×

Neplodnost kod žena

Neplodnost je izazovno i emocionalno iscrpljujuće stanje koje pogađa milijune parova diljem svijeta. Iako oba partnera mogu imati problema s plodnošću, u ovom blogu ćemo se usredotočiti na neplodnost kod žena. Približit ćemo neke od glavnih uzroka neplodnosti u žena, te kako ih liječiti i omogućiti začeće. 

neplodnost kod zena

ŠTO JE NEPLODNOST I KOLIKO JE ČESTA?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definira neplodnost kao nemogućnost postizanja trudnoće nakon 12 mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. 

Neplodnost je raširen problem, procjenjuje se da otprilike 10-15 % parova diljem svijeta ima poteškoća s začećem. Učestalost neplodnosti u porastu je posljednjih godina zbog različitih čimbenika poput promjena u načinu života, okolišnih faktora i odgađanja roditeljstva.

NAJČEŠĆI UZROCI NEPLODNOSTI U ŽENA

Razumijevanje uzroka neplodnosti ključno je za učinkovitu dijagnozu i liječenje neplodnosti. Ženska neplodnost posljedica je različitih čimbenika:

 1. poremećaji ovulacije
 2. blokirani ili oštećeni jajovodi (mogu ometati transport jajnih stanica, sprječavajući oplodnju)
 3. anomalije u strukturi maternice, poput polipa ili prirođenih abnormalnost u građi (mogu ometati pričvršćivanje oplođenog jajašca)
 4. endometrioza
 5. hormonalne promjene
 6. dob
 7. sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Vrlo je važno identificirati uzrok neplodnosti, kako bi ga što prije počeli liječiti te stvorili povoljne uvjete za ostvarenje trudnoće.

KAKO HORMONALNI DISBALANS UTJEČE NA PLODNOST

Poremećaji ovulacije mogu biti posljedica različitih bolesti i stanja. Najčešće su posljedica hormonalnih promjena u organizmu. 

Hormoni štitnjače, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija, uključujući menstrualni ciklus i plodnost. Normalne razine ovih hormona su bitne za održavanje redovitog menstrualnog ciklusa. Međutim, kada dođe do poremećaja u proizvodnji hormona štitnjače mogu se javiti razne nepravilnosti. Ove nepravilnosti uključuju promjene u učestalosti i intenzitetu menstrualnog krvarenja, a u nekim slučajevima može doći i do potpunog izostanka menstruacije.

zena kod doktora

Osim utjecaja na sam menstrualni ciklus, hormoni štitnjače su važni i za proces ovulacije. Nepravilnosti u razinama hormona štitnjače mogu dovesti do anovulacije, stanja u kojem ne dolazi do ovulacije, što može otežati začeće.

Hormoni štitnjače također djeluju s drugim ključnim reproduktivnim hormonima kao što su estrogen i progesteron, koji su važni za održavanje menstrualnog ciklusa i uspješnu trudnoću. Adekvatno liječenje i regulacija hormona štitnjače mogu pridonijeti normalizaciji menstrualnog ciklusa i povećati šanse za uspješnu trudnoću.

Bolesti nadbubrežne žlijezde i hiperprodukcija hormona stresa, također utječu na nemogućnost začeća.

POLICISTIČNI JAJNICI I PLODNOST

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) važan je uzrok neplodnosti u žena reproduktivne dobi. Glavni uzrok nastanka istog je hormonalna neravnoteža, posebno povećane razine androgena (muških hormona). PCOS je često udružen s inzulinskom rezistencijom. Ove promjene mogu uzrokovati nepravilne menstrualne cikluse, anovulaciju (izostanak ovulacije) i stvaranje cista na jajnicima. 

PLODNOST ŽENE NAKON 50-TE GODINE ŽIVOTA

Žene starije od 50 godina suočavaju se s jedinstvenim izazovima kad je riječ o plodnosti. Prirodan pad plodnosti s godinama postaje izraženiji, a šanse za postizanje uspješne trudnoće značajno opadaju. Osim toga, menopauza, prestanak menstrualnih ciklusa, obično se javlja u ovoj dobi, označavajući kraj reproduktivnih godina žene.

