×

Kako se pripremiti za radiološki pregled urotrakta?

Radiološke pretrage su učestalo korištene dijagnostičke metode u ženskoj, ali i u muškoj populaciji kojima se prikazuje urotrakt i ispituje njegova funkcija. Budući da muškarci nemaju liječnika ginekologa, urolog primjenom ovih metoda skrbi o muškom spolnom zdravlju. Njihovim izvođenjem liječnik dobiva uvid u izgled i funkciju vašeg urotrakta, što predstavlja korisne i vrijedne informacije koje će mu omogućiti postavljanje dijagnoze, planiranje liječenja ili drugih dijagnostičkih postupaka. U ovom blogu vam donosimo informacije o najčešćim radiološkim pretragama mokraćnog i spolnog sustava u muškaraca, opis njihove primjene i upute kako se za njih pripremiti!

pregled urotrakta

OD ČEGA SE SASTOJI MUŠKI UROTRAKT?

Muški urotrakt slične je građe kao i ženski, ali ipak posjeduje neke organe i dijelove, koji su od posebne važnosti za muško zdravlje. Muški i ženski urotrakt imaju slijedeće zajedničke dijelove:

 • bubrege
 • mokraćovode
 • mokraćni mjehur
 • mokraćnu cijev (uretra)

 

Urotrakt ima funkciju izlučivanja štetnih i suvišnih tvari proizvodnjom mokraće, koja nastaje u bubrezima filtriranjem krvi. Iz bubrega izlaze mokraćovodi, koji odvode nastali urin do mokraćnog mjehura, gdje se mokraća skladišti do trenutka mokrenja. Na mjehur se nastavlja mokraćna cijev koja prolazi kroz prostatu (kestenjaču), a potom kroz spolni ud (penis), gdje i završava na njegovom vrhu (glansu). U muškaraca je urotrakt povezan sa spolnim sustavom, jer kroz mokraćnu cijev prolazi i sjemena tekućina. Zbog toga UZV testisa, color doppler testisa i UZV prostate ubrajamo u pretrage urotrakta svojstvene muškarcima, koje izvodi liječnik urolog.

RADIOLOŠKI PREGLED MOKRAĆNOG SUSTAVA

U medicini se koriste različite radiološke metode koje uključuju neke jednostavne pretrage poput rendgena i ultrazvuka te moderne metode poput kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetske rezonancije (MR). Ove se pretrage koriste i u drugim granama medicine. Najčešće korištene radiološke metode za prikaz muškog mokraćnog i spolnog (urogenitalnog) sustava su:

 • nativni RTG urotrakta
 • RTG urotrakta s kontrastom
 • ultrazvuk (UZV) bubrega i mjehura
 • UZV testisa i color doppler testisa
 • CT, MR te neke rjeđe tehnike (scintigrafija)

rtg urotrakta

RENDGEN (RTG) I UROTRAKT 

RTG je pretraga kojom se pomoću uređaja za rendgen i rendgenskih zraka prikazuje urotrakt, s posebnim naglaskom na bubrege i mokraćovode. Najčešće se prikazuje zajedno s trbušnim organima tijekom rendgenskog snimanja abdomena, što se izvodi značajno češće. Riječ je o pretrazi kojom se može prikazati veličina i položaj bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura. Ova se pretraga koristi najčešće zbog:

 • smetnji povezanih s probavnim sustavom
 • prikaza izgleda mokraćovoda i bubrega
 • sumnje na bubrežne kamence

 

Kako bi liječnik bolje ‘oslikao’ vaš mokraćni sustav, pretraga može uključivati i kontrastno sredstvo. Kontrastna sredstva su kemijski spojevi, koji se zbog svojih posebnih svojstava na rendgenu prikazuju izrazito bijelo te tako jasnije naglašavaju izgled, suženja i proširenja šupljih i cjevastih organa poput mokraćovoda i mjehura. Korištenje kontrasta pri rendgenskoj pretrazi naziva se:

 • pijelografija, ako se pretragom prikazuju bubrezi
 • urografija, ako se prikazuje mokraćna cijev, mokraćni mjehur, mokraćovodi
 • cistografija, ako se ispituje funkcija punjenja i pražnjenja mokraćnog mjehura 

 

U slučaju cistografije kontrastno sredstvo se primjenjuje kroz mokraćnu cijev, a u slučaju pijelografije i urografije može se primjenjivati i intravenski (u venu). Budući da bubrezi filtriraju krv, kontrastno sredstvo putem krvotoka dolazi u bubrege, a potom prolazi kroz mokraćni sustav. 

