×

Uloga i dobrobit doule

Doula je stručnjakinja u pružanju emocionalne, fizičke i informacijske podrške ženama tijekom trudnoće, porođaja te u postporođajnom razdoblju.

Njena prisutnost, sa svojom suosjećajnošću i ljubaznošću, može biti od ključne važnosti u olakšavanju tranzicije u majčinstvo i stvaranju pozitivnog iskustva rođenja.

doula

U ovom blogu istražit ćemo sve aspekte uloge doule u porođajnom i postporođajnom razdoblju. Odgovorit ćemo na pitanja poput: Kako doula podržava trudnicu tijekom priprema za porođaj? Kako se odvija njena podrška tijekom samog porođaja? Kako pomaže majci u prvom susretu s novorođenčetom i prilagodbi na novo roditeljstvo?

TKO JE DOULA? ŠTO RADI?

Doula je osoba koja pruža neprofesionalnu, emocionalnu i praktičnu podršku ženi tijekom trudnoće, porođaja i postporođajnog razdoblja. Njezina uloga je pružiti podršku, informacije i osnažiti trudnicu ili porodilju kako bi lakše prošla kroz ove ključne faze majčinstva.

Donosimo ključne odgovornosti i dužnosti doule:

 1. emocionalna podrška: doula je prisutna kako bi pružila utjehu, podršku i ohrabrenje trudnici. Ona je tu da sasluša njene brige i strahove te joj pruži osjećaj razumijevanja i sigurnosti.
 2. informiranje: doula pruža relevantne informacije o trudnoći, porođaju i postporođajnom razdoblju kako bi trudnica bila što bolje informirana i pripremljena za ove faze. Ona pomaže u razumijevanju mogućih opcija i prava pacijentice.
 3. fizička podrška tijekom porođaja: tijekom samog porođaja, doula pruža fizičku podršku trudnici pomažući joj da pronađe udobne položaje, koristi tehnike opuštanja i disanja, te joj daje masažu i potrebnu pažnju.
 4. suradnja s partnerom: doula surađuje s partnerom trudnice ili osobom koju trudnica želi imati uz sebe tijekom porođaja. Ona ne zamjenjuje partnera, već pruža podršku i olakšava njegovu ulogu tijekom ovog važnog događaja.
 5. postporođajna podrška: nakon poroda, doula pruža postporođajnu podršku pomažući majci u njezi novorođenčeta, dojenju i prilagodbi na novu životnu ulogu. Ona je tu kako bi pružila savjete i pomoć u rješavanju pitanja i izazova koje majka može doživjeti u postporođajnom razdoblju.

Važno je napomenuti da doula nije medicinska stručnjakinja i ne pruža medicinske intervencije tijekom trudnoće i poroda. Njena uloga je podržavati, osnaživati i pružiti emocionalnu i praktičnu podršku ženi kako bi imala pozitivno i sigurno iskustvo trudnoće i rođenja djeteta.

doula pomaze trudnici

KOJE VRSTE DOULA POSTOJE?

Postoje različite vrste doula, a svaka od njih ima svoju specifičnu ulogu u pružanju podrške trudnicama i porodiljama. Donosimo dvije glavne vrste doula:

 • Porođajna doula: Porođajne doule su najpoznatiji tip doula. Njihova glavna uloga je pružiti emocionalnu, fizičku i informativnu podršku trudnici tijekom rada i porođaja. Pomažu trudnici da se osjeća sigurno, ohrabrujući je i pomažući joj da pronađe udobne položaje i primjenjuje tehnike opuštanja tijekom kontrakcija. Porođajne doule obično ostaju uz majku tijekom cijelog procesa porođaja, pružajući neprekidnu podršku.
 • Postporođajna doula: Postporođajne doule pružaju podršku majci nakon porođaja i tijekom postporođajnog razdoblja. Njihova uloga je pomoći majci u njezi novorođenčeta, pružiti praktične savjete o dojenju i brizi o djetetu, te osigurati da majka dobije potrebni odmor i oporavi se nakon porođaja. Postporođajne doule mogu biti prisutne samo nekoliko sati dnevno ili nekoliko puta tjedno, ovisno o potrebama obitelji.

Važno je napomenuti da postoje i doule koje kombiniraju više aspekata podrške, na primjer, doule koje su istovremeno i porođajne i postporođajne. 

KOJE SU PREDNOSTI POROĐAJNE DOULE?

