×

Karcinom vulve

Karcinom vulve je rijedak, no ozbiljan oblik raka koji zahvaća vulvu. Vulva ili stidnica je vanjski ženski spolni organ koju čine velike i male usne.

Ova zloćudna bolest može se prevenirati i uspješno liječiti ako se na vrijeme otkrije.

karcinom vulve

U ovom blogu, objasnit ćemo uzroke nastanka vulvarnog karcinoma, rizične faktore s kojima je povezan, upozoravajuće znakove i simptome te dostupne opcije liječenja.

ZAŠTO NASTAJE KARCINOM VULVE?

Razvoj ove vrste raka povezuje se s nekoliko ključnih rizičnih čimbenika koje navodimo u nastavku. 

Humani papiloma virus (HPV)

HPV je dobro utemeljen faktor rizika za vulvarni karcinom. Određeni visokorizični sojevi HPV-a, posebno HPV 16 i 18, snažno su povezani s razvojem vulvarnog raka. Infekcija HPV-om je spolno prenosiva infekcija koja može utjecati na vulvu i tijekom vremena dovesti do raka. Cijepljenje protiv HPV-a postalo je ključna preventivna mjera.

Pušenje

Pušenje je značajan faktor rizika za brojne karcinome, uključujući vulvarni karcinom. Kemikalije prisutne u duhanskom dimu mogu oštetiti DNK stanica vulve, povećavajući vjerojatnost razvoja raka. Stoga je prestanak pušenja ključan korak u smanjenju rizika od vulvarnog raka.

Kronične kožne promjene vulve

Vulva može biti zahvaćena promjenama poput lihen skleroze što je povezano s povećanim rizikom od vulvarnog karcinoma. One mogu dovesti do dugotrajne iritacije i ožiljaka kože vulve, koje ako se ne liječe, mogu napredovati u nastanak raka.

Dob

Karcinom vulve češći je kod starijih žena, najčešće starijih od 50 godina. Dobno uvjetovane promjene u tijelu i dulje izlaganje potencijalnim faktorima rizika mogu doprinijeti ovom povećanom riziku.

karcinom vulve predispozicije

Imunosupresija

Žene s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih s AIDS-om ili onih koje prolaze kroz transplantaciju organa, imaju veći rizik od razvoja vulvarnog karcinoma. Snažan imunološki sustav ima ključnu ulogu u otkrivanju i eliminaciji abnormalnih stanica prije nego što postanu zloćudne.

Genetska predispozicija

Neki genetski faktori mogu povećati osjetljivost na vulvarni karcinom. Osobe s obiteljskom poviješću ginekoloških karcinoma, poput jajnika i maternice, mogu biti izložene većem riziku. 

Pretilost

Pretilost je poznat faktor rizika za različite vrste raka, uključujući vulvarni karcinom. Višak masnog tkiva može dovesti do kronične upale i hormonalnih promjena, što može doprinijeti razvoju raka.

TKO IMA POVIŠEN RIZIK ZA RAZVOJ VULVARNOG KARCINOMA?

Karcinom vulve relativno je rijedak i čini otprilike 5% svih ginekoloških karcinoma.

Najviše pogađa postmenopauzalne žene, pri čemu je prosječna dob pri dijagnozi krajem 60-ih godina. 

Dietilstilbestrol (DES) je sintetički estrogen koji se nekada primjenjivao tijekom trudnoće kako bi se navodno sprečavale prijevremene porođaje i pobačaji. No, nakon mnogih istraživanja i ispitivanja, utvrđeno je da prenatalno (tijekom trudnoće) izlaganje DES-u može uzrokovati ozbiljne i dugotrajne zdravstvene posljedice za plod, uključujući povećan rizik od raka vulve.

starija zena

Međutim, važno je napomenuti da prenatalno izlaganje DES-u nije izravni uzrok raka, već povećava rizik od razvoja određenih oblika raka kod žena koje su bili izložene tom lijeku dok su bile u maternici svojih majki za vrijeme trudnoće.

