×

5 savjeta kako se riješiti straha od ginekološkog pregleda

Ginekološki pregled, sastavni je dio očuvanja ženskog spolnog i reproduktivnog zdravlja, a s obzirom na prirodu samog pregleda, nerijetko se povezuje s neugodnim emocijama poput straha, anksioznosti te nervoze. Važno je naglasiti da je strah u određenoj mjeri opravdan i razumljiv, osobito ako je riječ o prvom pregledu. To nije ništa neuobičajeno. Bez obzira na to što pregled nije bolan, riječ je o osjetljivom i intimnom dijelu tijela. U tekstu koji slijedi donosimo vam smjernice za očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, naglašavamo važnost pravovremene edukacije u području istog te donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prevladati nelagodu i strah od ginekološkog pregleda.

dr.Mazalin s pacijenticom

 

OČUVANJE SPOLNOG I REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

Tijekom života žena prolazi kroz više razdoblja, a u svakom je razdoblju važna njezina svijest u pogledu spolnosti i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Spolno zdravlje podrazumijeva pozitivan stav prema spolnosti te izbjegavanje mogućih neželjenih posljedica kao što su spolno prenosive infekcije i neplanirana trudnoća.

Briga za spolno zdravlje započinje u djetinjstvu, usvajanjem pravilnih higijenskih navika, odnosno u vrijeme spolnog sazrijevanja, usvajanjem odgovornog spolnog ponašanja.

Tijekom razdoblja adolescencije, zbog brojnih tjelesnih i mentalnih promjena, javlja se želja za istraživanjem vlastite seksualnosti i za uspostavljanjem partnerskih veza.

Pravodobno informiranje i pripremanje djevojčica na promjene koje će se događati u njihovom tijelu, mogućnost začeća te razgovor o spolno prenosivim bolestima, ali i zadovoljstvima vezanim uz spolnost kao što su ljubav te majčinstvo, od ključne su važnosti kako bi što lakše i sigurnije proživjele razdoblje spolne zrelosti.

EDUKACIJA/RAZGOVOR O SPOLNOM ZDRAVLJU TE STRAH OD GINEKOLOŠKOG PREGLEDA – koja je uloga liječnika, a koja roditelja?

Značajnu ulogu u edukaciji te ublažavanju i/ili potpunom uklanjaju straha ima upravo vaš izabrani liječnik – ginekolog. 

Liječnik svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom može znatno olakšati prvi, ali i sve daljnje preglede.

Uvažavanjem integriteta tijela pacijentice, individualnim pristupom te pojašnjenjem tijeka samog pregleda i postupaka, ginekolog doprinosi uspostavi iznimno važnog povjerenja.

Osim što stvara preduvjete za otvorenu komunikaciju, povjerenje uvelike utječe na smanjenje straha i nelagode, ali i na uspjeh liječenja ako je isto potrebno.

U zdravstvenom, ali i obrazovnom sustavu, u edukaciji o spolnosti te spolnom i reproduktivnom zdravlju, osim stručnjaka važnu ulogu imaju i roditelji

Pravovremena edukacija i uvođenje razgovora o spolnom zdravlju u svakodnevicu, dugoročno pridonosi oblikovanju i usvajanju pozitivnih vrijednosti i stavova te razumijevanju važnosti brige za spolno i reproduktivno zdravlje.

Važno je naglasiti da razgovor o spolnosti treba uključivati i razgovor o granicama, što znači da dijete zna da su intimni dijelovi tijela samo njegovi i da ga nitko nema pravo dodirivati na intimnim mjestima bez njegove prethodne suglasnosti. 

Predstavljanje ginekološkog pregleda kao sastavnog dijela u očuvanju ženskog zdravlja već u mladoj dobi, preduvjet je za lakše nošenje sa strahovima od istog i odgovorno spolno ponašanje kasnije tijekom života.

strah od ginekologa

PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

Prvi ginekološki pregled važan je događaj u životu svake mlade djevojke/žene. Sama pomisao na dolazak u ginekološku ordinaciju i ginekološki pregled, kod većine mladih djevojaka izaziva osjećaj straha, nervoze i srama. Upravo iz tog razloga, prvi posjet ginekologu ne mora nužno završiti i pregledom, što posebno vrijedi za mlade djevojke koje nisu stupile u spolni odnos i nemaju akutnih ginekoloških tegoba. 

Prvi „pregled“ je zapravo razgovor kojem je svrha upoznati ginekologa/icu te provjeriti ostvarujete li povjerenje u istog/u. Također, možete dobiti informacije o spolnom odnosu, metodama zaštite od neželjene trudnoće, spolnim bolestima i važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

Pozitivno iskustvo prvog pregleda od iznimne je važnosti, budući da ono obično stvara temelje za redovitost i bezbrižnost u obavljanju ginekoloških kontrola kasnije tijekom života.

REDOVITI GODIŠNJI GINEKOLOŠKI PREGLED

Ginekološki pregled trebao bi biti sastavni dio života svake žene, a posebno tijekom reproduktivnog razdoblja. 

Osnovni ginekološki pregled uključuje pregled na ginekološkom stolu, uzimanje uzorka za PAPA testdanas neizostavnog, pregleda ultrazvukom.

Za rano otkrivanje i liječenje bolesti, potrebno je obavljati preventivne ginekološke preglede jednom godišnje, a PAPA test prema uputi ginekologa.

