se u vašemu tijelu događa nešto što samo na osnovi simptoma i bez određenih pretraga ne biste mogli otkriti. To naravno ne znači da zapravo niste dobro ako se osjećate dobro, ipak vi najbolje poznajete svoje tijelo. Međutim, na neke promjene svakako treba obratiti pažnju, a barem se jednom godišnje u potpunosti posvetiti svome zdravlju i otići na određene liječničke preglede. Ovo prijelazno ljetno-jesensko razdoblje idealno je vrijeme za to.

ginekološki pregled nakon ljeta

GINEKOLOŠKI PREGLED NAKON LJETA I ULTRAZVUK

Ginekološki pregled trebao bi biti neizostavan dio redovitog sistematskog pregleda žene. Preporuča se raditi ga jednom godišnje, osim ako nemate nekih posebnih tegoba i simptoma. Prvi ginekološki pregled trebao bi se napraviti u vrijeme kada djevojka planira postati spolno aktivna (prije prvog spolnog odnosa), ako je već postala spolno aktivna ili ranije ukoliko ima neke simptome vezane za ginekološko zdravlje. Vrijeme prvog ginekološkog pregleda za svaku je mladu ženu individualno, ali se svakoj ženi preporuča napraviti prvi pregled do 21. godine života, bez obzira na to je li seksualno aktivna i ima li kakve smetnje. Jako je važno redovito posjećivati svoga ginekologa jer je to jedini način da se na vrijeme otkriju eventualno prisutni problemi vašeg reproduktivnog sustava. Rano otkrivanje ujedno znači i više mogućnosti za liječenje, a i izlječenje.

Ultrazvučna pretraga također je važan dio redovitog posjeta ginekologu. Ultrazvuk se obično obavlja transvaginalnom sondom (kroz rodnicu), ali se može raditi i preko trbušne stijenke ili rektalno (kroz debelo crijevo). To posebno vrijedi za djevojke koje još nisu spolno aktivne pa je pretraga kroz rodnicu tehnički nemoguća zbog prisutnosti himena. Ultrazvukom se dobro vizualizira građa maternice, jajovoda i jajnika te eventualno prisutne promjene na njima.

PAPA TEST

PAPA test je važan dio rutinskog ginekološkog pregleda. To je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga koja primarno služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i premalignih promjena koje prethode njegovom nastanku. Osim toga, PAPA test može otkriti prisutnost upale, kao i nekih uzročnika spolno prenosivih bolesti. Preporuča se raditi ga jednom godišnje, najbolje kao dio redovitog ginekološkog pregleda. Najbolje je početi ga raditi nakon početka spolne aktivnosti, a najkasnije u 21. godini života.

Ako vam je nekoliko nalaza PAPA testa zaredom bilo uredno, možete ga raditi i svako drugu godinu. Međutim, ako imate neku od spolno prenosivih bolesti ili ste imali više spolnih partnera, preporuča se raditi ga jednom godišnje. Osim toga, važno je naglasiti kako ne smijete zaboraviti na ovu pretragu ni u menopauzi, ako ste operativno uklonili dio maternice (parcijalna histerektomija)  zbog zdravstvenih problema ili ako ste uklonili čitavu maternicu (totalna histerektomija) zbog prisutnosti karcinoma vrata maternice. I tada postoji rizik za razvoj ili povratak karcinoma vrata maternice, osobito ako ste nositelj HPV virusa visokog tipa rizika.

pregled madeža

PREGLED DOJKI

Klinički pregled dojki zajedno s ultrazvučnom pretragom ili mamografijom važna je pretraga u životu svake žene. Ključna je za rano otkrivanje raka dojke, ali i drugih, dobroćudnih promjena koje kao kvržice na dojci mogu nalikovati karcinomu. Ultrazvuk se češće radi u pacijentica do četrdesete godine života jer u njihovim dojkama ima više masnog tkiva i građa dojke se bolje vizualizira, dok se tvorbe u dojci kod žena iznad četrdeset godina starosti bolje uočavaju mamogramom. Preporuča se ultrazvučnu pretragu dojki raditi jednom godišnje, a mamografiju svake dvije godine ili češće, ovisno o prethodnim nalazima i obiteljskoj anamnezi.

Svakako vas potičemo na odaziv na Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke kojim se svake dvije godine pozivaju sve žene od 50 do 69 godina na besplatni mamografski pregled.

PREGLED MADEŽA

Preventivni pregledi madeža često se zanemaruju, ali su jako važni i značajni za opće zdravlje žene. To osobito vrijedi za žene svijetle puti, kose i očiju koje nose veći rizik za razvoj melanoma. Velika izloženost Sunčevoj svjetlosti i UV zračenju, osobito ako se ne koristi zaštita za kožu s visokim zaštitnim faktorom također povećava rizik za razvoj malignih promjena kože.

Važno je barem jednom mjesečno obratiti pažnju na madeže i promjene na koži te se javiti dermatologu ako se javi bilo kakva promjena u veličini, obliku ili boji postojećeg madeža ili ako se pojavio neki novi. Svakako bi bilo dobro barem jednom u dvije godine posjetiti liječnika radi pregleda madeža. U Hrvatskoj postoje brojni besplatni preventivni programi pregleda madeža koji se održavaju u raznim gradovima pa vas potičemo na odaziv.

DODATNI KLNIČKI PREGLED NAKON LJETA I PRETRAGE ZA ŽENE

Kao što je već rečeno, svaka je žena zasebna cjelina i zahtijeva individualan pristup. Osim prethodno navedenih osnovnih pregleda koje bi svaka žena barem jednom u godini ili dvije trebala napraviti, postoje i pregledi koje se preporuča obavljati s obzirom na životnu dob žene, određeno zdravstveno stanje ili tegobe koje je muče.

TEST MINERALNE GUSTOĆE KOSTIJU

CERVIKALNI BRISEVI

Cervikalni brisevi na razne spolno prenosive uzročnike trebali bi biti važan dio brige o vlastitom reproduktivnom zdravlju, osobito kod mladih žena. Preporuča se raditi ih barem jednom nakon početka spolne aktivnosti ako ste imali samo jednog partnera, odnosno nakon svake promjene spolnog partnera. Ako ste ovo ljeto bili neoprezni i upustili se u nezaštićen spolni odnos, preporučamo da napravite cervikalne briseve kako biste bili sigurni da nema nikakvih loših posljedica.

PREGLED ŠTITNJAČE

Štitnjača je žlijezda koja je jako važna za normalno funkcioniranje čitavog organizma, a u žena često dolazi do poremećaja njezine funkcije. Pregled štitnjače uključuje klinički pregled (palpaciju), ultrazvučni pregled i vađenje hormona štitnjače iz krvi. Preporuča se svim ženama koje imaju simptome kao što su umor i iscrpljenost, debljanje, pojačan gubitak kose, poremećaji menstruacijskog ciklusa, drhtanje ruku i drugo jer to može biti znak podležeće bolesti štitnjače kao što je primjerice Hashimotov tireoiditis koji se može prezentirati kao hiper, ali i hipotireoza.

TEST MINERALNE GUSTOĆE KOSTIJU (DENZITOMETRIJA)

Denzitometrija je pretraga kojom se određuje udio mineralnih tvari u kostima. Žene s godinama zbog fiziološkog pada koncentracije ženskih spolnih hormona postaju sklonije razvoju osteoporoze, a samim time imaju i povećani rizik od prijeloma. Osim toga, osobe s kroničnim bubrežnim bolestima, pretile osobe, žene koje su ranije ušle u menopauzu, kao i one koje u obiteljskoj anamnezi imaju pojavu osteoporoze, imaju povećan rizik od nastanka slabih i krhkih kostiju.

Upravo zbog toga, svim ženama starijim od 50 godina, kao i onima koje zbog određenih razloga imaju povećan rizik od prijeloma kostiju preporuča se napraviti ovu pretragu kako bi se na vrijeme spriječilo daljnje propadanje kostiju. Denzitometrija se preporuča raditi svake dvije godine, osim ako vaš liječnik nije naglasio i češće.

KRVNE PRETRAGE

Postoje razne krvne pretrage koje nije potrebno raditi bez liječničke indikacije i određenog razloga. Međutim, barem jednom u nekoliko godina ženama se preporuča napraviti kompletnu krvnu sliku kako bi se uočili eventualno prisutni poremećaji kao što je primjerice anemija, koja je jako čest krvni poremećaj u žena. Također, važne su i razine kolesterola i glukoze u krvi jer one mogu upozoriti na neke poremećaje metabolizma. Najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se odredili krvni parametri koje biste trebali provjeriti.

PREGLED URINA

Pregled urina uključuje laboratorijski pregled test-trakicom te mikroskopski pregled sedimenta urina. Osim toga, može se napraviti i urinokultura za dokazivanje bakterijske infekcije i otkrivanje uzročnika, a zatim i određivanje odgovarajućeg antibiotika uz pomoć antibiograma. Te pretrage se preporučuju ženama koje imaju simptome mokraćne infekcije, a često se rade i u trudnoći.

MJERENJE KRVNOG TLAKA

Mjerenje krvnog tlaka trebala bi biti osnovna pretraga koja se obavlja pri svakom posjetu obiteljskom liječniku. U osoba mlađih od 55 godina, visoki tlak je češći kod muškaraca, međutim, nakon 65. godine života češći je u žena. Ako netko u vašoj obitelji ima visoki krvni tlak, veći je rizik da ga imate i vi. Veći rizik od pojave visokog krvnog tlaka imaju osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, kao i one starije životne dobi. Visoki krvni tlak (hipertenzija) opasniji je od niskog krvnog tlaka (hipotenzija) jer se njime mogu trajno oštetiti krvne žile i čitav kardiovaskularni sustav ukoliko takvo stanje traje dulje vremena.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: www.stampar.hr, www.plivazdravlje.hr, www.medicinenet.com

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.