PRIPREMA ZA NATIVNI RTG UROTRAKTA

Niti jedna pretraga koja uključuje rendgen nije bolna te je riječ o pretragama koje su jednostavne i svakodnevno se izvode. Zbog toga priprema za RTG pregled nije zahtjevna. Jedini uvjet jest mirovanje prilikom izvođenja pretrage, no ona traje kratko i izvodi se u ležećem položaju, što čini čitavi proces jednostavnim.

Pri izlaganju rendgenskim zrakama, pacijenti su ponekad zabrinuti zbog potencijalnog štetnog učinka zračenja. Zračenje jest štetno, ali količina zračenja kojoj ste izloženi u toku dijagnostičke pretrage jest minimalna i nema štetne učinke za vaše zdravlje. 

Neke su stanice, poput spolnih stanica, posebno osjetljive i na manje količine zračenja. Stoga će, pri izvođenju pretrage, tehničar radiologije na područje vašeg spolovila staviti zaštitu od zračenja. Pri tome se najčešće koristi oklop ili štitnik izgrađen od olova, jer je olovo materijal koji je nepropustan za zračenje. Takva zaštita će pružiti dodatnu sigurnost vašem zdravlju i gotovo u potpunosti ukloniti potencijalne negativne učinke rendgenskih zraka na vaše testise.

Količina zračenja tijekom radioterapije, pri liječenju zloćudnih bolesti, jest veća te može imati štetne učinke, ali su takvi učinci značajno umanjeni zbog razvoja moderne medicine. Današnja radioterapija je ciljana, što znači da se pažljivim planiranjem osigurava minimalno zračenje zdravog tkiva. Osim toga, štetni učinci zračenja su lokalni, to jest uočavaju se isključivo na dijelu tijela ili organu koji je ozračen.

U slučaju primjene kontrasta, pretraga može biti nelagodna jer se kontrast primjenjuje ubodom u krvnu žilu (kao pri vađenju krvi) ili pomoću katetera (tanke cjevčice) kroz mokraćni mjehur. Jedina kontraindikacija za nativni RTG je trudnoća, jer rendgenske zrake mogu oštetiti plod. S druge strane, primjena kontrasta zahtjeva veći oprez i može biti kontraindicirana u slučaju:

 • alergije na kontrastno sredstvo (najčešće jod i njegove spojeve)
 • teške dehidracije
 • povišene razine ureje i kreatinina u krvi, zbog čega je prije izvođenja pretrage potrebno obaviti vađenje krvi i njezinu analizu te analizu urina

 

U pacijenata koji imaju problema s bubrežnom funkcijom, preporučljivo je prije i nakon pretrage piti puno tekućine, kako bi se pospješilo mokrenje kontrastnog sredstva i umanjio njegov potencijalno štetni učinak na bubrege.

nativni rtg urotrakta

ULTRAZVUK I UROTRAKT

Ultrazvuk je metoda koja se koristi za pregledavanje bubrega, mokraćnog mjehura i testisa. Niti jedna ultrazvučna metoda nije bolna niti ima kontraindikaciju. Jedna velika prednost ultrazvučnih metoda jest njihova sigurna primjena u trudnoći, jer ultrazvuk nije štetan za plod majke. 

