×

Kako sniziti kalcij u krvi?

Kalcij je jedan od najznačajnijih pozitivno nabijenih iona (kationa) u ljudskom tijelu. Uključen je u mnoge važne funkcije našeg organizma te je njegov balans u tijelu pod utjecajem hormona, koji reguliraju njegovu apsorpciju u crijevima (putem pravilne prehrane), resorpciju iz kosti te izlučivanje bubrezima.

kalcij u krvi

U ovom blogu pročitajte o kalciju i o tome što se događa kada je on povišen. Saznajte koje bolesti iz domene endokrinologije najčešće uzrokuju hiperkalcemiju i kako se ona liječi.

O kalciju

Kalcij je najmnogobrojniji kation (ion pozitivnog naboja) u tijelu. Većina kalcija u tijelu nalazi se u kostima, u obliku kalcijeva fosfata, dok se samo manji dio nalazi unutar stanica i izvanstanične tekućine. U plazmi, odnosno krvi, kalcij se nalazi u slobodnom obliku (kao ion) te vezan za proteine plazme. Slobodni kalcij je biološki i metabolički aktivan, dok vezani kalcij nema nikakvu aktivnost.

Njegove uloge u organizmu su prijenos živčanih impulsa, rad mišića, uključujući srce, aktivnost enzima, zgrušavanje krvi i drugo.

U regulaciji kalcija u organizmu, presudnu ulogu imaju tri hormona, a to su:

 • paratireoidni hormon (PTH),
 • vitamin D,
 • kalcitonin.

Funkcija i djelovanje PTH opisani su u nastavku teksta. Vitamin D ima slične učinke, koji su posredovani djelovanjem PTH. Kalcitonin ima suprotan učinak na probavni, koštani i bubrežni sustav od prethodnih hormona, te je njegovo djelovanje usmjereno na smanjenje razine kalcija u krvi. Proizvode ga specijalne stanice smještene u štitnoj žlijezdi.

Što je hiperkalcemija?

Hiperkalcemija je stanje povećane koncentracije kalcijevih iona u krvi. Radi se o relativno rijetkom stanju, koje je obično uzrokovano dobroćudnim bolestima s dobrom prognozom. Hiperkalcemija uzrokovana zloćudnim bolestima obično ima burniji tijek s bržim razvitkom težih simptoma.

Što uzrokuje hiperkalcemiju?

Povećana aktivnost paratireoidnog hormona (PTH) glavni je uzrok hiperkalcemije. U nastavku teksta pročitajte o paratireoidnom hormonu i pojedinim uzrocima hiperkalcemije.

Što je paratireoidni hormon (PTH)?

Paratireoidni hormon ili parathormon (PTH) je hormon koji luče doštitne žlijezde ili paratireoideje. To su malene žlijezde koje se nalaze uz štitnu žlijezdu ili tireoideju.

Glavne funkcije PTH-a su:

 • smanjenje izlučivanja kalcija mokraćom,
 • povećanje oslobađanja kalcija iz kostiju te
 • povećanje apsorpcije kalcija iz probavnog sustava.

Zbirno ti učinci kao posljedicu imaju povećanje koncentracije kalcija u krvi. Stoga, povećana aktivnost PTH-a, koja se naziva hiperparatireoidizam, uzrokuje hiperkalcemiju.

Povećana aktivnost PTH-a može biti posljedica primarnog hiperparatireoidizma ili nekih malignih bolesti, kojima se može objasniti oko 90% slučajeva hiperkalcemije.

Primarni hiperparatireoidizam

Primarni hiperparatireoidizam uzrokovan je povećanom proizvodnjom PTH-a u doštitnim žlijezdama. Njegovi mogući uzroci su:

 • povećanje doštitnih žlijezda,
 • tumori doštitnih žlijezda (uglavnom dobroćudni) i
 • razne nasljedne bolesti.

dostitne zlijezde

Bolesti doštitnih žlijezda su u domeni endokrinologije te je kod njih, kao i kod drugih hormonskih poremećaja, potrebna endokrinološka obrada.

Maligne bolesti koje uzrokuju hiperkalcemiju

Maligne bolesti koje se češće dovode u vezu s hiperkalcemijom su karcinomi bubrega, leukemije, limfomi i rabdomiosarkomi. Maligni tumori mogu proizvoditi proteine koji svojim djelovanjem mogu imitirati učinke paratireoidnog hormona. Takva se pojava naziva paraneoplastični sindrom jer se javlja uz (para-) zloćudnu (-neoplastični) bolest. 

Zloćudne bolesti s metastazama (presadnicama) u koštano tkivo također mogu uzrokovati povišenu razinu kalcija u krvi. Naime, naseljavanje i širenje tumorskih stanica u kosti dovodi do njihovog razaranja što potiče oslobađanje kalcija u krv. Metastaze u kosti često se javljaju u sklopu zloćudnih tumora prostate, dojke ili pluća. Slično se može dogoditi i u sklopu multiplog mijeloma. 