SIMPTOMI RAKA VULVE 

Karcinom vulve može se manifestirati nizom znakova i simptoma, koji bi trebali potaknuti žene na medicinsku evaluaciju ako se pojave:

 • bol ili svrbež

Ustrajna bol ili svrbež u području vulve koji ne nestaje, uz upotrebu lijekova bez recepta, mogu biti rani znak karcinoma

Svaka promjena u boji, teksturi ili debljini kože vulve, poput promjene boje, ljuskavih mrlja ili bradavica, trebala bi biti pregledana kod vašeg ginekologa.

Neobjašnjeno krvarenje ili iscjedak koji nije povezan s menstruacijom razlog je za otići na pregled svome ginekologu. 

 • ulcerozne promjene ili čirevi na vulvi
 • bol prilikom mokrenja
 • otečena i bolna vulva

bolovi reproduktivnih organa

 Primjetno oticanje ili povećanje područja vulve može ukazivati na problem.

DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI U OTKRIVANJU KARCINOMA VULVE

Dijagnoza vulvarnog karcinoma postavlja se na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i specifičnih testova. 

Ginekološki pregled: ginekolog će provesti temeljit pregled područja vulve, tražeći eventualne abnormalnosti, poput kvržica ili promjena na koži.

Biopsija: Ako se uoči abnormalnost, često se provodi biopsija. Tijekom biopsije prikuplja se mali uzorak tkiva i šalje u laboratorij za patološku analizu. To potvrđuje prisutnost raka i identificira njegov tip i stupanj.

Snimanje: U nekim slučajevima, mogu se koristiti slikovne pretrage poput CT-a (kompjutorizirana tomografija) ili MRI-a (magnetska rezonancija) kako bi se utvrdila proširenost bolesti.

Biopsija sentinel limfnog čvora: Za procjenu statusa susjednih limfnih čvorova često se izvodi biopsija sentinel limfnog čvora. To pomaže utvrditi je li se rak proširio izvan vulve.

ginekoloski pregled vulve

LIJEČENJE VULVARNOG KARCINOMA

Izbor terapije za karcinom vulve ovisi o stadiju bolesti, općem zdravlju pacijentice i individualnim preferencijama. 

Neke od opcija liječenja navodimo u nastavku.

 • kirurgija

Kirurško uklanjanje tumora osnovna je terapija za vulvarni karcinom. Ovisno o opsegu bolesti, to može uključivati široku lokalnu eksciziju (kirurški postupak izrezivanja bolesnog tkiva) ili radikalnu vulvektomiju (zahvat kojim se uklanja vulva). 

Često se provodi i limfna drenaža kako bi se utvrdilo je li se rak proširio na susjedne limfne čvorove.

 • radioterapija

Radioterapija se može preporučiti u kombinaciji s kirurgijom ili kao osnovna terapija za žene koje nisu kandidatkinje za kirurški zahvat.

 • kemoterapija

Kemoterapija se može primijeniti u slučajevima uznapredovalog vulvarnog karcinoma ili kada se rak proširio na druge dijelove tijela.

 • ciljana terapija

Za neke uznapredovale slučajeve vulvarnog karcinoma može se primijeniti ciljana terapija koja specifično cilja zloćudne stanice.

 • imunoterapija

Imunoterapija pomaže u borbi protiv raka tako što aktivira imunološki sustava koji uništava stanice raka. 

kemoterapija

RAK VULVE – KOJA JE PROGNOZA?

Vulvarni karcinom je teška bolest ako se ne spriječi u ranoj fazi razvoja. Stoga bi sve žene trebale ići redovito na ginekološke preglede kako bi se rak otkrio u ranoj fazi kada ima odličnu prognozu. Mladim djevojkama svakako treba preporučiti cijepljenje protiv HPV-a.

I ZA KRAJ…

Treba naglasiti da je karcinom vulve složena je bolest s raznim faktorima rizika, relativno niskom učestalosti i specifičnim znakovima i simptomima koji se ne bi smjeli zanemariti.

Važno je znati koji su to simptomi koji upućuju na karcinom vulve i u trenutku pojave odmah se javiti ginekologu za provedbu dijagnostičkih postupaka i opcija liječenja. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje mogu poboljšati ishode i kvalitetu života onih koji su pogođeni ovim stanjem. 

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura

 1. National cancer institute: Cancer Stat Facts: Vulvar Cancer
 2. World Health Organization: Comprehensive Cervical Cancer Control: A Guide to Essential Practice 
 3. Mayo Clinic: Vulvar cancer

 

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.