×

Alopecija – zašto nam ispada kosa?

Iako je ispadanje kose normalan dio njezinog ciklusa rasta, ono je često razlog zabrinutosti, posebice u žena i osoba mlađe životne dobi. Nekim ljudima kosa prirodno ispada jače, no izraženo ispadanje može predstavljati medicinsko stanje koje nazivamo alopecijom. Ovo je stanje veliko opterećenje za oboljelu osobu, a briga zbog ispadanja najčešće proizlazi iz estetskih posljedica koje alopecija ostavlja. Osim estetskih posljedica, alopecija može biti i simptom neke druge bolesti. Često je mišljenje kako stres uzrokuje gubitak kose, ali u stvarnosti alopecija ima razne moguće uzroke. U ovom blogu saznajte sve o alopeciji, njezinim uzrocima i načinima liječenja!

alopecija-kod-muskaraca

Što je alopecija?

Alopecija je medicinski termin za gubitak kose. Kosa, kao i nokti i koža ima vlastiti ciklus rasta. Kao što stare stanice kože opadaju i zamjenjuju ih nove, tako je i opadanje vlasi praćeno rastom nove. Svaka vlas raste iz svog folikula. Prosječna osoba svakodnevno izgubi stotinjak vlasi kose, ali ako se ciklus rasta vlasi odvija na normalan način, gubitak kose neće biti primjetan. Problem se javlja kada se poremeti ciklus rasta vlasi te nove vlasi više ne rastu ili rastu u mnogo manjoj mjeri. Zbog toga se ubrzo počinje zamjećivati prorjeđivanje kose, pa čak i ćelavljenje koje može biti mjestimično ili zahvatiti cijelo vlasište. Treba napomenuti da alopecija ne mora biti ograničena samo na vlasište, već da mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela na kojima rastu dlake. Zbog toga alopecija na glavi ponekad ne zahvaća samo vlasište već se može susresti i alopecija na bradi (u muškaraca), ali i alopecija obrva. 

 

Tko može oboljeti od alopecije? 

Iako su muškarci češće pogođeni problemom ćelavosti i ispadanja kose, od alopecije mogu oboljeti i žene, tipično nakon menopauze. Najčešći oblik alopecije i u muškaraca i u žena jest androgena alopecija. Bolest se, ovisno o uzroku, može pojaviti u bilo kojem periodu života. 

Tako je primjerice, alopecija kod djece najčešće povezana s infekcijama vlasišta, autoimunim bolestima ili upalnim bolestima kože. Ako se prvi simptomi razviju prije puberteta, uzrok može biti alopecija areata koja je povezana s pojavom atopijskog dermatitisa ili sistemskog lupusa, a u tinejdžersko doba i s pojavom psorijaze

 

Koji su uzroci alopecije?

Stres je jedan od faktora koji se smatra najvećim krivcem za mnoga stanja i bolesti pa tako i za ispadanje kose. Alopecija od stresa može nastati u osoba koje imaju sklonost za razvoj autoimunih bolesti pa u tom slučaju stres djeluje kao okidač za pojavu bolesti, a potom i alopecije kao simptoma.

Iako kronični stres može uzrokovati ispadanje kose, alopecija ima mnogo složeniju patofiziologiju (tijek nastanka) koja čak ni dandanas nije u potpunosti shvaćena. Postoji nekoliko mogućih uzroka koji mogu biti u kombinaciji jedni s drugima:

 

Iako nisu uzroci alopecije, vegetarijanstvo i veganstvo mogu biti razlog lošije kvalitete kose. Većina vitamina potrebnih za kvalitetan rast kose (poput vitamina B i vitamina E) nalazi se u hrani životinjskog porijekla, a posebice u mesu, ribi i mliječnim proizvodima. Zbog toga je važno, ukoliko prakticirate neki od spomenutih životnih stilova, koristiti primjerene dodatke prehrani.

alopecija

Vrste alopecije

Alopecije se dijele prema području zahvaćenosti te prema ožiljkavanju kože koje nastaje na mjestu ispalih dlaka. Prema tome razlikujemo nekoliko vrsta alopecije, a to su:

 • difuzna alopecija, kada zahvaća cijelo vlasište
 • žarišna alopecija, pri kojoj postoji ograničen gubitak kose u krugovima
 • ožiljkavajuća alopecija, kod koje je gubitak kose praćen nastankom ožiljnih promjena na koži
 • neožiljkavajuća alopecija

 

Neke autoimune i infektivne bolesti mogu uzrokovati ožiljne promjene. Ožiljkavanje je stvaranje vezivnog tkiva (ožiljka) na mjestu gdje su nekada bili folikuli iz kojih izrasta nova vlas. Drugim riječima, dolazi do nepovratnog oštećenja folikula te iz njega više ne može rasti nova vlas. Ovaj oblik se još naziva i cikatricijalna alopecija te je gotovo uvijek žarišnog tipa. 

