×

Ožiljci

Ožiljak je izmijenjeni dio kože nastao procesom cijeljenja rane. Gotovo svi na svom tijelu imamo barem jedan ožiljak, svaki sa svojom jedinstvenom pričom. 

oziljak

U ovom blogu pobliže ćemo se upoznati s vrstama ožiljaka, razlogom njihova nastanka i emocionalnim posljedicama koje oni nose. Razmotrit ćemo i najnovije metode i tehnike za njihovo uklanjanje i smanjivanje, te mjere prevencije koje možete poduzeti kako bi vaša koža što zdravije i pravilnije zacijelila. 

ŠTO SU OŽILJCI I ZAŠTO NASTAJU?

Kada je koža ozlijeđena, ona prolazi kroz nekoliko faza cijeljenja. Ovisno o dubini ozljede, te faze se mogu razlikovati u mehanizmu i trajanju. Zasigurno ste primjetili kako površne rane, primjerice porezotine od papira, cijele bez ožiljka, dok dublje posjekotine, gotovo bez iznimke, ostavljaju doživotni trag (primjerice ožiljci od operacije). Razlog tomu je dubina posjekotine i građa kože. Nažalost, jednom kada je dovoljno jako ozlijeđena, koža nema sposobnost obnoviti svoju prijašnju strukturu. Umjesto toga, manjak kože nadoknađuju stanice vezivnog tkiva, zvane fibroblasti. Njihova svojstva dovode do različitog izgleda ožiljka u odnosu na okolnu kožu, te do njegovih promjena kroz duži vremenski period (promjena boje, oblika i veličine). 

VRSTE OŽILJAKA

Ovisno o uzroku nastanka i izgledu, razlikujemo nekoliko vrsta ožiljaka. Ova podjela je važna za ispravno prepoznavanje i potencijalno liječenje ožiljaka, stoga ćemo se s njome ukratko upoznati. 

Normalni (zdravi) ožiljci

Važno je shvatiti kako su ožiljci, neovisno o našem subjektivnom estetskom doživljaju, potpuno prirodan proces do kojeg dolazi nakon ozljede. Tako postoje sasvim zdravi ožiljci koji su uredno prošli kroz sve faze cijeljenja, a postoje i ožiljci kod kojih je došlo do neravnoteže u procesima obnove, pa je i njihova građa drugačija. Zdravi ožiljci su u početku izdignuti od površine, blijede boje i čvršći od okolne kože. S vremenom dolazi do njihovog izravnavanja i smekšavanja, dok boja sve više sliči koži ostatka tijela, iako nikada ne postaje u potpunosti identična.  

Atrofični (uleknuti) ožiljci

Kod atrofičnih ožiljaka površina kože je spuštena u odnosu na okolinu, a ožiljak je najčešće ovalnog ili okruglog oblika. Ove karakteristike najčešće imaju ožiljci na licu od akni (u stranoj literaturi poznati kao “ice pick” ožiljci) ili ožiljci od kozica.

oziljci od akni

Hipertrofični ožiljci

Hipertrofični ili zadebljani ožiljci karakterizirani su izdignućem kože, uzrokovanim stvaranjem prevelike količine kolagena (jednog od proteina koji sačinjavaju kožu). Oni nastaju 1 do 2 mjeseca nakon ozljede, češće na područjima tijela gdje je napetost kože veća (ramena, vrat i drugi). Ružičaste su ili blago crvene boje, a s vremenom može doći i do njihova spontanog povlačenja. 

Keloidi

Keloidni ožiljci u narodu su poznati i kao “divlje meso”, zbog njihovih karakterističnih osobina rasta i izgleda. Oni svojim rastom izlaze iz granica rane i mogu predstavljati značajan estetski problem. Tamniji su u odnosu na hipertrofične ožiljke i češće se pojavljuju na dijelovima kože koji su manje napeti. Imaju veći rizik za razvoj karcinoma u odnosu na ostale ožiljke, a njihovo liječenje predstavlja poseban problem, budući da su skloni ponovnom pojavljivanju. 

Kontrakture

Kontrakture nastaju kada je veća površina kože ozlijeđena, pa prilikom oblikovanja ožiljka dolazi do kontrakcije i značajnog smanjenja ukupne površine kože tog dijela tijela. To utječe na okolne mišiće, tetive i zglobove, te može dovesti do smanjenog opsega pokreta i gubitka funkcije. U tom trenutku, često je jedini izbor terapije kirurški zahvat. 

Strije

strije

Strije su udubljene linije na koži, često blijede do svijetlo ružičaste boje, koje se pojavljuju na mjestima povećane napetosti kože. Nastaju kada koža više nije u stanju podnijeti rastezanje, a ulogu u njihovom nastanku imaju i hormonski faktori, te genetsko nasljeđe. Nisu bolne niti predstavljaju opasnost za zdravlje, no mnogima (osobito ženama) predstavljaju značajan estetski problem. Mogu se spontano povući, a najčešće se javljaju u:

PREVENCIJA I LIJEČENJE OŽILJAKA

Postoji nekoliko metoda kojim si možemo pomoći kako bismo ožiljak učinili estetski prihvatljivijim. Neke od njih koriste se već u periodu oblikovanja ožiljka, dok su druge rezervirane za ožiljke koji su se razvili u keloide ili kontrakture, te značajnije narušavaju funkciju i estetiku dijela tijela.