Nekoliko je ključnih faktora koji utječu na plodnost žene nakon 50 godina:

 1. smanjenje broja jajnih stanica
 2. smanjenje kvalitete jajnih stanica (rezultira većim brojem genetskih nepravilnosti u jajnim stanicama, što povećava rizik od pobačaja ili genetskih poremećaja kod potomstva)
 3. povećan rizik od anovulacije (izostanka ovulacije)
 4. promjene na maternici (utječu na njenu sposobnost da podrži trudnoću i implantaciju oplođenog jajašca)
 5. povećan rizik od ginekoloških bolesti poput polipa maternice
 6. povećani rizik od drugih bolesti (povišen krvni tlak, pretilost, dijabetes…)
 7. smanjenje razine spolnih hormona

Naime, starenje dovodi do smanjenja razine estrogena i progesterona, hormona ključnih za reproduktivno zdravlje žene. Ove promjene mogu utjecati na redovitost ovulacije i druge čimbenike plodnosti.

Za žene starije od 50 godina koje žele trudnoću, mogu se razmotriti pomoćne reproduktivne tehnologije poput in vitro oplodnje (IVF). Međutim, uspješnost ovih intervencija opada s godinama, a rizici povezani s trudnoćom, poput gestacijskog dijabetesa i hipertenzije, povećavaju se.

PRISTUP PACIJENTICAMA U KOJIH SUMNJAMO NA NEPLODNOST

Prvi korak u pristupu ženama s neplodnošću jest detaljna obrada.To uključuje medicinsku anamnezu (uzimanje povijesti bolesti), ginekološki pregled, laboratorijske pretrage te dodatne pretrage poput ultrazvuka ili histerosalpingografije. 

Prilikom pregleda liječnik će vam postaviti pitanja o eventualnoj neplodnosti u obitelji, dobi pri prvoj menstruaciji, prirodi vaše menstruacije i ciklusa (trajanje i nepravilnosti, obilnost krvarenja i bolovi).

par kod lijecnika

Prilikom pregleda obraća se pažnja na indeks tjelesne mase, opseg struka (budući da i pretilost može biti rizični faktor u razvoju neplodnosti), kao i na simptome i znakove hormonalnih poremećaja.

Od laboratorijskih pretraga ključno je ispitati vrijednosti svih hormona koji mogu utjecati na plodnost ili su pokazatelji neplodnosti poput LH, FSH, estradiol, testosteron, DHEAS, utvrđivanje inzulinske rezistencije.

Ultrazvuk je koristan za prikaz nepravilnosti u građi maternice, jajnika i jajovoda koji mogu biti uzrokom smanjene plodnosti.

KAKO POTAKNUTI ZAČEĆE U PAROVA S POTEŠKOĆAMA

Ovisno o tome koji je uzrok smanjene plodnosti postoji više pristupa pacijenticama, a to su sljedeći:

OPĆE MJERE

Opće mjere uključuju smanjenje prekomjerne tjelesne težine, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, povećanje tjelesne aktivnosti i dodatke prehrani, poput magnezija za koje se vjeruje da imaju povoljan učinak. Naravno, uz prethodnu konzultaciju s izabranim liječnikom. 

FARMAKOLOŠKI PRISTUP

Farmakološki pristup je složen i uključuje primjenu lijekova koji potiču ovulaciju.

KIRURŠKO LIJEČENJE

Kirurško liječenje najčešće je predviđeno u žena s neprohodnim jajovodima pri čemu je osnovni cilj proširenje i postizanje prohodnosti.

METODE POTPOMOGNUTE OPLODNJE

Metode potpomognute oplodnje su metode kojima se kontrolira i pomaže oplodnja, transport gameta, implantacija i razvitak trudnoće. Najčešće primjenjivana metoda je IVF (in vitro fertilizacija). 

In vitro fertilizacija je postupak u kojem se zaobilaze jajovodi jer se gamete (jajna stanica i spermiji) spajaju izvan tijela. IVF uključuje pripremu pacijentice i poticanje ovulacije, kontrolu rasta folikula te uzimanje zrelih jajnih stanica. Zrele jajne stanice potrebno je oploditi spermijima. Nakon toga se oplođene jajne stanice uzgajaju do stadija zametka koji se prenosi u maternicu žene (embriotransfer).  

potpomognuta oplodnja

I za kraj…

Neplodnost kod žena složen je problem koji je pod utjecajem različitih čimbenika, od hormonalnih poremećaja do dobnog opadanja plodnosti. Stanja poput PCOS-a dodaju dodatnu razinu složenosti izazovu začeća. S godinama, plodnost opada, a žene starije od 50 godina suočavaju se s dodatnim preprekama u postizanju uspješne trudnoće. Napretkom u reproduktivnoj medicini pruža se mogućnost pravovremene medicinske intervencije i pomoći parovima da ostvare svoj san o roditeljstvu.

 

Literatura

 1. Velimir Šulić: Ginekologija
 2. Dubravko Habek: Ginekologija i porodništvo
 3. Mayo Clinic: Infertility

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.