×

PANDAS sindrom

U ovom blogu pročitajte o sindromu PANDAS, jednom od neuropsihijatrijskih poremećaja dječje dobi, kao što su i autizam ili Aspergerov sindrom. Saznajte što uzrokuje PANDAS sindrom, tko obolijeva od njega, kako ga prepoznati te kako se dijagnosticira i liječi.

pandas sindrom

Što je PANDAS sindrom?

Akronim PANDAS na engleskom jeziku stoji za:

Pediatric

Autoimmune

Neuropsychiatric

Disorders

Associated with

Streptococcal Infections.

U prijevodu, to je neuropsihijatrijski poremećaj koji se javlja u dječjoj dobi, a povezan je sa streptokoknom infekcijom. Vodeći simptomi su simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja i tikovi, a mogu se javljati i drugi simptomi, o čemu pišemo niže u tekstu.

Što uzrokuje PANDAS sindrom?

PANDAS sindrom nastaje nakon infekcije bakterijom streptokokom. Može se raditi, primjerice, o upali sinusa, upali srednjeg uha ili o osipnoj bolesti šarlahu. Prilikom infekcije imunosni sustav prepoznaje molekule na površini bakterijskih stanica i stvara protutijela usmjerena na te molekule (antigene).

dijete kod doktora

Međutim, molekule koje se nalaze na površini stanice streptokoka slične su molekulama koje se nalaze na površini nekih stanica ljudskog tijela. Stoga, ta protutijela, takozvana križno-reaktivna protutijela, napadaju i stanice vlastitog tijela. Tako mogu napasti i živčane stanice u mozgu uzrokujući razvoj PANDAS sindroma.

Tko obolijeva od PANDAS sindroma?

PANDAS sindrom je u prvom redu bolest dječje dobi. Obično se javlja u djece između 3 godine života i puberteta. Budući da slovo P u akronimu PANDAS označava pedijatrijsku populaciju, ova bolest ne pripada odrasloj dobi. Međutim, moguć je razvoj slične bolesti i u odraslih, iako je to slabo istraženo.

Kako prepoznati PANDAS sindrom?

PANDAS sindrom obično započinje naglo. Kod djeteta se pojavljuju opsesivno-kompulzivni poremećaj ili tikovi, najčešće nakon streptokokne infekcije, poput upale srednjeg uha, upale sinusa ili šarlaha. Simptomi se tijekom duljeg vremena mogu smanjivati i ponovno pojačavati, osobito nakon razdoblja bolesti ili stresa, što nazivamo epizodičnim tijekom simptoma.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (engl. obsessive-compulsive disorder, OCD) karakteriziran je ponavljajućim, prisilnim mislima ili osjećajima, koje nazivamo opsesije. Te misli ili osjećaji prisiljavaju osobu da izvršava neke ponavljajuće radnje, što nazivamo kompulzijama. Mnogi ljudi imaju prisilne misli ili čine ponavljajuće radnje, ali kod osoba s opsesivno-kompulzivnim poremećajem one su takve da uvelike narušavaju svakodnevno funkcioniranje.

OCD

Tikovi su ponavljajući, brzi, nekontrolirani pokreti dijela tijela. Mogu se pojaviti na mnogim dijelovima tijela, primjerice na licu, ramenima, rukama ili nogama. Osim toga, mogući su i vokalni tikovi, poput opetovanog zvuka čišćenja grla. U dječjoj dobi mogu se pojaviti osim u sklopu neuropsihijatrijskih poremećaja poput Touretteovog sindroma, i kao izolirana i prolazna pojava.

Osim simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja i tikova, u djece s PANDAS sindromom mogu se pojaviti i sljedeći simptomi:

 • poremećaj pažnje,
 • separacijska anksioznost (otežano odvajanje od roditelja),
 • neobične promjene raspoloženja,
 • poremećaj sna,
 • noćno mokrenje ili učestalo mokrenje danju,
 • poremećaj motoričkih vještina (poput pisanja),
 • bol u zglobovima.

Kako se PANDAS sindrom dijagnosticira?

Dijagnoza PANDAS sindroma postavlja se na temelju dijagnostičkih kriterija, koji uključuju dječju dob, prisutnost opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili tikova, epizodični tijek simptoma te povezanost sa streptokoknom infekcijom. Laboratorijska dijagnostika može se provesti kako bi se dokazala streptokokna infekcija, bilo sadašnja bilo prethodna.

Kako se PANDAS sindrom liječi?

Temelj liječenja PANDAS sindroma je iskorjenjivanje infekcije streptokokom koja je u podlozi nastanka bolesti. To podrazumijeva terapiju antibioticima. Ako se streptokokna infekcija iskorijeni, neuropsihijatrijski simptomi s vremenom će nestati.

bihevioralna terapija

U međuvremenu, neuropsihijatrijski simptomi, u prvom redu opsesivno-kompulzivni poremećaj i tikovi, mogu se liječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom ili lijekovima poput selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI).

 

Izvori

 1. National Institute of Mental Health – PANDAS—Questions and Answers.
 2. PANS PANDAS UK – What are PANS and PANDAS?
 3. American Psychiatric Association – What is Obssesive-Compulsive Disorder?
 4. American Academy of Child and Adolescent Psychiatry – Tic Disorders.

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.