Šminka za prikrivanje ožiljaka
Razvijena je posebna vrsta šminke koju možete pronaći u ljekarnama, a koja se koristi za prekrivanje velikih i vidljivih ožiljaka, poput opeklina na licu. Nakon što odaberete nijansu koja odgovara vašoj boji kože, potrebno je proučiti tehniku primjene u koju će vas uputiti farmaceuti. Uz malo prakse, ovo može biti vrlo učinkovita metoda kratkotrajnog prikrivanja ožiljaka. Boje su vodootporne i traju 2 do 3 dana. 

Silikonske trakice za uklanjanje ožiljaka

Trakice sa silikonskim gelom u uporabi su već više od 30 godina i kroz to vrijeme su ostvarile nedvojbene rezultate u vidu smanjivanja ožiljaka, te liječenju, odnosno prevenciji keloida i hipertrofičnih ožiljaka. Mehanizam kojim postižu ovaj učinak nije u potpunosti jasan, no još uvijek su jedna od glavnih preporuka za redukciju i pravilno formiranje ožiljnog tkiva. Velika prednost silikonskih trakica je njihova jednostavnost uporabe i dostupnost, no terapija zahtjeva dozu strpljenja i predanosti, budući da su prvi rezultati vidljivi tek nakon 6 do 12 mjeseci uporabe. 

Poliuretanske trake

Slično silikonskim, poliuretanske trake koriste se za redukciju veličine ožiljka i njegova:

 • crvenila
 • tvrdoće 
 • svrbeža
 • boli

One osiguravaju vlažnu okolinu koja pogoduje cijeljenju kože i stvaranju zdravog ožiljka (koji će manje narušavati estetiku kože).

Kreme za ožiljke

krema za oziljke

Na tržištu postoji široki izbor krema čiji tvorci garantiraju njihovu učinkovitost u smanjivanju ožiljaka. Nažalost, teško je objektivno procijeniti je li vam krema uistinu pomogla, bez uzorka za usporedbu. Stoga ćemo kratko proanalizirati kakav učinak kreme imaju na ožiljke i koji aktivni sastojci su vrijedni vašeg novca.

Većina krema za ožiljke oslanja se neki od triju mehanizama:

 • hidracija stanica, čime se postiže njihov puniji izgled, te se ožiljak doima manjim
 • eksfolijacija kože, odnosno uklanjanje viška mrtvih stanica s površine, što doprinosi ljepoti i obnovi površinskih slojeva kože
 • protuupalni i antioksidativni aktivni sastojci koji reguliraju proces formacije ožiljka

Iz toga možemo zaključiti kako ovo nisu osobito specifični sastojci za prevenciju ožiljaka, već se dobar dio njih koristi u svakodnevnoj njezi kože. Oni koje bismo svakako izdvojili kao uistinu efektivne su:

 • alicin – ovaj sastojak koji pronalazimo u ekstraktu luka, dokazano pomaže u cijeljenju ožiljaka
 • adapalen – antioksidans koji se koristi u liječenju akni, može biti od koristi i u liječenju ožiljaka koji se nakon njih razvijaju 
 • alantoin – ekstrakt biljke gavez koji se već godinama koristi u raznim kremama za njegu kože
 • dekspantenol – sastojak koji pomaže u obnavljanju kožne barijere, regulaciji upalnog procesa i zaštiti od slobodnih radikala

Dermoabrazija i mikrodermoabrazija

Dermoabrazija je metoda koja se koristi nagrizajućim sredstvima kako bi postigla kontrolirano oštećenje površnih slojeva kože i tako potaknula njenu obnovu, te joj vratila mladoliki izgled. Razlika prema mikrodermoabraziji je jedino dubina sloja kože koji zahvaća, a obje metode se mogu koristiti u liječenju ožiljaka. 

Kako dermoabrazija zahvaća dublje slojeve kože, ona se pretežno koristi za hipertrofične ožiljke i nosi rizik daljnje formacije ožiljaka.

Mikrodermoabrazija se prvenstveno koristi koristi kako bi se riješili ožiljaka na licu (najčešće od akni), nema rizika od pojave novih ožiljaka i potpuno je bezbolna. 

