×

Vaginalna atrofija – uzrok suhoće rodnice u menopauzi

Vaginalna atrofija podrazumijeva stanjivanje, suhoću i posljednične upale vaginalne sluznice, što se tipično događa u stanjima kada tijelu manjka ženskog spolnog hormona – estrogena. To je normalna pojava u menopauzi, stoga se najčešće žene postmenopauzalne dobi suočavaju s ovim problemom. Kao posljedica suhoće rodnice, spolni odnosi mogu postati neugodni i bolni, a  češće se javljaju i infekcije.

Mnoge žene boluju od vaginalne atrofije, no nažalost manji broj njih se obraća liječniku u vezi svojih tegoba. Najčešće je to zbog neugode ili mišljenja da se takvi simptomi ne mogu izbjeći nakon menopauze. Iako menopauza nosi mnoge (često neugodne) promjene na tijelu žene, vaginalna atrofija spada u one koje se mogu ublažiti, a često i potpuno ukloniti.

Vaginalna atrofija – uzrok suhoće rodnice u menopauzi

Vaginalna atrofija- simptomi 

Vaginalna atrofija se opisuje još kao „genitourinarni sindrom menopauze” ili „urogenitalna atrofija”, kako bi se obuhvatili svi simptomi koji se odnose zajedno na genitalni (spolni) i urinarni (mokraćni) sustav

Ovdje spadaju:


Prvi znak vaginalne atrofije obično je suhoća rodnice u menopauzi. Kod nekih se žena javlja i prije menopauze (u razdoblju tzv. perimenopauze). U fazi postmenopauze (nakon menopauze), vaginalna atrofija može se pronaći kod otprilike 40 % žena.

 

Vaginalna atrofija- Uzroci

Simptomi vaginalne atrofije javljaju se kao posljedica pada razine hormona estrogena u organizmu, što se normalno događa u menopauzi – estrogen tada može pasti na samo 15 % svoje izvorne razine. Ipak, i mlade žene mogu iskusiti manjak estrogena uslijed nekih drugih razloga, kao što su:

 

Zanimljivo je da žene koje prakticiraju redovite spolne odnose imaju blaže oblike vaginalne atrofije. Naime, spolni odnosi potiču cirkulaciju u genitalnom području te pomažu održati vaginalno tkivo funkcionalnim i elastičnim. Također, istraživanja pokazuju kako su žene koje nikad nisu imale vaginalni porođaj podložnije razvitku vaginalne atrofije kasnije u životu.

Kako ublažiti tegobe? 

Suhoća rodnice u menopauzi može predstavljati izvor neugode tijekom svakodnevnih aktivnosti, a pogotovo pri spolnim odnosima. Kako biste si olakšali, preporuča se korištenje vaginalnih ovlaživača – gelova na bazi vode za hidrataciju i nadopunu prirodne vlažnosti rodnice, koji se po potrebi mogu koristiti i svakodnevno. Za prakticiranje ugodnijih spolnih odnosa možete koristiti lubrikante, no pri tome birajte opcije bez boje i mirisa kako biste izbjegli dodatnu iritaciju.

Uz navedeno, izbjegavajte spermicide kao kontracepcijsko sredstvo te bilo kakve parfumirane proizvode na intimnom području. Umjesto uobičajenog sapuna, za higijenu intimnog područja odaberite one specifične za intimnu njegu, bez mirisa i prilagođene pH vrijednosti (kiselosti). Također izbjegavajte jako usku odjeću, sintetičko donje rublje i nošenje dnevnih uložaka – takvi materijali mogu biti iritirajući.

Ako vam navedeno ne pomogne, obratite se liječniku koji će odrediti potrebnu terapiju.

 

Vaginalna atrofija- Dijagnostika i liječenje

Dijagnoza genitourinarne atrofije uključuje razgovor s liječnikom o svim simptomima s kojim se suočavate, te ginekološki pregled. Ginekološkim se pregledom mogu ustanoviti znakovi vaginalne atrofije, kao što su:

 

 • skraćena ili sužena rodnica
 • suhoća, crvenilo ili oticanje spolovila
 • bjelkasta boja vaginalne sluznice
 • sitna oštećenja (laceracije) blizu otvora rodnice
 • smanjena ili mjestimična pubična dlakavost

 

Ponekad, ukoliko imate i smetnje mokrenja, liječnik traži i pretrage poput analize urina. Isto tako, mogu biti potrebne pretrage poput PAPA-testa, testiranja vaginalnog pH (vrijednosti kiselosti), određivanja razine estrogena, ultrazvuka i dr.

