×

Odstranjivanje jajnika: Vodič kroz zahvat i oporavak

Odstranjivanje jajnika, medicinski zvano ooforektomija, označava kirurški postupak uklanjanja jednog (unilateralna ooforektomija), odnosno oba jajnika (bilateralna ooforektomija). Ooforektomija se obično provodi kako bi se liječila cista na jajniku, rak jajnika ili neki drugi problem vezan uz jajnik koji zahtjeva kiruršku intervenciju.

odstranjivanje jajnika

Ovaj zahvat ima značajan učinak na život i zdravlje žene, uzrokujući smanjenje, odnosno potpuni prestanak proizvodnje progesterona i estrogena, ključnih spolnih hormona žene čiji izostanak dovodi do pojave menopauze.

Kroz ovaj blog predstavit ćemo razloge za odstranjivanje jajnika te u kojim situacijama je ovaj medicinski zahvat preporučen. Može li odstranjivanje jajnika prevenirati određene bolesti te može li se zatrudnjeti nakon odstranjivanja jajnika saznajte u sljedećim poglavljima.

Koji su razlozi odstranjivanja jajnika? 

Za postupak odstranjivanja jajnika postoje različite medicinske indikacije, od kojih su najčešće:

 1. rak jajnika: ooforektomija se često izvodi kao terapijska mjera u slučajevima dijagnosticiranog raka jajnika. Uklanjanje zahvaćenog jajnika ili oba jajnika može biti ključan korak u liječenju i sprječavanju širenja raka.
 2. benigne (dobroćudne) ciste i tumori: velike i bolne ciste ili benigni tumori na jajnicima koji uzrokuju nelagodu ili rizik od komplikacija mogu biti razlog za ooforektomiju.
 3. endometrioza: teška endometrioza koja uzrokuje nepodnošljivu bol ili druge ozbiljne simptome može biti indikacija za odstranjivanje jajnika.
 4. kronična upala jajnika: ooforektomija se može razmotriti kako bi se smanjila upala i simptomi.
 5. povećan rizik od genetski uvjetovanog raka jajnika: žene s obiteljskom anamnezom genetski uvjetovanog raka jajnika mogu razmotriti preventivno odstranjivanje jajnika kako bi smanjile rizik od razvoja raka.
 6. hormonski neaktivni tumori: rijetki tumori jajnika koji proizvode hormone i stvaraju hormonsku neravnotežu mogu zahtijevati uklanjanje jajnika.
 7. ciste koje se ponavljaju: ako žena ima povijest ponavljajućih cista na jajnicima koje uzrokuju nelagodu ili komplikacije, ooforektomija se može razmatrati kao mogućnost liječenja istih 
 8. policistični jajnici: u nekim slučajevima policističnih jajnika s teškim simptomima koji ne reagiraju na konzervativno (poštedno) liječenje, kirurško liječenje (ooforektomija) može biti terapijska opcija.
 9. oštećenje jajnika traumom: ozljede jajnika koje uzrokuju teška oštećenja mogu zahtijevati odstranjivanje zahvaćenog jajnika.

Preporuku za provođenje postupka odstranjivanja jajnika donosi liječnik na temelju medicinske povijesti pacijentice, simptoma akutne bolesti, odgovora na ostale metode liječenja te same prognoze.

Može li odstranjivanje jajnika prevenirati određene bolesti?

maketa jajnika i maternice

Liječnik može predložiti operaciju odstranjivanja jajnika i u preventivne svrhe, kako bi se spriječila pojava, odnosno širenje određenih bolesti, posebice zloćudnog karaktera. Donosimo pregled najčešćih razloga za provođenje ooforektomije kao metode prevencije:

 1. rak jajnika: ako postoji veliki genetski rizik za razvoj raka jajnika, kao što je prisutnost mutacija BRCA1 ili BRCA2 gena (engl. breast cancer gene), ooforektomija se može preporučiti kao preventivna mjera. Uklanjanjem jajnika, smanjuje se rizik od razvoja njegovih zloćudnih novotvorina.
 2. rak dojke: nositeljice genetskih mutacija koje su povezane i s povećanim rizikom od raka dojke (BRCA mutacije) također mogu razmotriti ooforektomiju kao preventivnu mjeru. Ova procedura može smanjiti rizik od razvoja raka dojke zbog hormonske povezanosti jajnika i dojki.
 3. prevencija drugih oboljenja jajnika: u određenim slučajevima, u žena koje su izložene visokom riziku od razvoja drugih oboljenja jajnika, kao što su teške kronične upale jajnika ili tumori, u dogovoru s liječnikom, ooforektomija može biti učinjena kao preventivna mjera.