Porođajne doule pružaju brojne koristi i benefite trudnicama i porodiljama tijekom trudnoće i poroda. Evo nekoliko ključnih benefita porođajne doule:

 • smanjenje stresa i tjeskobe: porođajne doule pružaju emocionalnu podršku trudnici tijekom rada i porođaja, što može značajno smanjiti razinu stresa i tjeskobe. Njihova prisutnost pomaže trudnici da se osjeća podržano i sigurno tijekom ovog važnog događaja.
 • smanjenje potrebe za medicinskim intervencijama: istraživanja su pokazala da prisutnost doule tijekom porođaja može smanjiti potrebu za medicinskim intervencijama poput epiduralne anestezije, korištenja oksitocina za poticanje kontrakcija i smanjiti stopu carskog reza.
 • poboljšanje ishoda porođaja: porođajne doule pomažu trudnici da zadrži kontrolu tijekom rada i porođaja, što može poboljšati ishod porođaja i omogućiti da trudnica ima pozitivno iskustvo rođenja djeteta.
 • podrška i ohrabrenje: doula pruža kontinuiranu podršku i ohrabrenje trudnici tijekom svih faza rada i porođaja. To može pomoći trudnici da zadrži samopouzdanje i vjeru u vlastito tijelo tijekom izazovnih trenutaka porođaja.

Benefiti doule:

 • udobnost i olakšanje tijekom trudova: porođajne doule pružaju trudnici praktične savjete i tehnike za ublažavanje boli i nelagode tijekom trudova. To može pomoći trudnici da se osjeća što ugodnije i sigurnije tijekom poroda.
 • suradnja s partnerom: doula surađuje s partnerom trudnice kako bi mu pružila podršku i pomogla mu da se osjeća uključen i informiran tijekom porođaja. Partnera se potiče da sudjeluje na način koji najbolje odgovara njihovim željama i potrebama.
 • neprekidna podrška: Porođajne doule ostaju uz trudnicu tijekom cijelog procesa rađanja i porođaja, pružajući neprekidnu podršku. Ova neprekidnost može biti od ključne važnosti u stvaranju pozitivnog i sigurnog iskustva rađanja.
 • smanjenje traumatskih iskustava: prisutnost doule može pomoći u smanjenju osjećaja traumatiziranosti tijekom porođaja. Njena podrška može pomoći trudnici da se osjeća snažno i osnaženo čak i ako porođaj ne ide prema planu.
 • bolja komunikacija s medicinskim osobljem: doula može pomoći trudnici da komunicira svoje želje i potrebe s medicinskim osobljem tijekom porođaja, osiguravajući da njezine preferencije budu poštovane.
 • pozitivan početak majčinstva: pomoću svoje podrške, doula može pomoći trudnici da započne majčinstvo s pozitivnim i osnaženim osjećajima, što može imati dugotrajne pozitivne učinke na majčinstvo i vezu s djetetom.

Važno je napomenuti da su koristi doule individualne i mogu varirati od žene do žene, ali mnoge trudnice izvještavaju o izuzetno pozitivnim iskustvima s podrškom doule tijekom porođaja.

doula masira trudnicu

KOJE SU PREDNOSTI POSTPOROĐAJNE DOULE?

Postporođajne doule pružaju nezamjenjivu podršku i pomoć novopečenim majkama tijekom postporođajnog razdoblja. Njihova prisutnost nosi niz prednosti i koristi za majke i njihove obitelji. Evo nekoliko ključnih prednosti postporođajne doule:

 • pomoć u njezi novorođenčeta: postporođajne doule pružaju majkama praktičnu podršku u njezi novorođenčeta. To uključuje pomoć u hranjenju djeteta, mijenjanju pelena, kupanju, tehnike umirivanja novorođenčeta i osiguravanje da dijete dobiva potrebnu njegu i pažnju.
 • podrška dojenju: doule često imaju iskustva u podršci dojenju i mogu pomoći majkama u uspostavljanju dojenja. Pružaju informacije o položajima dojenja, tehnici sisanja, i savjete kako prevladati uobičajene izazove s dojenjem.
 • emocionalna podrška: postporođajno razdoblje može biti emotivno intenzivno za majke. Doule pružaju emocionalnu podršku i razumijevanje majkama tijekom ovog osjetljivog vremena, pomažući im da se nose s promjenama raspoloženja i prilagode novoj ulozi majke.
 • pomoć u kućanskim zadacima: postporođajne doule mogu pomoći u obavljanju kućanskih poslova kako bi olakšali teret novim majkama. To uključuje pripremu obroka, čišćenje, pranje rublja i slične svakodnevne zadatke.

Prednosti postporođajne doule:

 • oporavak majke: nakon porođaja, majke trebaju vrijeme za oporavak i odmor. Postporođajne doule pomažu majkama da se brinu o sebi, potiču ih na odmor i osiguravaju da dobivaju potrebnu njegu kako bi se što brže oporavile.
 • pomoć u prilagodbi na novu ulogu: doule pružaju podršku majkama u prilagodbi na novu ulogu majke. To uključuje razgovor o izazovima majčinstva, davanje savjeta za roditeljstvo i pomoć u rješavanju pitanja koja mogu nastati.
 • kontinuirana podrška: postporođajne doule često ostaju uz majke tijekom duljeg razdoblja, pružajući kontinuiranu podršku u prvim tjednima nakon porođaja. To pomaže majkama da se osjećaju sigurno i podržano dok se prilagođavaju novoj fazi života.
 • prevencija postporođajne depresije: doule mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji postporođajne depresije pružajući podršku, pomoć i razgovore o emocionalnom blagostanju majke.