Vaginalna atrofija – uzrok suhoće rodnice u menopauzi

Vaginalna atrofija- Liječenje estrogenom

Budući da je glavni uzrok vaginalne atrofije manjak estrogena, navedeni spolni hormon najčešće se koristi u terapiji.

Liječenje estrogenom se može provoditi:

 • lokalnom primjenom estrogena u rodnicu
 • hormonskom nadomjesnom terapijom (farmakološki pripravci – tablete za nadoknadu spolnih hormona – imaju sistemski učinak, što znači da se raspodjeljuju na čitavo tijelo)


Primjenom estrogena direktno u rodnicu (lokalno) izbjegavaju se sistemski učinci (uključujući nuspojave) tog hormona na organizam. Naime, sistemska terapija estrogenom može predstavljati rizik, primjerice za žene koje su bolovale od raka dojke ili su pod povećanim rizikom za razvoj raka dojke. Prednost lokalne primjene je također to što može djelotvornije ukloniti prisutne lokalne simptome vaginalne atrofije.

 

Preparati za umetanje u rodnicu dolaze u različitim oblicima, kao što su:

 • Kreme. Primjenjuju se uz pomoć aplikatora, obično prije spavanja. U početku se obično koriste svakodnevno, a s vremenom rjeđe. Liječnik će vas obavijestiti u vezi točne učestalosti primjene.
 • Tablete. Slično kao i kod krema, učestalost primjene bit će individualna te će vas o tome uputiti liječnik.
 • Čepići. Obično se primjenjuju svaki dan nekoliko tjedana, a kasnije oko dva puta tjedno.
 • Vaginalni prsten. Radi se fleksibilnom prstenu koji liječnik umeće u gornji dio rodnice. Prsten postepeno otpušta estrogen, a mijenja se otprilike svaka tri mjeseca. Ovisno o dozi hormona u prstenu, ova metoda može imati i sistemske učinke (učinke na cijeli organizam).

 

U nekim je slučajevima bolji izbor hormonska nadomjesna (sistemska) terapija, primjerice ako postoje znakovi osteoporoze (propadanje koštanog tkiva), poremećaja spavanja ili značajnih napadaja vrućine (valunzi) te ostalih tegoba menopauze. Takva se terapija može provoditi npr. tabletama koje se uzimaju na usta ili vaginalnim prstenom s većom dozom estrogena. S obzirom na vašu kliničku sliku i povijest bolesti, liječnik će objasniti prednosti i mane pojedine vrste tretmana, te procijeniti optimalan daljnji tijek liječenja.
Vaginalna atrofija – uzrok suhoće rodnice u menopauzi

Vaginalna atrofija-Lasersko liječenje

Lasersko liječenje relativno je nova metoda liječenja urogenitalne atrofije, u primjeni od 2014. godine kada je FDA (engl. Food and Drug Administration) odobrila dotični laserski uređaj. Postupak se zasniva na tome da laserska svjetlost u dubljim slojevima vaginalnog tkiva potiče aktivaciju stanica fibroblasta, čija je zadaća stvaranje kolagena i elastičnih vlakana, kao i tzv. proteoglikanskih kompleksa koji na sebe vežu vodu. Zbirni je učinak poboljšanje elastičnosti i vlažnosti vaginalne sluznice. Ovom se metodom zapravo samo potiču postojeći prirodni mehanizmi regeneracije vaginalne sluznice.

 

Postupak je bezbolan, a provodi se umetanjem laserske sonde u rodnicu, koja lasersku svjetlost odašilje u obliku stupića (frakcionarno) u sluznicu. Tretman je obično potrebno ponoviti tri puta u razmaku od mjesec dana, a učinak traje dvije do pet godina, ovisno o dobi pacijentice. U nekim je slučajevima preporučljivo godišnje održavanje postignutog stanja, u obliku jednog tretmana laserom.

Uz lasersko liječenje urogenitalne atrofije, moguće je napraviti kombinaciju s PRP (engl. platelet-rich plasma) tretmanom. Radi se o postupku izolacije matičnih stanica iz krvi, koje se onda uz pomoć lasera ubacuju u vaginalno tkivo, gdje dodatno potiču njegovu obnovu i funkcijsku sposobnost.

 

Zaključno, vaginalna atrofija može biti neugodna i ograničavajuća pojava kod žena menopauzalne dobi, no upotrebom određenih metoda liječenja, individualno prilagođenih pacijentici, suhoća rodnice i ostale tegobe mogu se vrlo dobro držati pod kontrolom.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura:

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.