Koje vrste postupaka odstranjivanja jajnika postoje?

Operacija odstranjivanja jajnika može se provesti na više načina, ovisno o prirodi bolesti i njezinim simptomima. Liječnik će odabrati jednu od sljedećih metoda operacije:

 1. laparotomija: u ovom kirurškom pristupu otvorenog tipa, kirurg pravi jedan dugi rez u donjem dijelu trbuha kako bi pristupio jajnicima. Kirurg odvaja svaki jajnik od krvne opskrbe i tkiva koje ga okružuje te ga uklanja.
 2. minimalno invazivna laparoskopska kirurgija: u ovom kirurškom pristupu zatvorenog tipa, kirurg pravi dva manja reza u području abdomena, koja predstavljaju dva ulaza u abdomen. Kroz jedan kirurg umetne malu kameru zvanu laparoskop koja prenosi video sliku na monitor u operacijskoj sali. Drugi ulaz služi za kirurške instrumente kojima kirurg upravlja pomoću video prijenosa laparoskopom.
  Svaki jajnik se odvaja od krvne opskrbe i okolnog tkiva te se stavlja u vrećicu. Vrećica se izvlači iz trbuha kroz jedan od malih rezova.

Laparoskopska ooforektomija također se može izvoditi uz pomoć kirurškog robota. Tijekom robotske kirurgije, kirurg prati 3D monitor i koristi upravljačke kontrole koje omogućavaju kretanje kirurških instrumenata.

Laparoskopska ili robotska ooforektomija obično nudi brži oporavak, manje bolova i kraći boravak u bolnici. Međutim, ovi postupci nisu prikladni za svakoga, i u nekim slučajevima, operacija koja počinje kao laparoskopska može se tijekom operacije pretvoriti u otvoreni postupak, odnosno laparotomiju.

Koje vrste odstranjivanja jajnika postoje?

operacija jajnika

Ovisno o prirodi bolesti, simptomima i zahvaćenih strukturama u reproduktivnom sustavu žene, operaciju možemo podijeliti na više vrsta:

 • unilateralna ooforektomija: uklanjanje jednog jajnika 
 • bilateralna ooforektomija: uklanjanje oba jajnika 
 • salpingoooforektomija: uklanjanje jednog jajnika i jednog jajovoda (organ koji prenosi jajnu stanicu iz jajnika u maternicu)
 • bilateralna salpingo-ooforektomija: uklanjanje oba jajovoda i jajnika.
 • histerektomija sa salpingoooforektomijom: uklanjanje maternice (histerektomija) u isto vrijeme kada se uklanjaju jedan jajovod i jedan jajnik
 • totalna histerektomija s obostranom salpingoooforektomijom: uklanjanje maternice, cerviksa, oba jajovoda i oba jajnika u jednoj operaciji

Kako se pripremiti za operaciju?

Prilikom provođenja svakog operacijskog postupka, važno je biti dobro informiran o samom postupku. Vaš liječnik će vam objasniti kako izgleda svaka od navedenih faza kroz koju ćete proći, ako se odlučite za operaciju. Dati će vam informirani pristanak, dokument koji pacijenti potpisuju kako bi pokazali da su obaviješteni o postupku ili medicinskom zahvatu, razumiju rizike i koristi te daju svoj pristanak za provedbu tog zahvata. Ne ustručavajte se postaviti pitanja koja vas zanimaju ili za dodatno objašnjenje, ako vam je neka od informacija ostala nejasna. 

Operacija odstranjivanja jajnika

Ooforektomija se najčešće provodi u općoj anesteziji, odnosno pacijentica je uspavana za vrijeme cijelog postupka.

Operaciju izvodi liječnik specijalizant ginekologije i opstetricije, u okviru ginekološke kirurgije. Operacija se provodi prema prethodno navedenim metodama. 

Kako izgleda oporavak od operacije?

Sam tijek oporavka od operacije ponajprije ovisi o njenom tipu (otvorenom ili zatvorenom), općem zdravstvenom stanju pacijentice, dobi i drugim individualnim čimbenicima.