Ultrazvuk bubrega daje mogućnost detaljnijeg prikaza građe bubrega nego li RTG bubrega te je također vrlo jednostavna i bezbolna metoda. Najčešće se koristi za:

 • prikaz bubrežnih kamenaca
 • izvođenje biopsije bubrega
 • prikaz prohodnosti i zdravlja krvnih žila (pomoću tzv. color doppler tehnike)
 • prikaza građe bubrega, koja može biti izmijenjena u nekim bolestima (šećerna bolest, kronično bubrežno zatajenje, i neke nasljedne bolesti)

 

Ultrazvuk se koristi i u pregledu mokraćnog mjehura, pri čemu se često izvodi zajedno s ultrazvučnim pregledom abdomena. Pregled ultrazvukom omogućuje prikaz unutrašnjosti, stijenke te postojanja polipa (izraslina) na sluznici mokraćnog mjehura. Pretraga je također bezbolna, ali zahtjeva odgovarajuću pripremu. Najbitnije je da pacijent na pregled dođe s punim mjehurom, kako bi se mjehur mogao prikazati ultrazvukom. Ukoliko se pacijent pomokri prije pretrage, onemogućen je prikaz mjehura te se pretrage ne može izvesti. Stoga je od velike važnosti da pacijent što dulje (a najduže 3-4 sata) prije pretrage ne mokri. Osim toga, potrebno je 2 do 3 dana prije pretrage izbjegavati hranu koja napuhuje. Skupljanje zraka u crijevima, uslijed napuhavanja, otežava prikazivanje mjehura i smanjuje vrijednost dijagnostičke pretrage.

 UZV TESTISA

UZV testisa također je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda kada je u pitanju muško spolno zdravlje. Ultrazvučnim pregledom testisa moguće je slikovno prikazati izgled testisa te prikazati razna stanja i bolesti koja zahvaćaju testis. Osim toga, UZV testisa koristi se i kao pomoćni alat pri izvođenju biopsije, što je bitno u slučaju sumnje na tumor testisa. Za razliku od rendgena, uređaj za ultrazvuk ne emitira rendgenske zrake te je u potpunosti siguran za prikaz vaših spolnih žlijezda. UZV testisa omogućuje prikaz raznih stanja, poput:

 • cista na testisu (spermatokele, varikokele i hidrokele)
 • torzije (okretanja, uvrnuća) testisa
 • tumora testisa
 • upale testisa (orhitis) i pasjemenika (epididimoorhitis)
 • traume testisa
 • nespuštenih testisa (kriptorhizam)

 

Ultrazvuk testisa je jednostavan, neinvazivan i bezbolan postupak. Pri izvođenju pretrage liječnik nanosi gel, prislanja ultrazvučnu sondu na testis i laganim pokretima ga pregledava u cijelosti. Posebna priprema za pregled nije potrebna. Ako se nađete u situaciji da morate na ultrazvuk testisa, nema razloga da osjećate neugodnost ili sram, jer je riječ o pregledu koji daje vrijedne informacije o zdravlju vaših testisa.  

rendgen urotrakta

COLOR DOPPLER TESTISA

Color doppler testisa jest način ultrazvučnog pregleda kojim se prikazuje protok kroz krvne žile koje se s testisima nalaze u mošnjama. Te su krvne žile (arterija i vena) od velike važnosti jer dovode hranjive tvari i kisik do stanica. Color dopplerom mogu se prikazati proširenja krvnih žila (varikokele) te zapreke protoku krvi, koje mogu nastati uslijed torzije (okretanja) testisa. Varikokelu i torziju testisa moguće je prepoznati i pregledom, no UZV testisa se koristi radi donošenja definitivne dijagnoze. 

Varikokelu dijagnosticiramo i uočavanjem povećanja testisa te opipavanjem ‘crvolike’ otekline na testisu, koja predstavlja nabubrenu venu. Nije bolna, ali može uzrokovati osjećaj težine i nelagode u testisu. S druge strane, torzija je jako bolna i iznenadna oteklina koja predstavlja hitno stanje u urologiji. 