Alopecija universalis, poznatija pod nazivom totalna alopecija predstavlja neožiljkavajuću alopeciju kod koje dolazi do ispadanja svih dlaka na tijelu, uključujući i obrva, pa čak i trepavica. Uzrok bolesti je nepoznat, a liječenje, nažalost, trenutno ne postoji. 

Telogeni efluvij je stanje koje, kao i alopecija, uzrokuje ispadanje kose. Najčešće je uzrokovano stresom ili naglim promjenama hormona pa se ponekad susreće nakon poroda. Za razliku od androgene alopecije, telogeni efluvij je prolazno stanje.

 

Posebni oblici alopecije prema uzroku 

Prethodno opisana podjela alopecija tiče se načina i obrasca ispadanja kose, no ne daje informaciju o njezinom uzroku. Alopecije različitog uzroka mogu imati jednaki obrazac pojavljivanja i izgledati isto. Primjerice, lupus ili skleroderma mogu uzrokovati ožiljkavajuću žarišnu alopeciju jednakog izgleda. Liječniku je bitno odrediti uzrok bolesti kako bi mogao odabrati najbolji lijek za alopeciju, ukoliko je riječ o vrsti alopecije koja se može liječiti. Najčešća dva tipa alopecije su:

 • androgena alopecija
 • alopecija areata

 

Androgena alopecija ubraja se u neožiljkavajuće alopecije. Kod ove vrste alopecije najveću ulogu ima disbalans muških spolnih hormona, odnosno pojačani utjecaj testosterona u vlasištu. Testosteron blokira rast vlasi i potiče njezino sazrijevanje i ispadanje, dok estrogeni djeluju suprotno. Zbog toga je androgena alopecija kod žena često udružena s pojavom akni i pretilošću u sklopu sindroma policističnih jajnika

Kod androgene alopecije razlikuje se muški i ženski tip ispadanja kose. Kod muškog tipa, najčešće dolazi do promjene linije vlasišta, odnosno do gubitka kose koji počinje na rubovima. Kod ženskog tipa, linija vlasišta ostaje očuvana, a kosa se prorjeđuje na tjemenu.

Alopecija areata obilježena je ispadanjem kose u obliku dobro ograničenih krugova. Riječ je o autoimunom poremećaju folikula dlake. Alopecija areata može se javiti kod djece s Downovim i Turnerovim sindromom. Također, alopecija areata zna se pojavljivati i kod jednojajčanih blizanaca što upućuje da je bolest posljedica genetskih čimbenika.

 

Kako dijagnosticirati alopeciju?

Treba znati kako se starenjem smanjuje kvaliteta kose pa se zbog toga povećava i količina njezinog ispadanja. Takav gubitak kose prirodna je pojava koja je najčešće genetski uvjetovana i ne ukazuje na postojanje neke sistemske bolesti ili bolesti vlasišta. Za takvo ‘prirodno’ ispadanje kose tipično je da se pojavljuje i u drugih članova obitelji.

Međutim, ukoliko primijetite da vam kosa ispada s pojedinačnih mjesta na glavi, a posebice ako primijetite opadanje kose u krugovima ili veće količine kose tijekom pranja ili češljanja, potrebno je otići k liječniku. Kako bi postavio dijagnozu i utvrdio uzrok opadanja kose, liječnik će:

 • detaljno pregledati vlasište i ostala mjesta s kojih ispadaju dlake
 • promotrit će u kakvom je stanju koža na navedenim mjestima 
 • pregledat će nokte i sluznice radi uočavanja znakova drugih dermatoloških bolesti 
 • uzeti uzorak krvi za laboratorijsku analizu

 

Podaci o nedavnom stresu, korištenju nekih lijekova ili prisutnosti nekih drugih bolesti od velike su važnosti za liječnika. Zbog toga je potrebno detaljno porazgovarati o tome kada su i kako započele promjene na vlasištu. Vađenje krvi liječniku daje mogućnost da potvrdi ili isključi autoimunu ili hormonsku bolest, poput hipertireoze koja može biti uzrok gubitka kose.