Ako se operacija provela laparoskopskim putem, obično pacijentice napuštaju bolnicu istog dana. U slučaju laparotomske operacije, nužno je pacijenticu ostaviti nekoliko dana u bolnici i informirati je o pravilnom čišćenju i njegovanju kirurških rezova. Većina osoba može vratiti puni stupanj aktivnosti unutar razdoblja od dva do četiri tjedna nakon operacije. Općenito se očekuje najmanje dvotjedno ograničenje aktivnosti, dok u slučaju laparotomije pošteda može trajati i do šest tjedana prije povratka u uobičajeni životni ritam. Generalne smjernice postoperacijskog oporavka uključuju:

  • preporučeno je šetati, ali izbjegavajte intenzivno vježbanje
  • nemojte dizati teške predmete
 • izbjegavajte spolne odnose
  • upotrebljavajte samo higijenske uloške, ne koristiti tampone
  • tuširanje je dozvoljeno, no izbjegavajte kupanje
 • redovito održavajte rezove čistima i suhima
  • uzimajte propisane lijekove protiv bolova ili antibiotike prema uputama
  • zamolite obitelj i prijatelje za pomoć tijekom vašeg oporavka
 • nemojte voziti ako uzimate lijekove protiv bolova koji mogu utjecati na vašu sposobnost vožnje

ultrazvuk jajnika

Ako se jave neke od sljedećih tegoba, što prije se javite vašem liječniku:

 • krvarenje ili pojava iscjetka iz kirurške rane
 • osjećaj mučnine ili pojava nagona za povraćanje
 • povišena temperatura iznad 38 °C
 • problemi s mokrenjem
 • ozbiljna bol koja ne prolazi na analgetike
 • oticanje ili pojava crvenila oko reza
 • pojava promijenjenog vaginalnog iscjetka, koji se može javiti uz svrbež i biti neugodnog mirisa

Rizici operacije odstranjivanja jajnika

Odstranjivanje jajnika spada u sigurne operacijske postupke, no kao i svaka operacija, nosi sa sobom određene rizike:

 1. pojava infekcije
 2. jako krvarenje
 3. loša reakcija na anesteziju
 4. jaka bol uzrokovana operacijom ili zadržavanjem jajnih stanica (sindrom preostalog jajnika)
 5. ostajanje ožiljka
 6. hernija zbog oslabljenih trbušnih mišića
 7. ozljeda okolnih organa poput mokraćnog mjehura ili crijeva
 8. oštećenje velikih krvnih žila
 9. gubitak plodnosti
 10. ruptura zloćudnog tumora koja može proširiti kancerogene stanice

Utjecaj odstranjivanja jajnika na plodnost žene

zena na pregledu

Odstranjivanje jednog jajnika uz optimalno funkcioniranje preostalog u pravilu ne smanjuje mogućnost začeća. Prilikom odstranjenja oba jajnika za uspješnu trudnoću će biti potrebna jedna od metoda medicinski potpomognute oplodnje, poput in vitro oplodnje (eng. in vitro fertilization, IVF). Svima koji planiraju trudnoću nakon provođenja operacije savjetuje se razgovor o plodnosti s liječnikom i specijalistom za medicinski potpomognutu oplodnju.

I za kraj…

Odstranjivanje jajnika je kirurški postupak koji može izazvati puno zabrinutosti i pitanja u pacijentica. Za što lakše odlučivanje u vezi ovog postupka važno je:

 1. u razgovoru s vašim liječnikom postaviti sva pitanja koja vas zanimaju
 2. detaljno proučiti informirani pristanak i raspitati se u vezi eventualnih nejasnoća
 3. uključiti obitelj i okolinu u proces provođenja operacije i oporavka
 4. educirati se o zbrinjavanju kirurškog reza i držati se preporuka
 5. savjetovati se sa stručnjakom u vezi planiranja trudnoće nakon zahvata
 6. informirati se o dostupnim hormonskim terapijama za olakšanje simptoma menopauze

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura

Oophorectomy (ovary removal surgery) – Mayo Clinic

Oophorectomy: Purpose, Surgery, Risks & Recovery

Laparoscopic oophorectomy | healthdirect

Oophorectomy: Procedure, recovery time, and side effects

Ovary Removal Surgery – Oophorectomy

Hormone replacement therapy: Uses, types, and alternatives

 

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.