Strah od ginekološkog pregleda obično se veže uz prvi pregled, premda se nerijetko povezuje i uz svaki idući, osobito ako je prvi pregled doživljen kao traumatsko iskustvo.

Premda je potpuno bezbolan, prilikom pregleda svaka pacijentica osjeća nelagodu, što je potpuno normalno.

prvi ginekološki pregled

ISTRAŽITE SVOJE STRAHOVE

Kao što smo već prethodno spomenuli, nije nužno da vaš strah i anksioznost imaju osnovni uzrok te 

je sasvim prirodno biti nervozan zbog posjete ginekologu. Međutim, spomenute emocije ponekad mogu biti povezane s određenim zdravstvenim stanjima i/ili traumatskim iskustvima, a neke od njih navodimo u nastavku.

 • genitourinarni sindrom menopauze
 • vaginizam (grčenje mišića rodnice uslijed pokušaja bilo kakve penetracije)
 • anksiozno – depresivni poremećaj 
 • posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
 • seksualna trauma 
 • fizičko zlostavljanje 

 

Premda se većina smetnji može riješiti razgovorom, važno je isključiti moguće organske uzroke, budući da su neka stanja definitivno otklonjiva odgovarajućim liječenjem.

kako pobijediti strah od ginekologa

5 SAVJETA ZA UBLAŽAVANJE STRAHA OD GINEKOLOŠKOG PREGLEDA

1. NARUČITE SE NA KONZULTACIJE

Kao što smo već spomenuli, razgovor je prvi i neizostavan dio ginekološkog pregleda koji pridonosi stvaranju opuštajuće atmosfere te smanjuje strah i nelagodu od istog.

Međutim, ako su strah i nelagoda značajni, savjetujemo da to svakako iskomunicirate s izabranim ginekologom/icom kroz dogovorene konzultacije te uz podršku i razumijevanje savladate strah i bez traume prođete kroz to iskustvo. 

Konzultacije posebno savjetujemo mladim djevojkama koje nisu stupile u spolni odnos, kako bi pravodobno dobile sve informacije potrebne za što spremniji i sigurniji početak spolnog života.

Premda razgovor može biti neugodan ili ga je teško započeti, ginekolog od povjerenja može ti pomoći da se lakše suočiš sa zdravstvenim izazovima u području spolnosti i spolnog zdravlja.

2. ODABERITE GINEKOLOGA PO PREPORUCI

S obzirom na to da redoviti preventivni ginekološki pregledi vrlo često mogu spasiti vaš život, vrlo je važno posebnu pažnju posvetiti pronalasku ginekologa od povjerenja. 

Porazgovarajte s bliskim ljudima iz vaše okoline (majkom, prijateljicama, liječnikom obiteljske medicine) kako bi vam pomogli pri pravilnom odabiru ginekologa te svojim vlastitim iskustvom potvrdili pouzdanost i profesionalnost istog.

fobija od ginekologa

3. POVEDITE PODRŠKU

Brojne mlade djevojke/žene vrlo često odgađaju prvi pregled kod ginekologa, a uzrok tome je najčešće strah od novog i nepoznatog. Ponekad su strah i nelagoda manji ako je pri pregledu (osobito prvom) u pratnji osoba od povjerenja – majka, sestra, partner ili najbolja prijateljica.

4. POKUŠAJTE SE OPUSTITI

Prilikom pregleda, duboko udahnite i pokušajte se što više opustiti, budući da na taj način mišići zdjelice nisu napeti i olakšano je uvođenje instrumenta u rodnicu.

5. RECITE SVOM GINEKOLOGU DA STE NERVOZNI

Osim neizravno (dovođenjem pratnje), izabranom ginekologu svakako je poželjno naglasiti kako se osjećate zbog pregleda koji slijedi. Iskusnom ginekologu to će svakako biti jasan znak da vašem pregledu pristupi još nježnije i pažljivije, uvažavajući sve vaše potrebe. 

U Poliklinici Mazalin svaki pregled, pa tako i ginekološki, započinje detaljnim razgovorom tijekom kojeg vam naši ginekolozi korak po korak objašnjavaju svrhu i cijeli tijek pregleda, što se prema dosadašnjem iskustvu pokazalo značajnim u smanjenju straha i/ili nelagode od istog.

I ZA KRAJ… 

Rutinski ginekološki pregledi sastavni su dio ranog otkrivanja i liječenja spolno prenosivih bolesti, infekcija, karcinoma i drugih patoloških stanja koja mogu znatno negativno utjecati na kvalitetu života.

Nesklonost žena odlasku na ginekološke preglede zbog prirode pregleda ili prethodnog negativnog iskustva može rezultirati odgađanjem ili čak izbjegavanjem ginekološkog pregleda, što u konačnici može dovesti do potencijalno štetnih učinaka na spolno i reproduktivno, ali i opće zdravlje. 

Ginekolozi Poliklinike Mazalin, zahvaljujući višegodišnjem iskustvu, razumijevanju, individualnim pristupom te stvaranjem ugodnog okruženja, uvelike vam mogu olakšati ovaj ponekad stresni događaj.

Naručite se na pregled i učinite važan korak za svoje zdravlje.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. The Initial Reproductive Health Visit – The American College of Obstetricians and Gynecologists
 2. Your First Gynecologic Visit, ACOG
 3. Why Women Face Fear and Anxiety Around Their Gynecologist Visits, ACOG
 4.  Gynecologic Examination – StatPearls Publishing

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.