UZV PROSTATE

UZV prostate je, kao i UZV testisa, jedna od najvažnijih pretraga u urologiji. Kako su bolesti prostate uglavnom bolesti starije životne dobi, ova se pretraga rijetko izvodi u mladih muškaraca. Najčešće se ultrazvuk prostate radi kako bi se uočile neke bolesti i stanja, a to su:

 • dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate)
 • tumori prostate (karcinom prostate)
 • upala prostate (prostatitis)
 • biopsija prostate

 

Budući da se prostata nalazi ispred crijeva, pretraga se izvodi umetanjem ultrazvučne sonde u rektum (završni dio crijeva). Pri takvom se pregledu koristi posebno tanka sonda, a pretraga može biti nelagodna, no nije bolna. Nekoliko dana prije (2 do 3 dana) potrebno je izbjegavati težu hranu, posebice mlijeko, mliječne proizvode i masnu hranu koja bi mogla uzrokovati nadutost. Također je potrebno na pretragu doći s punim mjehurom, kako bi se postigao što bolji prikaz prostate.

nativni rtg urotrakta

KOMPJUTERIZIRANA TOMOGRAFIJA (CT) i MAGNETSKA REZONANCIJA (MR)

Kompjuterizirana tomografija (CT) je sofisticirana slikovna radiološka metoda koja se koristi za prikaz svih dijelova mokraćnog sustava. Indikacije za izvođenje ove pretrage jednake su kao i za prethodno navedene postupke. Velika je prednost CT-a njegova odlična rezolucija, odnosno mogućnost detaljnog prikazivanja anatomskih dijelova i njihovih međusobnih odnosa. 

Bolji prikaz šupljih organa može se postići primjenom kontrastnih sredstava, koja su istovjetna onima za snimanje rendgenskim uređajem. CT urotrakta najčešće se koristi radi procjene proširenosti malignih tumora, odnosno za pronalaženje eventualnih metastaza (presadnica). 

Kao i RTG, CT pretrage mokraćnog sustava su izvor zračenja, pa se i u ovoj pretrazi koriste olovni štitnici za zaštitu spolnih žlijezdi. 

Magnetska rezonancija je najmodernija dijagnostička metoda u urologiji kojom se oslikava urotrakt. Iako ima mali broj indikacija, najčešće se koristi za prikaz mekih tkiva, krvnih žila i, u novije vrijeme, za procjenu proširenosti tumora prostate. Pri prikazu krvnih žila magnetskom rezonancijom, primjenjuje se kontrastno sredstvo. Za razliku od kontrastnog sredstva koje se koristi pri rendgenskom snimanju i CT-u, ova su kontrastna sredstva sigurnija i imaju manji opseg nuspojava i kontraindikacija. Tehnika primjene kontrasta, radi prikaza urinarnog sustava naziva se MR urografija.

Uz to, magnetsko zračenje nije štetno za vaše zdravlje, baš kao ni ultrazvučni pregled. Unatoč tomu, MR je kontraindicirana u:

 • pacijenata s elektrostimulatorom (pace-makerom) ili ugrađenim kardioverterom/defibrilatorom srca (tzv. ICD uređaj)
 • osoba koje imaju neki metalni protetski materijal
 • klaustrofobičnih i pretilih osoba, jer je prostor unutar uređaja izuzetno uzak i mali

UPAMTITE…

Urotrakt se može pregledati raznovrsnim radiološkim metodama, a odabir pojedine dijagnostičke metode ovisi o bolesti i problemima koje pacijent ima s ciljem da se otkrije točan uzrok bolesti i tegoba. Ono što je prednost svih spomenutih tehnika jest da ne zahtijevaju pretjeranu pripremu od pacijenta, njihovo izvođenje je jednostavno, ne traje dugo i što je najbitnije, spomenute pretrage su bezbolne. Praćenje liječnikovih uputa i savjeta omogućit će vam bezbrižno i olakšano izvođenje svih spomenutih pretraga. Upravo zbog toga nema potrebe da osjećate zabrinutost i da odgađate preglede!

 

LITERATURA:

 1. Kühn A L, Scortegagna E, Nowitzki K M, Kim Y H. Ultrasonography of the scrotum in adults. Ultrasonography. 2016;35(3):180-97. 
 2. Mitterberger M, Horninger W, Aigner F, Pinggera GM, Steppan I, Rehder P, Frauscher F. Ultrasound of the prostate. Cancer Imaging. 2010;10(1):40-8. 
 3. Urinary Tract Imaging

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.