Uz pomoć postporođajne doule, majke imaju podršku koja im je potrebna u ranim danima majčinstva, pomažući im da se osjećaju samopouzdano, sigurno i osnaženo kako bi u potpunosti uživale novom poglavlju u njihovom životu.

KOLIKA JE CIJENA DOULE?

Rad doule zaista je jedan od najposvećenijih poslova, koji traje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Doule su tu kako bi pružile neprekidnu podršku trudnicama i porodiljama, uvijek spremne biti uz njih kad god ih trebaju. Njihova predanost i posvećenost omogućuju majkama da se osjećaju sigurno i podržano tijekom svog majčinskog putovanja.

doula s bracnim parom

Cijena doule u Hrvatskoj može varirati ovisno o vrsti usluge i paketu koji odaberete. Prosječna cijena se kreće između 1500 i 2000 kuna, može biti i viša, ovisno o specifičnim potrebama i željama klijenta. Postoje različiti paketi usluga koje doule nude, od usluga koje se fokusiraju samo na porođaj do onih koje pružaju podršku tijekom cijele trudnoće, porođaja i postporođajnog razdoblja.

Važno je naglasiti da investicija u doulu često donosi neprocjenjive prednosti i pozitivno iskustvo majčinstva. Prisutnost doule može značajno olakšati proces porođaja, smanjiti stres i anksioznost, te osigurati da majka dobije potrebnu podršku i informacije tijekom cijelog majčinskog putovanja. Izbor doule može biti jedna od najvrijednijih odluka koju ćete donijeti kako biste osigurali pozitivno i osnažujuće iskustvo tijekom ovog posebnog razdoblja.

I ZA KRAJ… KAKO PRONAĆI DOULU?

Traženje doule koja će vam pružiti podršku i olakšati vaše trudničko i postporođajno iskustvo može biti uzbudljivo, ali i izazovno. Srećom, postoje nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste pronašli savršenu doulu koja će vas pratiti na vašem majčinskom putovanju. Evo nekoliko korisnih savjeta kako pronaći doulu:

 • istraživanje i informiranje: počnite s istraživanjem o doulama i njihovoj ulozi u trudnoći i porođaju. Saznajte koje su prednosti doule, kakvu podršku pružaju te kako se njihove usluge razlikuju od medicinskog osoblja. Informirajte se i o različitim vrstama doula kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.
 • raspitajte se kod prijatelja i obitelji: pitajte ljude u svom krugu koji su imali iskustvo s doule za preporuke. Osobna preporuka može biti vrlo vrijedna jer vam omogućuje da čujete iz prve ruke kako je doula pomogla drugim majkama.
 • tražite certificiranu doulu: Kada pronađete nekoliko potencijalnih doula, provjerite jesu li certificirane i imaju li odgovarajuće obrazovanje i osposobljenost za pružanje podrške trudnicama i porodiljama. Certificirane doule često imaju završen tečaj i obuku, što jamči visoku razinu stručnosti. Hrvatska od 2013. ima osnovanu Hrvatsku udrugu doula, na čijim web stranicama možete pronaći doule koje se nalaze blizu vašeg mjesta stanovanja.

Kako pronaći doulu?

 • razgovarajte s potencijalnim kandidatima: ugovorite sastanak ili intervju s doula koja vas zanima kako biste se bolje upoznali. Razgovarajte o njihovom iskustvu, filozofiji rada, pristupu podršci i kako bi mogli odgovoriti na vaša pitanja i brige.
 • obratite pažnju na osobnu kompatibilnost: važno je osjetiti povezanost i povjerenje prema douli koju odaberete. Potražite nekoga s kim se osjećate udobno i s kim možete otvoreno razgovarati o svojim željama, strahovima i potrebama.
 • provjerite reference: ako je moguće, zatražite reference od prethodnih klijenata doule kako biste saznali o njihovim iskustvima i zadovoljstvu s podrškom koju su dobili.
 • uzmite u obzir financijske aspekte: razgovarajte o cijeni usluga doule i provjerite ima li mogućnosti za prilagodbu paketa podrške prema vašem budžetu.
 • razmislite o timu za porođaj: ako već imate medicinsko osoblje ili primalju koju ste odabrali za porođaj, provjerite kako doula može surađivati s timom kako bi osigurala najbolju moguću skrb tijekom porođaja.

doula pomaze paru

Kada pronađete doulu koja vam odgovara, bit će važan član vašeg tima za majčinstvo, pružajući vam podršku, osnaženje i pomoć kako biste se osjećali sigurno i podržano tijekom ovog posebnog razdoblja.

 

 

 

 

 

Literatura

 

 

 

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.