Drugi uzroci hiperkalcemije

Postoji mnoštvo drugih, rjeđih uzroka povećane koncentracije kalcija u krvi, koji ne pripadaju niti jednoj od prethodno navedenih skupina. To su primjerice kronična bubrežna bolest (zatajenje bubrega), povećana aktivnost vitamina D, razne hormonske bolesti, razni nasljedni poremećaji te neka druga stanja, poput sarkoidoze.

Koji su simptomi hiperkalcemije?

Hiperkalcemija uzrokovana primarnim hiperparatireoidizmom obično je blaga i može biti prisutna godinama bez pojave simptoma koji bi na nju upućivali. S druge strane, hiperkalcemija povezana s malignim bolestima obično se razvija brže i češće izaziva simptome. Ipak, hiperkalcemija je najčešće asimptomatska te se otkrije najčešće slučajno vađenjem krvi u sklopu endokrinološke ili druge obrade kada se određuje kalcij u serumu. Odrediti se može ukupni kalcij u krvi, ili njegov aktivni, ionizirani oblik (slobodni kalcij). Hiperkalcemija može biti:

 • blaga (2.60 – 2.97mmol/L),
 • umjerena  (2.99 – 3.47 mmol/L),
 • teška (> 3.49 mmol/L).

Povećana koncentracija kalcija u krvi može biti povezana sa simptomima na raznim organskim sustavima.

Probavni sustav

Hiperkalcemija može uzrokovati bol u trbuhu, mučninu i povraćanje te konstipaciju (zatvor). Također, moguć je razvoj peptičkog ulkusa (čira) ili pankreatitisa (upale gušterače).

upala gusterace

Kosti

Bol u kostima i zglobovima može biti povezana s osteomalacijom ili osteoporozom, artritisom ili patološkim frakturama kostiju.

Bubrezi

Povećana koncentracija kalcija u krvi može biti povezana s povećanom žeđu i uzimanjem vode te s posljedičnim pojačanim mokrenjem. Moguć je i nastanak bubrežnih kamenaca, koji mogu uzrokovati jaku bol, a dijagnosticirati se mogu ultrazvučnim pregledom urotrakta.

Mišići

Budući da su kalcijevi ioni važni u stvaranju i prenošenju električnih impulsa u tijelu, hiperkalcemija može biti povezana s mišićnom slabošću.

Srce

Srčani mišić također može biti zahvaćen hiperkalcemijom. Tako ona može biti povezana s usporenjem i drugim poremećajima srčanog ritma. Poremećaji srčanog ritma dijagnosticiraju se elektrokardiografijom (EKG).

Opći i neurološki simptomi

Umor, malaksalost, poremećaj koncentracije, poremećaj pamćenja i drugi poremećaji mentalnog statusa također mogu biti povezani s povećanom koncentracijom kalcija u krvi.

Kako se hiperkalcemija liječi?

Povišen kalcij u krvi potrebno je snižavati kod osoba kod kojih je njegova koncentracija vrlo velika ili uzrokuje značajne simptome. Liječenje je usmjereno na nadoknadu tjelesne tekućine i pomaganje izbacivanja kalcija iz tijela, a potrebno je i liječiti bolest koja je u podlogu nastanka hiperkalcemije.

Blaga hiperkalcemija

Blago povišen kalcij u krvi, koji ne uzrokuje simptome uspješno se može kontrolirati korekcijom prehrane, odnosno reduciranim unosom kalcija hranom te izbjegavanjem lijekova koji mogu povisiti razine kalcija u krvi kako bi se prevenirao njegov daljnji porast. Malobrojni lijekovi dovode do povišenja razine kalcija (primjerice, neki diuretici te lijekovi za liječenje psihotičnih poremećaja). O potrebnoj korekciji vaših lijekova uputit će vas liječnik. 

Umjerena i teška hiperkalcemija

Umjerena i teška hiperkalcemija zahtijeva ozbiljnije liječenje. U spomenutom slučaju potrebno je intravenski nadoknaditi tekućinu, a u terapiji se često koriste diuretici ili drugi lijekovi koji smanjuju apsorpciju i razinu kalcija u krvi ili potiču njegovo izlučivanje, poput oralnih preparata fosfata. U rijetkim slučajevima, a najčešće pri izuzetno visokim razinama kalcija koje ne reagiraju na standardne metode liječenja, primjenjuje se dijaliza.

dijaliza

Kakva je prognoza hiperkalcemije?

Kada je hiperkalcemija povezana s dobroćudnim poremećajima, poput benignog povećanja doštitnih žlijezda, prognoza je dobra, iako je potrebno liječenje. Takav oblik hiperkalcemije je najčešći, iako je značajno povišenje kalcija u krvi samo po sebi rijetko stanje.

S druge strane, hiperkalcemija povezana s malignim bolestima obično se brže razvija i uzrokuje teže simptome, a prognoza je lošija, najprije zbog same maligne bolesti. 

Izvori

 1. Sadiq NM, Naganathan S, Badireddy M. Hypercalcemia. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
 2. Lewis L J. Hypercalcemia. MSD Manual. Revised Sep 2023. 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.