×

Je li menopauza i dalje tabu – tema?

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene u kojem slabi, odnosno prestaje ciklički rad jajnika, što dovodi do smanjenja lučenja ženskih spolnih hormona – estrogena i progesterona, odnosno do izostanka menstrualnog krvarenja, što je ujedno i prvi znak da se događaju određene promjene u ženskom tijelu. 

Kao i pubertet, menopauza je vrijeme hormonalnih preokreta. Međutim, dok se o pubertetu i pratećim promjenama često govori, menopauza je još uvijek etiketirana kao tabu – tema.

Tekstom koji slijedi nastojimo pružiti podršku ženama i ohrabriti ih da otvoreno govore o tegobama i poteškoćama koje prate menopauzu – razdoblje u kojem će većina žena provesti trećinu svog života, i doživljenim promjenama. Također, donosimo nekoliko smjernica što vi možete učiniti u „razbijanju“ šutnje i stigme oko menopauze.

klimakterij

Što je menopauza?

Premda se u svakodnevnom govoru pojam „menopauza“ često koristi za opis čitavog razdoblja koje prethodi i slijedi prestanku fizioloških menstruacijskih krvarenja, prema definiciji, menopauza je posljednja menstruacija, a o menopauzi se govori kada žena nije imala menstrualno krvarenje unazad 12 mjeseci. Menopauza nije bolest, već prirodno prijelazno razdoblje u životu svake žene.

U Hrvatskoj, prosječna dob žene pri kojoj menopauza nastupa je oko 51. godine života, međutim može se javiti i ranije. 

Menopauza se odvija u dvije faze – perimenopauza, predmenopauza ili menopauzalna tranzicija je prijelazno razdoblje neposredno prije menopauze kada dolazi do prvih hormonalnih promjena te značajnog pada reprodukcijske sposobnosti, a kad je menstruacija izostala više od godinu dana, kažemo da je nastupila postmenopauza. 

Klimakterij (klimaks) dolazi od grčke riječi klimakter, a znači promjena/prekretnica i obuhvaća cijeli period postupnog gašenja funkcije jajnika – perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu.

Prijevremena menopauza

Prijevremena (rana) menopauza je, kako i sam naziv govori, prijevremeni nastup menopauze, odnosno nastup menopauze prije 40. godine života. Može se pojaviti potpuno prirodno kao posljedica prijevremenog pada funkcije jajnika, međutim može nastati i kao posljedica operacije ili druge medicinske intervencije. 

Mogu li ostati trudna u menopauzi? 

Trudnoća u menopauzi je moguća, međutim povećan je rizik od komplikacija tijekom trudnoće i/ili poroda.

Neke od njih navodimo u nastavku:

trudnoća u menopauzi

Simptomi i znakovi menopauze

Menopauza je prirodan proces u životu svake žene i obilježena je brojnim promjenama na razini različitih organa i organskih sustava.

Pad razine hormona, poglavito estrogena, uzrokuje brojne promjene izražene na srčano – žilnom sustavu, kostima, središnjem živčanom sustavu, koži i sluznicama te mokraćno – spolnom sustavu, a iste osim što često značajno narušavaju kvalitetu života, povećavaju rizik od nastanka kroničnih bolesti, kao što su srčano –  žilne bolesti te osteoporoza.

U nastavku navodimo 9 najčešćih simptoma menopauze:

 • umor i iscrpljenost (prvi simptomi menopauze u gotovo 90 % žena)
 • valovi vrućine (valunzi)
 • noćno znojenje i problemi sa spavanjem
 • promjene raspoloženja (anksioznost, depresija)
 • promjene u seksualnoj funkciji (suhoća rodnice, smanjenje libida)
 • učestala potreba za mokrenjem ili nemogućnost zadržavanja mokraće
 • pojačano opadanje ili smanjena kvaliteta vlasi i promjene na koži 
 • suha usta
 • bolovi u kostima i mišićima

 

Iz svega navedenog, jasno je kako hormonske promjene u menopauzi mogu utjecati na fizičko, ali i psihičko zdravlje žene. Premda neće sve žene doživjeti jednako intenzivne simptome u vrijeme menopauze, isti mogu značajno negativno utjecati na svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života. Srećom, dobar dio ovih tegoba može se tretirati odgovarajućom terapijom. 

Stoga, bez oklijevanja, obratite se stručnoj osobi kako biste dobili odgovarajuću pomoć i podršku.

hormoni u menopauzi

Zašto je menopauza još uvijek tabutema?

Premda se radi o sasvim normalnoj fazi života, menopauza je tema o kojoj je mnogim ženama neugodno otvoreno razgovarati. Naime, tegobe koje prate menopauzu često su izrazito neugodne i nerijetko izazivaju negativne emocije poput straha i/ili srama. Upravo iz toga razloga, mnoge žene odgađaju potražiti savjet ili pomoć liječnika i time dodatno produbljuju postojeće tegobe.

U podlozi prethodno spomenutih negativnih emocija, značajnu ulogu ima negativni društveni stav prema starenju, odnosno uvjerenja da žene nakon što izgube reproduktivnu sposobnost gube ženstvenost, seksualnost i vitalnost. 

Što vi možete učiniti? 

