×

Pet načina za jačanje imuniteta kod djece

Mnogi roditelji pitaju se kako da ojačaju imunitet svom djetetu. Ponekad je slabi imunitet uzrokovan nedostatkom vitamina poput vitamina D čiji nedostatak može uzrokovati i rahitis. Poznato je da su neka djeca sklonija razbolijevanju od prehlade i sličnih bolesti.  Iako je virusna prehlada blaga bolest, remeti svakodnevni život, posebno ako dijete mora ostati kod kuće i propustiti školu. U ovom blogu donosimo 5 savjeta za jačanje imuniteta kod djece!

imunitet-kod-djece

Što djetetov imunitet može učiniti slabim? 

Djetetov imunitet osjetljiv je na vanjske promjene kao i kod odraslih ljudi. Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati oslabljivanje djetetovog imuniteta, primjerice:

 • Stres i anksioznost – iako se često ne računa na ovo, i djeca mogu biti pod stresom zbog škole, velikih promjena u njihovom životu i sličnih razloga. Stres može uzrokovati pad imuniteta i pojavu bolesti poput celijakije i atopijskog dermatitisa.
 • Nedovoljno sna – djeci je potrebno više sna od odrasle osobe, a količina sna se mijenja ovisno o starosti djeteta
 • Konzumiranje previše šećera i aditiva, a manjak važnih nutrijenata u prehrani

Ako se dijete često razbolijeva unatoč zdravom načinu života, moguće je da je u pitanju drugi razlog te se u tom slučaju potrebno konzultirati s liječnikom.

U nastavku vam donosimo pet razloga za jačanje imuniteta kod djece:

Zdrava prehrana

Roditelji često traže najbolje proizvode za podizanje imuniteta pri čemu se često misli na pripravke poput sirupa za imunitet za djecu. 

Generalno, za jačanje imuniteta prirodnim putem umjesto suplemenata i sirupa koji sadrže dodatne vitamine i nutrijente savjetuje se zdrava i balansirana prehrana koja sadrži sve potrebne nutrijente i vitamine. Često problem je unošenje vitamina D. Unošenje vitamina D preko hrane bogatom njime (hrane poput lososa) može zadovoljiti dio potreba za vitaminom D. Ako u prehrani vašeg djeteta kronično nedostaje vitamina D, suplementiranje bi moglo imati više smisla, posebice ako živite na području koje ne dobiva puno sunca tijekom godine. Također, suplementiranje vitamina se može preporučiti i u slučaju ako je dijete izuzetno izbirljivo oko hrane.

Što se tiče dojenčadi, ona sve potrebne nutrijente dobiva dojenjem, posebice u prvim tjednima preko kolostruma koji sadrži protutijela koja djetetu pružaju imunološku zaštitu. Iz tog je razloga s dojenjem potrebno početi što ranije.

 

Dovoljno tjelesne aktivnosti 

Kretanje i tjelesna aktivnost poželjna je ne samo za odrasle osobe već i za djecu. Tjelesna aktivnost pospješuje cirkulaciju krvi i limfe koji sadrže bijele krvne stanice i druge stanice važne za borbu tijela protiv bolesti. 

Tjelesna aktivnost nije poželjna samo zbog podizanja imuniteta već i zbog povećanog dotoka kisika u mozak što je poželjno za kognitivne sposobnosti poput pamćenja i zaključivanja, ali i zbog bolje kvalitete sna, lakšeg nošenja sa stresom i poboljšanog učenja. 

 

Dovoljno sna

Kao što je već ranije rečeno, djeci je potrebno više sna nego odraslim osobama. Količina sna koja je idealna za dijete mijenja se sa starošću djeteta. Primjerice, bebe većinu dana mogu provesti spavajući. Kod male djece (od 1-3 godine) idealna količina može se kretati do 11 do 14 sati sna. Kod predškolaca govori se o 10 do 13 sati sna, a kod školaraca od 9-12 sati. Tinejdžerima je potrebno od 8 do 10 sati sna.

San je izuzetno bitan faktor u pravilnom razvoju mozga djeteta. Iako zaključci istraživanja poveznice između dovoljno sna i imuniteta kod djece još nisu konzistentni, postoje ograničeni dokazi da dovoljno sna pozitivno utječe na jačanje imuniteta.

 

Održavanje osnovne higijene

Iako je određeno izlaganje mikroorganizmima poželjno jer „trenira“ imunološki sustav vašeg djeteta, osnovna higijena kao što je pravilno pranje ruku je i dalje obavezna mjera u zaštiti vlastitog zdravlja. Djecu je poželjno od najranije dobi učiti važnosti pranja ruku kako bi stekli dobre higijenske navike.

cjepljenje-djece

Primanje osnovnih cjepiva 

Kalendar cijepljenja za djecu u Republici Hrvatskoj napravljen je kako bi se djecu zaštitilo od bolesti koje se lako mogu spriječiti, a potencijalno mogu izazvati mnogo štete i problema (primjerice hepatitis B). Dijete bi do kraja osnovne škole trebalo primiti većinu obaveznih cjepiva, a koja su raspoređena u razmaku od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Cjepiva osim vašeg djeteta od zaraze i bolesti štite i zajednicu u kojoj se ono nalazi. 

Literatura:

 • Carlsson E, Frostell A, Ludvigsson J, Faresjö M; Psychological Stress in Children May Alter the Immune ResponseJ Immunol 1 March 2014; 192 (5): 2071–2081.
 • Segerstrom S. C., Miller G. E. 2004. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 130601630
 • Ordway, M. R., Condon, E. M., Ibrahim, B. B., Abel, E. A., Funaro, M. C., Batten, J., … & Redeker, N. S. 2021. A systematic review of the association between sleep health and stress biomarkers in children. Sleep Med Rev, 59, 101494.
 • Kalendar cijepljenja u Republici Hrvatskoj. https://www.zzjzdnz.hr/usluge/cijepljenje/kalendar-cijepljenja
 • Lin TW, Tsai SF, Kuo YM. Physical Exercise Enhances Neuroplasticity and Delays Alzheimer’s Disease. Brain Plast. 2018 Dec 12;4(1):95-110..
 • Simpson R, Kunz H, Agha N, Graff R. Chapter Fifteen – Exercise and the Regulation of Immune Functions. Prog in Mol Bio and Trans Sci. 2015; 135: 355-380

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.