Laserska terapija

Laserske metode uklanjanja ožiljaka sve su popularnije zahvaljujući svojoj dostupnosti i učinkovitosti. One se temelje na sposobnosti laserske energije da uništi stare i oštećene stanice kože, te tako potakne rast novih stanica koje koži vraćaju svježi i ujednačen izgled. Jedan od najsuvremenijih alata koji se koriste u ovoj vrsti terapije je Clarity 2 laser, koji je sada dostupan svima u Poliklinici Mazalin.

clarity II laser

Clarity II laser

Clarity II laser je revolucionarna tehnologija koja se koristi za uklanjanje ožiljaka. Ovaj inovativni tretman koristi frakcijski laser koji djeluje na kožu stimulirajući proizvodnju kolagena i revitalizirajući strukturu kože. Njegova ciljana snaga djeluje na različite vrste ožiljaka, uključujući atrofične, hipertrofične i keloidne ožiljke. Clarity II laser također pruža rješenje za druge uobičajene kožne probleme, kao što su bore, sitne linije i neujednačen ten. Ovaj neinvazivni tretman je siguran, pruža visoku razinu preciznosti i minimalno vrijeme oporavka, omogućujući pacijentima da se brzo vrate svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Operacije

Kirurško uklanjanje ožiljka pripada u domenu plastične kirurgije i orijentirano je prvenstveno na poboljšanje estetike ožiljka ili kod većih ožiljaka na obnavljanje funkcije zahvaćenog dijela tijela. Ova metoda se najčešće koristi kod velikih ožiljaka, primjerica nakon opsežnih opeklina ili trauma, a cilj joj je osloboditi zglobove kontraktura i izjednačiti konture ili diskoloracije kože na mjestu ožiljka. U tu svrhu koristi se presadcima kože i posebnim kirurškim tehnikama remodeliranja tkiva. 

Injekcije lijekova

Da bi smanjili pojavnost hipertrofičnih ožiljaka i keloida, dermatolozi se mogu koristiti injekcijama određenih lijekova, primijenjenih direktno u mjesto nastanka budućeg ožiljka. Ovako možemo smanjiti veličinu ožiljka čak i do 50%, a lijekovi koji se najčešće primjenjuju su:

 • kortikosteroidi 
 • 5 – FU (5 – fluorouracil)
 • bleomicin

Važno je naznačiti kako bleomicin, zajedno s 5 – FU, spada u skupinu lijekova koji se koriste u kemoterapiji, no doze i nuspojave se uvelike u razlikuju između ovih dviju primjena.

Krioterapija

Pojam krioterapija podrazumijeva smrzavanje tkiva iznimno niskim temperaturama, najčešće primjenom tekućeg dušika. Ova vrsta terapije se najčešće koristi u tretiranju keloida i do sada se njena primjena iskustveno pokazala veoma efektivnom, dok znanstveno još nije potkrepljena zadovoljavajućom razinom dokaza. Smatra se da su glavni faktori koji utječu na ishod liječenja stručnost osobe koja izvodi zahvat i vrsta, te lokalizacija keloida. Tijekom zahvata na manjim keloidima postoji podnošljiva razina nelagode, dok se za veće keloide koriste lijekovi protiv boli. Cijeli proces liječenja traje nekoliko mjeseci, te zahtjeva više tretmana. 

PREVENCIJA KOMPLIKACIJA

Osim mogućih estetskih i funkcionalnih deficita koje ožiljci mogu uzrokovati, tkivo ožiljka je također sklono pojavi karcinoma, ako nije adekvatno zaštićeno. Iako je preporučljivo u svakom slučaju koristiti kremu sa zaštitnim faktorom na cijeloj površini kože, tijekom cijele godine, posebice je važno voditi računa o zaštiti ožiljka od sunčevih zraka.

krema za suncanje

U prvih 18 mjeseci formacije ožiljka, preporuča se površinu ožiljka zaštititi minimalnim SPF-om 30, a po mogućnosti u potpunosti izbjegavati izravno izlaganje ožiljka sunčevom zračenju. 

I ZA KRAJ…

Ožiljci su posljedica prirodnog procesa cijeljenja rane i sami po sebi nisu bolest. Uslijed narušene ravnoteže procesa cijeljenja dolazi do raznih poremećaja u njihovu razvoju. To često dovodi do estetskih, funkcionalnih, pa i psiholoških poteškoća, stoga su razvijene brojne metode smanjivanja i rekonstrukcije ožiljaka. Uz primjerene medicinske tretmane, vaša je odgovornost voditi brigu o njezi i zaštiti kože od sunčeve svjetlosti, kako biste spriječili komplikacije i omogućili koži sve uvjete za uspješan oporavak.

 

 

 

LITERATURA

 1. NHS. Treatment Scars
 2. AAD. Scars: Diagnosis and treatment
 3. PubMed. The use of silicone adhesives for scar reduction
 4. Medical News Today. Best scar creams
 5. Karger. Anti – inflammatory effects of onions
 6. PubMed. Adapalene 0.3% gel shows efficacy for the treatment of atrophic acne scars
 7. Keloid Treatment Centre. Cryotherapy for Treatment of Keloids
 8. PubMed. Optimal Support of Wound Healing: New Insights

 

 

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.