 1. informirajte se 

S obzirom na to da je menopauza očekivano i neizbježno razdoblje u životu svake žene, ista nas ne bi trebala iznenaditi i za nju bi se trebalo pripremiti. Pravovremena i odgovarajuća edukacija preduvjet je lakšeg suočavanja s tjelesnim i mentalnim promjenama koje prate menopauzu te očuvanja kvalitete života.

Potražite savjet izabranog liječnika i/ili porazgovarajte s bliskim ljudima iz vaše okoline – majkom, sestrom, prijateljicama, i razmijenite iskustva. 

Premda razgovor može biti neugodan ili ga je teško započeti, ginekolog od povjerenja može vam pomoći da se lakše nosite sa zdravstvenim izazovima koje donosi menopauza.

Budite otvorene tražiti i primiti pomoć i ne zaboraviteniste same!

 1. potaknite komunikaciju

Budite proaktivni i započnite razgovor o menopauzi. Poticanje razgovora o menopauzi je ključ za „razbijanje“ ovog tabua i normalizacije menopauze kao sastavnog dijela života žene.

 1. tražite razumijevanje

Pozitivan društveni stav prema starenju i razumijevanje menopauze mogu uvelike doprinijeti i stvaranju pozitivnog iskustva menopauze. 

Stoga, valja istaknuti da je Europsko društvo za menopauzu i andropauzu (prema engl. European Menopause and Andropause Society – EMAS) prije nekoliko godina izdalo smjernice kojima je cilj potaknuti poslodavce na stvaranje ugodnijeg i susretljivijeg radnog okruženja svojim zaposlenicama u ovom osjetljivom razdoblju. 

Također, ne smijemo zaboraviti ni ulogu partnera i važnost otvorene komunikacije u odnosu te obostrano pokazivanje interesa i brižnosti jedno za drugo. Jasno izrazite kako se osjećate i zatražite razumijevanje i podršku. 

 1. preuzmite odgovornost za svoje zdravlje

Menopauza je normalan, fiziološki proces u životu svake žene. 

Ne ustručavajte se potražiti pomoć i dodatne informacije vezane za razdoblje menopauze. 

Promjene koje dolaze s menopauzom možda jesu izazovne, no uz dovoljnu informiranost, pravilnu njegu i prilagodbu načina života te usvajanjem zdravih životnih navika, spremno dočekajte ovo novo, uzbudljivo razdoblje života.

menopauza i suha usta

Koja je uloga liječnikaginekologa?

Postoji cijeli niz stručnjaka (prvenstveno su to ginekolozi) koji se mogu uključiti savjetima i propisivanjem odgovarajuće terapije u svrhu ublažavanja i/ili potpunog uklanjanja pojedinih tegoba.

Budući da danas imamo ne samo znanje, već i mogućnost djelovati preventivno, potičemo vas da se naručite na pregled i poduzmete preventivne mjere kako bi što hrabrije zakoračile u ovu novu etapu života.

Koje su dostupne metode liječenja/ublažavanja tegoba menopauze?

Osnovu liječenja menopauzalnih smetnji čini primjena hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) i odabir zdravog životnog stila, što uključuje pravilne prehrambene navike, redovitu tjelesnu aktivnost te obilje sna. Hormonalna terapija u menopauzi primarno je usmjerena na nadomještanje nedostatka estrogena.

Međutim, budući da postoji čitav niz dostupnih preparata koji mogu olakšati menopauzalne tegobe, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom koji će zajedno sa vama izabrati najbolje rješenje. 

Za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti, svakako treba naglasiti i važnost redovitih ginekoloških pregleda (PAPA – testa, ultrazvučnog pregleda, ali i pregleda dojki) i u menopauzi.  

FITOESTROGENI

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća identificirani su biljni pripravci – fitoestrogeni namijenjeni prirodnoj regulaciji hormonskog statusa žena u menopauzi.  

Fitoestrogeni su biljni spojevi koji svojim djelovanjem mogu oponašati učinke estrogena u tijelu te tako pomoći u održavanju hormonske ravnoteže, odnosno ublažavanju menopauzalnih tegoba.

Međutim, dodatne studije su potrebne u svrhu procjene njihove učinkovitosti te procjeni sigurnosti njihove upotrebe.

valunzi u menopauzi

ZA KRAJ

Društvo se mijenja, kao i načini razmišljanja. Premda je u posljednjih nekoliko godina došlo do promjena u stavu prema menopauzi, ona i dalje ostaje tema o kojoj se nedovoljno i nerado govori. 

Predstavljanje promjena ženskog tijela kao sastavnog dijela života već u mladoj dobi, preduvjet je za lakše nošenje sa strahovima od istih i odgovornog ponašanja prema vlastitom zdravlju kasnije tijekom života. To će svakako pomoći cijeloj novoj generaciji žena da bolje razumiju svoje tijelo i dobiju pomoć koja im je potrebna, kada im je potrebna, ali i da otvoreno i slobodno razgovaraju o tegobama i nedoumicama koje im taj osjetljivi period života može donijeti. 

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. Menopause: The last great taboo
 2. Healthline. Can you get pregnant after menopause?
 3. PubMed. EMAS recommendations for conditions in the workplace for menopausal women
 4. MedicalNewsToday. Phytoestrogens

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.