×

Hirzutizam – kako se riješiti pojačane dlakavosti?

Hirzutizam je pojam koji označava pojačanu dlakavost kod žena na mjestima koja su tipičnija za muškarce, kao što su lice, prsa te leđa.

Najčešći uzrok hirzutizma je hormonska neravnoteža, odnosno povećana razina muških spolnih hormona (androgena). Hirzutizam može biti genetski nasljedan. Genetski nasljedna dlakavost najčešće je rezultat pojačanog odgovora androgenih receptora u koži na normalne razine androgena u krvi.

zena brije brkove

Pojačana dlakavost može biti izvor srama za brojne žene, što ujedno može znatno smanjiti kvalitetu života zahvaćenih žena. Stoga, ovim blogom nastojimo vam približiti hirzutizam – njegovo značenje, uzrok, što učiniti kada primijetite pojačanu dlakavost te koje su dostupne metode liječenja.

Što je genetski nasljedna dlakavost?

Hirzutizam može biti genetski predodređen.

Kod genetski predisponiranih osoba, hirzutizam nastaje pod utjecajem abnormalne količine androgena i očituje se pojačanim rastom debelih, tamnih i čvrstih dlaka na mjestima koja su karakteristična za muškarce (brada, lice, brkovi, prsa, ramena, trbuh, leđa, unutarnja strana bedra i dr.).

Naime, kod osoba s genetskom predispozicijom za nastanak hirzutizma, folikuli dlaka mogu biti osjetljiviji na androgene u krvi, što rezultira pretjeranim rastom dlaka.

Dlakavost i hormoni

Kao što smo prethodno spomenuli, hirzutizam može biti genetski nasljedan poremećaj.

Međutim, dlakavo lice, kao i dlakavost brade kod žena obično ukazuje na prisutnost hormonskog disbalansa, odnosno pojačane proizvodnje androgena – dominantno testosterona, najčešće zbog prisutnosti sindroma policističnih jajnika (PCOS).

zena s dlakavim nogama

U druge moguće uzroke hirzutizma ubrajamo:

 • Cushingov sindrom (bolest nadbubrežne žlijezde)
 • tumor nadbubrežne žlijezde
 • proizvodnju androgena iz tumora (primjerice u plućima)
 • bolesti štitnjače
 • anaboličke steroide
 •  hormonalne promjene povezane s trudnoćom ili menopauzom

Štitnjača i dlakavost

Neuravnotežen rad štitnjače najčešće se povezuje s opadanjem kose i dlaka.

U rijetkim slučajevima, dlaka pojedinca može postati grublja i djelovati istaknutije, što dovodi do percepcije dlakavosti. Ako sumnjate da je vaša prekomjerna dlakavost povezana s neravnotežom u radu štitnjače, ključno je konzultirati se s liječnikom, budući da on može procijeniti vaše simptome, provesti potrebne pretrage i postaviti točnu dijagnozu.

Hirzutizam – liječenje

Kako možemo liječiti ili smanjiti/ukloniti dlakavost?

zena s neobrijanim pazusima

Ako ne postoji podležeći uzrok, hirzutizam nije potrebno liječiti. U slučaju sindroma policističnih jajnika, najčešće se prepisuje oralna kontracepcija koja pomaže u regulaciji razine hormona.

Pojačana dlakavost kod žena, posebice pojačana dlakavost na licu, često je samo estetski problem koji možete pokušati tretirati različitim metodama uklanjanja dlaka (brijanje, čupanje pincetom, depilacija šećernom pastom ili voskom, lasersko uklanjanje i dr.).

Za razliku od klasičnih metoda uklanjanja dlaka, lasersko uklanjanje je dugoročno rješenje, no zahtijeva nekolicinu tretmana kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati.

Hirzutizam – kako se riješiti pojačane dlakavosti?

Uočite li pojačanu dlakavost, potrebno se obratiti liječniku – dermatologu, ginekologu i/ili endokrinologu kako bi se ustanovio uzrok i pružilo odgovarajuće liječenje.

Hirzutizam – prirodno liječenje

Promjene u ravnoteži hormona smatraju se najčešćim uzrokom hirzutizma. Stoga, kako bi pridonijeli hormonalnom balansu preporučujemo da prakticirate zdrav i aktivan život, hranite se umjereno i raznoliko, održavajte uredan ritam spavanja, izbjegavate stres te izdvojite svakog dana vrijeme za relaksaciju.

I za kraj…

Hirzutizam, iako nije opasan po zdravlje pojedinca, može značajno utjecati na samopouzdanje zahvaćenih žena, osobito zbog nametnutih društvenih standarda ljepote i kulturnih očekivanja.

Premda postoje prirodni lijekovi, odnosno promjene u načinu života koje mogu pomoći u upravljanju hirzutizmom, ključno je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom koji će postaviti ispravnu dijagnozu i pružiti smjernice za daljnje korake liječenja.

 

 

 

 

Literatura:

 1. Medium. How is „hairiness“ encoded in your DNA?
 2. Genomelink. How DNA is influencing your hairiness
 3. PubMed. The genetics of human hair growth
 4. Hims. Is hair growth genetic?

 

 

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.