 

Liječenje alopecije

Jedinstveni lijek za alopeciju ne postoji te vrsta i način liječenja ovisi o uzroku bolesti. Najčešće se primjenjuje liječenje lijekovima, a mogu se primijeniti:

 • kortikosteroidi (u slučaju autoimunih i upalnih bolesti)
 • lijekovi protiv gljivičnih infekcija (antifungici) ili bakterija (antibiotici)
 • kontracepcijske pilule (za liječenje alopecije kod žena)
 • lijekovi koji utječu na razinu testosterona
 • kreme i/ili losioni

 

Alopecija u muškaraca liječi se lijekovima koji mijenjaju aktivnost testosterona i na taj način doprinose hormonskom balansu smanjujući gubitak kose. Spomenuti lijekovi mogu imati neželjene nuspojave poput smanjenog libida ili erektilne disfunkcije. Zbog toga nemojte ostati začuđeni ukoliko vas liječnik upita o kvaliteti i smetnjama u spolnom životu. Uočavanje takvih nuspojava je bitno jer one mogu utjecati na kvalitetu života!

Uz spomenute, druge metode liječenja uključuju transplantaciju kose i tretman laserom. Riječ je o skupljim i modernim metodama liječenja koje treba izvoditi nakon konzultacije s liječnikom dermatologom. Ovi tretmani zahtijevaju visoku razinu stručnosti te ih treba izvoditi kod liječnika koji su specijalizirani za to područje!

Androgena alopecija kod muškaraca može se smanjiti uz losion za alopeciju. Krema za alopeciju ili losion najčešće sadrži aktivnu tvar (lijek) koja se naziva minoksidil. Zbog toga je prije početka korištenja potrebno porazgovarati s liječnikom o njihovoj primjeni! 

alopecija-kod-zena

Kako se nositi s gubitkom kose?

Iako sama bolest alopecije nije životno ugrožavajuća, ne treba je nikako olako shvatiti. Kosa je jednako važna ženama i muškarcima. Iako se muškarci često lakše nose s gubitkom kose zbog praktičnih i stilskih razloga, ne treba misliti kako su muškarci manje osjetljivi na ovu temu!

Kosa je važan dio osobnog identiteta i fizičkog izgleda te njezin gubitak može loše utjecati na mentalno zdravlje i izazvati anksioznost. U tom slučaju, razgovor sa psihoterapeutom može biti od pomoći jer gubitak kose često može narušiti našu sliku i odnos prema tijelu. Psihološke i društvene posljedice alopecije ne smijemo ignorirati te im se moramo posvetiti što je ranije moguće! Razgovor s prijateljima, partnerom ili partnericom također može biti od pomoći. 

 

Savjet za kraj- Mogu li smanjiti gubitak kose?

Gubitak kose može biti odlična prilika za otkrivanje kreativne strane i isprobavanje novih stilova i frizura. Kupovina vlasulje od umjetne ili prirodne kose može biti odličan način nošenja s gubitkom kose, ali i odlična prilika za promjenu. Međutim, bez obzira na to koju promjenu uvedete, najvažnije jest da se osjećate ugodno u vlastitom tijelu!

Ispadanje kose može se smanjiti primjenom nekoliko korisnih savjeta. Iako spomenute tehnike mogu imati pozitivne učinke i djelomično poslužiti kao prirodni lijek za alopeciju, potrebno je uzimati i terapiju koju je propisao liječnik! Njegovanje kose i korištenje suplemenata može poboljšati zdravlje, sjaj i čvrstoću vaših vlasi. Na taj će način vaša kosa izgledati zdravije i gušće. O uzimanju suplemenata porazgovarajte sa svojim liječnikom! Ukoliko želite ojačati svoju kosu, trebali biste:

  • smanjiti razinu stresa
  • otkriti uzrok alopecije jer za neke njezine oblike postoje uspješne metode liječenja
  • izbjegavati jako stezanje kose gumicama i kopčama jer zbog čupanja može nastati  trakcijska alopecija 
  • izbjegavati često sušenje kose sušilom
  • smanjiti korištenje preparata za kosu koji imaju tvari koje pospješuju njezino oštećivanje i isušivanje 
  • koristiti kvalitetne preparate za kosu obogaćene tvarima koje imaju pogodne učinke na rast kose
  • uzimati vitaminske i druge suplemente dokazane učinkovitosti

 

Alopecija nije samo estetski problem, već može biti i znak sistemske bolesti koju je potrebno liječiti. Ukoliko primijetite pretjerano opadanje kose ili promjene na vlasištu, posjetite svog liječnika, a tek onda frizera. Upamtite, zdravlje vas čini lijepima, a frizura je samo dodatak! 

Literatura:

 • MSD Priručnik – Simptomi bolesti. Alopecija
 • DermNet NZ – All about the skin. Alopecia areata in children
 • Al Aboud AM, Zito PM. Alopecia. 2021. In: StatPearls [Internet]. 
 • Hair Loss. Mayo Clinic.
 • George SM, Taylor MR, Farrant PB. Psoriatic alopecia. Clin Exp Dermatol. 2015;40(7):717-21. 
 • Pratt CH, King LE Jr, Messenger AG, Christiano AM, Sundberg JP. Alopecia areata. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17011.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.