×

Nutricionizam – znanost o prehrani

U ovom blogu pišemo o nutricionizmu. Saznajte koje su uloge i dobrobiti nutricionizma te kako razlučiti što čini zdravu prehranu. Pročitajte kakvu ulogu nutricionisti imaju u liječenju bolesti. Za kraj pišemo nešto o poveznicama nutricionizma s prehrambenom tehnologijom i biotehnologijom.

nutricionizam

Što je nutricionizam?

Nutricionizam (engl. nutrition science) je znanost o prehrani. Uloga nutricionista je proučavanje hrane i njezina utjecaja na ljudsko zdravlje te, sukladno tomu, savjetovanje o zdravim načinima prehrane.

Nutricionisti mogu surađivati s medicinskom strukom u liječenju bolesti. Grana nutricionizma usmjerena na liječenje bolesti kroz prehranu naziva se dijetoterapija. Primjerice, nutricionist može surađivati s dijabetologom u liječenju šećerne bolesti ili s dermatologom u liječenju akni.

Na koji način nutricionisti određuju koju hranu (ne)smijemo konzumirati?

Na engleskom jeziku treba razlikovati pojmove nutrition science i nutritionism. Engl. nutrition science ima značenje prethodno navedene definicije nutricionizma kao znanosti o prehrani. S druge strane, engl. nutritionism ima značenje prehrambenog modela koji pretpostavlja da vrijednost hrane leži ponajprije u nutrijentima koji se u njoj nalaze.

nutricionist razgovara s klijenticom

Nutrijenti su tvari koje naš organizam koristi za funkcioniranje, a tu su uključeni makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini i masti) i mikronutrijenti (vitamini i minerali).

Valja imati na umu da je hrana više od zbroja svojih dijelova te da se ona ne treba svoditi na popis nutrijenata koje sadrži. Vrijednost nutrijenata proučava znanost, koja ima nepotpuno razumijevanje njihovog utjecaja na ljudski organizam.

Prema tome, oslanjanje isključivo na znanje o pojedinim nutrijentima kako bi se donijela odluka o vrijednosti hrane često dovodi do zabluda. Općenito, nije mudro reducirati hranu na ‘’dobru’’ i ‘’lošu’’.

Međutim, nutricionisti mogu označiti hranu kao manje ili više vrijednu za našu prehranu i odrediti ulogu pojedinih vrsta hrane te, sukladno tomu, savjetovati o tome koliko određene prehrambene namirnice trebaju biti zastupljene u planu prehrane.

Kako nutricionizam pomaže našem tijelu?

Nutricionizam pruža spoznaje o dobrobitima hrane i savjete o tome kako se treba hraniti u svrhu postizanja zdravlja organizma. Nutricionist može pomoći u stvaranju plana prehrane, bilo za ljude s bolestima kojima bi koristio poseban plan prehrane bilo za ljude koji jednostavno žele poboljšati prehranu radi promocije zdravlja ili poboljšanja sportskih sposobnosti.

zdrava hrana

Također, znanost o prehrani poznaje uloge pojedinih vrsta nutrijenata. Primjerice, postoje dobro utemeljene spoznaje o tome kako treba ograničavati unos šećera ili koliko je proteina potrebno unositi za rast i održavanje mišićne mase. Također, poznata je važnost vitamina i minerala za naš organizam, npr. ključna uloga folne kiseline u trudnoći.

Što je dijetoterapija?

Dijetoterapija je grana nutricionizma usmjerena na terapeutske učinke hrane. Ona proučava kako hrana može povoljno utjecati na liječenje bolesti.

dijetoterapija

Nutricionist u sklopu dijetoterapije propisuje plan prehrane koji može imati u vidu opću dobrobit za zdravlje pacijenta, ali i specifične učinke na određene bolesti.

Kao bolesti u čijem je liječenju važna uloga nutricionista osobito možemo istaknuti pretilost i metabolički sindrom, koji su povezani s bolestima srca i krvnih žila te sa šećernom bolešću. Valja spomenuti i ulogu nutricionista u liječenju poremećaja prehrane (npr. emocionalno prejedanje).

Što je prehrambena tehnologija?

Prehrambena tehnologija je znanost koja se bavi proizvodnjom, čuvanjem, kontrolom kvalitete te istraživanjem i razvojem prehrambenih namirnica.

Iz same definicije očita je uska povezanost ove znanosti s nutricionizmom. Obje discipline surađuju na promociji zdravlja kroz adekvatnu prehranu, bilo u proizvodnji bilo u konzumaciji hrane.

Stoga, nije neobično da stručnjaci koji se bave prehranom često posjeduju kvalifikacije iz oba područja, odnosno nutricionizma i prehrambene tehnologije.

Što je biotehnologija?

Biotehnologija je područje koje se bavi prilagođavanjem živih organizama za ljudske svrhe. Metode se kreću od onih starijih, poput uzgajanja i križanja biljaka i životinja, pa do novijih, poput genetskog modificiranja te kultura stanica i tkiva.

Poveznica između nutricionizma i biotehnologije danas leži, između ostaloga, u naporima da se biotehnološkim metodama u poljoprivredi poveća dostupnost hrane i poboljša njezina nutritivna vrijednost.

Međutim, uloga je nutricionizma i da nadzire potencijalne negativne učinke genetskog modificiranja usjeva i životinjskih vrsta koji se koriste u prehrambenoj industriji.

 

 

 

Literatura:

  1. Hrvatska enciklopedija – Nutricionizam.
  2. IFT – About Food Science and Technology.
  3. Mackey M. The application of biotechnology to nutrition: an overview. J Am Coll Nutr. 2002 Jun;21(3 Suppl):157S-160S.

 

 

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.