U ovom blogu pišemo o nutricionizmu. Saznajte koje su uloge i dobrobiti nutricionizma te kako razlučiti što čini zdravu prehranu. Pročitajte kakvu ulogu nutricionisti imaju u liječenju bolesti. Za kraj pišemo nešto o poveznicama nutricionizma s prehrambenom tehnologijom i biotehnologijom.
Nutricionizam (engl. nutrition science) je znanost o prehrani. Uloga nutricionista je proučavanje hrane i njezina utjecaja na ljudsko zdravlje te, sukladno tomu, savjetovanje o zdravim načinima prehrane.
Nutricionisti mogu surađivati s medicinskom strukom u liječenju bolesti. Grana nutricionizma usmjerena na liječenje bolesti kroz prehranu naziva se dijetoterapija. Primjerice, nutricionist može surađivati s dijabetologom u liječenju šećerne bolesti ili s dermatologom u liječenju akni.
Na engleskom jeziku treba razlikovati pojmove nutrition science i nutritionism. Engl. nutrition science ima značenje prethodno navedene definicije nutricionizma kao znanosti o prehrani. S druge strane, engl. nutritionism ima značenje prehrambenog modela koji pretpostavlja da vrijednost hrane leži ponajprije u nutrijentima koji se u njoj nalaze.
Nutrijenti su tvari koje naš organizam koristi za funkcioniranje, a tu su uključeni makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini i masti) i mikronutrijenti (vitamini i minerali).
Valja imati na umu da je hrana više od zbroja svojih dijelova te da se ona ne treba svoditi na popis nutrijenata koje sadrži. Vrijednost nutrijenata proučava znanost, koja ima nepotpuno razumijevanje njihovog utjecaja na ljudski organizam.
Prema tome, oslanjanje isključivo na znanje o pojedinim nutrijentima kako bi se donijela odluka o vrijednosti hrane često dovodi do zabluda. Općenito, nije mudro reducirati hranu na ‘’dobru’’ i ‘’lošu’’.
Međutim, nutricionisti mogu označiti hranu kao manje ili više vrijednu za našu prehranu i odrediti ulogu pojedinih vrsta hrane te, sukladno tomu, savjetovati o tome koliko određene prehrambene namirnice trebaju biti zastupljene u planu prehrane.
Nutricionizam pruža spoznaje o dobrobitima hrane i savjete o tome kako se treba hraniti u svrhu postizanja zdravlja organizma. Nutricionist može pomoći u stvaranju plana prehrane, bilo za ljude s bolestima kojima bi koristio poseban plan prehrane bilo za ljude koji jednostavno žele poboljšati prehranu radi promocije zdravlja ili poboljšanja sportskih sposobnosti.
Također, znanost o prehrani poznaje uloge pojedinih vrsta nutrijenata. Primjerice, postoje dobro utemeljene spoznaje o tome kako treba ograničavati unos šećera ili koliko je proteina potrebno unositi za rast i održavanje mišićne mase. Također, poznata je važnost vitamina i minerala za naš organizam, npr. ključna uloga folne kiseline u trudnoći.
Dijetoterapija je grana nutricionizma usmjerena na terapeutske učinke hrane. Ona proučava kako hrana može povoljno utjecati na liječenje bolesti.
Nutricionist u sklopu dijetoterapije propisuje plan prehrane koji može imati u vidu opću dobrobit za zdravlje pacijenta, ali i specifične učinke na određene bolesti.
Kao bolesti u čijem je liječenju važna uloga nutricionista osobito možemo istaknuti pretilost i metabolički sindrom, koji su povezani s bolestima srca i krvnih žila te sa šećernom bolešću. Valja spomenuti i ulogu nutricionista u liječenju poremećaja prehrane (npr. emocionalno prejedanje).
Prehrambena tehnologija je znanost koja se bavi proizvodnjom, čuvanjem, kontrolom kvalitete te istraživanjem i razvojem prehrambenih namirnica.
Iz same definicije očita je uska povezanost ove znanosti s nutricionizmom. Obje discipline surađuju na promociji zdravlja kroz adekvatnu prehranu, bilo u proizvodnji bilo u konzumaciji hrane.
Stoga, nije neobično da stručnjaci koji se bave prehranom često posjeduju kvalifikacije iz oba područja, odnosno nutricionizma i prehrambene tehnologije.
Biotehnologija je područje koje se bavi prilagođavanjem živih organizama za ljudske svrhe. Metode se kreću od onih starijih, poput uzgajanja i križanja biljaka i životinja, pa do novijih, poput genetskog modificiranja te kultura stanica i tkiva.
Poveznica između nutricionizma i biotehnologije danas leži, između ostaloga, u naporima da se biotehnološkim metodama u poljoprivredi poveća dostupnost hrane i poboljša njezina nutritivna vrijednost.
Međutim, uloga je nutricionizma i da nadzire potencijalne negativne učinke genetskog modificiranja usjeva i životinjskih vrsta koji se koriste u prehrambenoj industriji.
Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.
Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.
Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.
Kolačić | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |